Што е Microsoft Word?

Запознајте се со програмата на Microsoft за обработка на текст

Microsoft Word е програма за обработка на текст која беше развиена од страна на Мајкрософт во 1983 година. Од тоа време, Мајкрософт објави изобилство на ажурирани верзии, од кои секој нуди повеќе функции и инкорпорира подобра технологија од онаа пред неа. Најактуелната верзија на Microsoft Word е достапна во Office 365 , но Microsoft Office 2019 ќе биде тука наскоро, и ќе вклучи Word 2019.

Microsoft Word е вклучен во сите апликациски апартмани на Microsoft Office . Најосновните (и најмалку скапи) апартмани, исто така, вклучуваат Microsoft PowerPoint и Microsoft Excel . Постојат дополнителни апартмани и вклучуваат и други програми на Office, како што се Microsoft Outlook и Skype за бизнис .

Дали ви треба Microsoft Word?

Ако сакате само да креирате едноставни документи, кои се состојат од ставки со нумерирани и нумерирани листи со многу малку форматирање, нема потреба да купувате Microsoft Word. Можете да ја користите апликацијата WordPad вклучена во Windows 7 , Windows 8.1 и Windows 10 . Ако треба да направите повеќе од тоа, сепак, ќе ви треба поефикасна програма за обработка на текст.

Со Microsoft Word можете да изберете од различни преконфигурирани стилови и дизајни, што овозможува лесен начин за форматирање на долги документи со само еден клик. Можете исто така да вметнете слики и видеа од вашиот компјутер и интернет, да привлечете форми и да креирате вметнете сите видови на графикони.

Ако пишувате книга или создавате брошура која не можете да ја направите ефикасно (или воопшто) во WordPad, можете да ги користите функциите во Microsoft Word за да поставите маргини и картички, да вметнете паузи на страници, да креирате колони, па дури и конфигурирајте го растојанието помеѓу линиите. Постојат и функции кои овозможуваат да креирате табела со содржина со еден клик. Можете исто така да внесете фусноти, како и заглавја и подножја. Постојат опции за креирање библиографии, наслови, табела со бројки, па дури и вкрстени референци.

Ако било која од овие работи звучи како она што сакате да го направите со следниот проект за пишување, тогаш ќе ви треба Microsoft Word.

Дали имате Microsoft Word?

Веќе може да имате верзија на Microsoft Word на вашиот компјутер, таблет уред или дури и вашиот телефон. Пред да направите купување треба да дознаете.

За да видите дали имате инсталирано Microsoft Word на вашиот Windows уред:

  1. Од прозорецот за пребарување на лентата со задачи (Windows 10), Почетен екран (Windows 8.1) или од прозорецот за барање на менито Старт (Windows 7), напишете msinfo32 и притиснете Enter .
  2. Кликни го знакот + покрај софтверското опкружување .
  3. Кликни програмски групи.
  4. Побарајте влез во Microsoft Office .

За да дознаете дали имате верзија на Word на вашиот Mac , побарајте ја во страничната лента Пронаоѓач , под Апликации .

Каде да го добиете Microsoft Word

Ако сте сигурни дека веќе немате пакет на Microsoft Office, можете да ја добиете најновата верзија на Microsoft Word со Office 365. Сепак, Office 365 е претплата, нешто што го плаќаат месечно. Ако не сте заинтересирани да плаќате месечно, размислете за купување на Канцеларијата. Можете да ги споредувате и да ги купите сите достапни изданија и апартмани во Microsoft Store. Ако сакате да почекате, можете да добиете Microsoft Word 2019 за време на вториот дел од 2018 со купување на пакет Microsoft Office 2019.

Забелешка: Некои работодавачи, општински колеџи и универзитети нудат Office 365 бесплатно за своите вработени и студенти.

Историја на Microsoft Word

Со текот на годините имаше многу верзии на пакетот на Microsoft Office. Повеќето од овие верзии доаѓаат со куќи со помали цени, кои само ги вклучуваа најосновните апликации (честопати Word, PowerPoint и Excel), на поскапи апартмани кои вклучуваа некои или сите нив (Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, SharePoint , Размена, Skype и друго). Овие изданија за сопствена име имале имиња како "Дома и Студент" или "Лични", или "Професионални". Има премногу комбинации за да наведете овде, но важно е да се забележи дека Word е вклучен со кој било пакет што може да го купите.

Еве неодамнешните Microsoft Office Suites кои исто така содржат Word:

Се разбира, Microsoft Word постоеше во некоја форма од почетокот на 1980-тите и има верзии за повеќето платформи (дури и од пред постоењето на Microsoft Windows).