Што е Microsoft Office?

Што треба да знаете за најпопуларниот пакет апликации во светот

Microsoft Office е збирка на канцелариски апликации. Секоја апликација служи единствена цел и нуди специфична услуга за своите корисници. На пример, Microsoft Word се користи за креирање документи. Microsoft PowerPoint се користи за креирање на презентации. Microsoft Outlook се користи за управување со е-пошта и календари. Има и други.

Бидејќи има толку многу апликации за кои можете да изберете, и бидејќи не секој корисник има потреба од сите нив, Microsoft ги групира апликациите заедно во збирките наречени "апартмани". Има пакет апликации за студенти, пакет за домашни и мали бизнис корисници и пакет за големи корпорации. Има дури и пакет за училиштата. Секоја од овие апартмани се цени врз основа на она што е вклучено во неа.

01 од 04

Што е Microsoft Office 365?

Што е Microsoft Office ?. OpenClipArt.org

Најновата верзија на Microsoft Office се нарекува Microsoft Office 365, но различни верзии на пакетот се околу од 1988 година, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на Microsoft Office Professional, Microsoft Office Home и Student и разни колекции на Microsoft Office 2016. Повеќето луѓе се уште се однесуваат за било која верзија на пакетот како "Мајкрософт Офис" иако, што прави тешко да се прави разлика меѓу изданијата.

Она што го прави Microsoft Office 365 издвоен од постарите изданија на MS Office е тоа што ги интегрира сите аспекти на апликациите со облакот . Тоа е услуга за претплата, што значи дека корисниците плаќаат месечна или годишна такса за да ја користат, а надградбата на поновите верзии се вклучени во оваа цена. Претходните верзии на Microsoft Office, вклучувајќи ги и Office 2016, не ги нудеа сите карактеристики на облак што ги прави Office 365 и не беше претплата. Канцеларијата 2016 беше еднократна набавка, исто како и другите изданија, и како што се очекува од Office 2019 .

Office 365 Business и Office 365 Business Premium ги вклучуваат сите Office апликации, вклучувајќи Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook и Publisher.

02 од 04

Кој користи MS Office и зошто?

Microsoft Office е за секого. Getty Images

Корисниците кои купуваат пакет на Microsoft Office обично го прават тоа кога откриваат дека апликациите вклучени во нивниот оперативен систем не се доволни за да ги исполнат нивните потреби. На пример, речиси невозможно е да се напише книга користејќи само Microsoft WordPad, апликацијата за обработка на текст која е вклучена бесплатно со сите изданија на Windows. Но, секако ќе биде можно да се напише книга со Microsoft Word која нуди многу повеќе функции.

Бизнисите исто така користат Microsoft Office. Тоа е де факто стандард меѓу големите корпорации. Апликациите вклучени во деловните апартмани ги вклучуваат оние кои можат да се користат за управување со големи бази на податоци на корисници, вршење напредна пресметка на табеларни пресметки и создавање моќни и возбудливи презентации, комплетирани со музика и видео.

Мајкрософт тврди дека повеќе од една милијарда луѓе ги користат своите производи од Office. Канцеларијата се користи во целиот свет.

03 од 04

Какви уреди поддржуваат MS Office?

Microsoft Office е достапен за паметни телефони. Getty Images

За да пристапите до се што ви нуди на Microsoft Office, треба да го инсталирате на десктоп компјутер или лаптоп. Постои верзија за Windows и Mac уреди. Сепак, можете да инсталирате MS Office на таблети, и ако таблетот може да функционира како компјутер, како што е Microsoft Surface Pro, сеуште можете да добиете пристап до сите функции од таму.

Ако немате компјутер или оној што го имате, не поддржува целосна верзија на Office, можете да го користите пакет на апликации на Microsoft Office Online.

Постојат и апликации за Microsoft Office за iPhone и iPad, од кои сите се достапни од App Store. Апликациите за Android се достапни од Google Play. Овие не нудат пристап до MS апликациите, иако тие не нудат целосна функционалност на која би имале пристап на компјутер.

04 од 04

Апликациите вклучени во Microsoft Office и како тие работат заедно

Microsoft Office 2016 година. Joli Ballew

Апликациите вклучени во одреден пакет на Microsoft Office зависат од пакетот на Microsoft Office што го избирате (како што е цената). Office 365 Home и Office 365 Лични вклучуваат Word, Excel, PowerPoint, OneNote и Outlook. Office Home & Student 2016 (само за компјутер) вклучува Word, Excel, PowerPoint, OneNote. Бизнис апартмани имаат специфични комбинации, како и вклучуваат издавач и пристап.

Еве краток опис на апликациите и нивната цел:

Мајкрософт ги дизајнира апликациите во апартманите да работат заедно беспрекорно. Ако погледнете на горната листа, можете да замислите колку комбинации на апликации може да се користат заедно. На пример, можете да напишете документ во Word и да го зачувате во облак користејќи OneDrive. Можете да напишете е-пошта во Outlook и да прикачите презентација што сте ја креирале со PowerPoint. Можете да увезете контакти од Outlook во Excel за да креирате табела на луѓето што ги знаете, нивните имиња, адреси и така натаму.

Mac верзија
Сите Mac верзии на Office 365 вклучуваат Outlook, Word, Excel, PowerPoint и OneNote.

Верзија за Android
Вклучува Word, Excel, PowerPoint, Outlook и OneNote.

iOS верзија
Вклучува Word, Excel, PowerPoint, Outlook и OneNote.