Како да креирате, уредувате и прегледувајте Microsoft Word документи за бесплатно

Кога станува збор за процесори за обработка на текст, Microsoft Word обично е првото име што ми доаѓа на ум. Без разлика дали пишувате писмо, создавате резиме или пишувате хартија за класа, Word останува златен стандард за неколку децении. Достапен како дел од софтверот на Microsoft Office или како своја самостојна апликација, процесот на преземање и инсталирање на Word обично доаѓа со ценовен прилог кон него.

Ако треба да уредувате или да гледате датотека со DOC (стандарден формат на датотека што се користи во Microsoft Word 97-2003) или DOCX (стандарден формат кој се користи во Word 2007+), или ако треба да создадете документ од почеток, постојат начини да користите Microsoft Word или слична апликација бесплатно. Тие се како што следува.

Збор онлајн

Word Online нуди она што е речиси полноправна верзија на популарниот процесор на текст од десно во вашиот прозорец на прелистувачот, обезбедувајќи можност за прегледување или уредување на постоечки документи или создавање нови во повеќе различни шаблони, вклучувајќи календари, продолжувања, APA и MLA стил документи и многу повеќе. Иако не се пронајдени сите карактеристики во десктоп верзијата во оваа апликација базирана на прелистувачот, таа ви овозможува да ги складирате изменетите датотеки во складиштето OneDrive базирано на облак, како и на вашиот локален диск во формати DOCX, PDF или ODT.

Word Online, исто така, ви овозможува да ги поканите другите корисници да гледаат или дури да соработуваат на некој од вашите активни документи. Покрај тоа, апликацијата вклучува функција која ги вградува документите директно во блог пост или на вашата лична веб-страница. Дел од Office Suite Web Apps, Word Online работи во најновите верзии на најпознатите прелистувачи на оперативните системи Линукс, Мак и Виндоус.

Апликација за Microsoft Word

Мобилната апликација на Microsoft Word е достапна како бесплатно симнување за Android и iOS уреди преку Google Play или App Store на Apple.

Апликацијата бара претплата за Office 365 ако сакате да креирате и / или да уредувате документи на iPad Pro. Сепак, основната функционалност е достапна бесплатно на iPhone, iPod touch, iPad Air и iPad мини уреди и ја вклучува способноста за креирање, уредување и прикажување на Word документи. Постојат некои напредни функции кои можат да се активираат само со претплата, но во најголем дел она што најверојатно ви е потребно е достапно во бесплатното издание.

Слични ограничувања се наоѓаат на Android верзијата на апликацијата, каде автентицирањето со бесплатна сметка на Microsoft ќе ја отклучи можноста за креирање и уредување на Word документи на уреди со екрани 10,1 инчи или помали. Ова значи дека корисниците на Android smartphone се во среќа, додека оние што работат на таблети ќе треба претплата ако сакаат да направат нешто друго освен да гледаат документ.

Office 365 Home судење

Ако барате некои од напредните опции на Word кои не се достапни во гореспоменатите опции, Microsoft нуди бесплатна пробна верзија на Office 365 Home која ви овозможува да ја инсталирате комплетната верзија на процесорот со текст заедно со остатокот од Office Suite до пет Компјутери и / или Macs, како и целосната верзија на неговата апликација на пет таблети и телефони. Овој бесплатен пробен период бара да обезбедите валиден број на кредитна картичка и да трае цел месец, при што ќе ви биде наплатено годишниот надоместок од 99,99 $ ако не сте ја откажале претплатата. Можете да се регистрирате за оваа пробна претплата на порталот за производи на Microsoft.

Office Online Chrome екстензија

Проширувањето на Office Online за Google Chrome не функционира без лиценцирана претплата, но јас сум тука на листата како што може да послужи како корисна бесплатна алатка за време на Office 365 Home Trial период. Целосно интегриран со OneDrive, овој додаток ви овозможува да стартувате робусна верзија на Word во рамките на прелистувачот на Chrome OS, Linux, Mac и Windows платформи.

LibreOffice

Додека, всушност, не е производ на Microsoft, LibreOffice пакетот нуди бесплатна алтернатива која исто така поддржува Word формати на документи. Writer, дел од пакетот со отворен код достапен за корисниците на Linux, Mac и Windows, обезбедува лесен за користење интерфејс за обработка на текст кој ви овозможува да гледате, уредувате или креирате нови датотеки од повеќе од десетина формати, вклучувајќи DOC, DOCX и ODT.

ОпенОфис

Не за разлика од LibreOffice, Apache OpenOffice е уште една бесплатна замена за Microsoft Word која работи на повеќе оперативни системи. Исто така именуван Writer, процесорот за обработка на OpenOffice одамна е фаворит на оние што бараат да ги гледаат, уредуваат или создаваат DOC-датотеките без присуство на Word. Имајте на ум дека се чини дека OpenOffice се исклучува.

Kingsoft Office

Уште еден мулти-платформски процесор на текст, Kingsoft WPS Writer поддржува документи во Word формат, а исто така нуди и некои уникатни функции, вклучувајќи интегриран PDF конвертор. Превземање бесплатно како дел од софтверскиот пакет WPS Office, WPS Writer може да се инсталира на Android, Linux и Windows уреди. Бизнис-верзија на производот исто така е достапна за плаќање.

Документи на Google

Google Docs е полнофункционален процесор на текст кој е компатибилен со формати на Microsoft Word и може да се користи бесплатно со Google сметка. Документите се целосно базирани на прелистувач на десктоп платформи и се достапни преку мајчин апликации на Android и iOS уреди. Интегриран со Google Drive , Docs овозможува беспрекорна соработка со повеќе корисници и овозможува пристап до вашите датотеки од буквално насекаде.

Прегледувач на зборови

Microsoft Word Viewer е бесплатна апликација која работи само на постари верзии на оперативниот систем Windows (Windows 7 и подолу) и им овозможува на корисниците да гледаат, копираат или печатат документи зачувани во еден од повеќе формати на Word (DOC, DOCX, DOT, DOTX, DOCM, DOTM). Ако користите стариот оперативен систем и не можете да го лоцирате Word Viewer на вашиот компјутер, може да го добиете од Центарот за преземање на Microsoft.