Што е Google Документи?

Што треба да знаете за популарниот систем за уредување

Google Docs е програма за обработка на текст што ја користите во веб-прелистувачот. Google Docs е сличен на Microsoft Word и може слободно да го користат секој што има сметка на Google (ако имате Gmail, веќе имате сметка на Google).

Документи на Google е дел од апликациите за канцелариски стил на Google кои Google ги нарекува Google Drive .

Бидејќи програмата е базирана на интернет пребарувач, на Google Docs може да се пристапи било каде во светот, без да мора да ја инсталирате програмата на вашиот компјутер. Додека имате интернет конекција и целосно опремен прелистувач, имате пристап до Google Docs.

Што треба да користам Google Документи?

Треба да ви се потребни само две работи за да користите Google Docs: веб-прелистувач кој е поврзан на Интернет и сметка на Google.

Дали е тоа само за компјутери или дали корисниците на Mac можат да го користат?

Документи на Google може да се користи од страна на кој било уред со целосно опремен брокер. Тоа значи дека секој Windows-базиран, Mac-базиран или Linux-базиран компјутер може да го користи. Андроид и iOS имаат свои сопствени апликации во нивните продавници за апликации.

Може ли да пишувам само документи во Документи на Google?

Да, Google Docs е само за креирање и уредување на документи. Google Sheets е за креирање табеларни пресметки (како Microsoft Excel) и Google Slides е за презентации (како Microsoft PowerPoint).

Можете ли да додадете Word документи на Google Диск?

Да, ако некој ви испрати документ од Microsoft Word, можете да го поставите на Google Drive и да го отворите во Документи. Откако ќе завршите, можете дури и да го преземете документот во формат на Microsoft Word. Всушност, можете да испратите речиси секоја текстуална датотека на Google Диск и да ја уредите со Google Docs.

Зошто не само да го користите Microsoft Word?

И покрај тоа што Microsoft Word има повеќе функции од Google Docs, постојат неколку причини зошто корисниците можеби ќе сакаат да го користат процесорот на Google. Еден е цена. Бидејќи Google Drive е бесплатен, тешко е да се победи. Друга причина е се што е складирано во облакот. Тоа значи дека не мора да бидете врзани за еден компјутер или носете USB стик за да пристапите до вашите датотеки. Конечно, Google Docs, исто така, го прави неверојатно лесно за групи луѓе да работат на истиот документ одеднаш, без да се грижат за која верзија на датотеката е најстариот во тек.

Документи на Google ја обавува Веб

За разлика од Microsoft Word, Google Docs ви овозможува да поврзувате документи. Да речеме дека пишувате хартија и сакате да се повикате на нешто што претходно сте го напишале во посебен документ. Наместо да морате да се повторувате, можете да додадете линк врска до тој документ. Кога вие или некој друг ќе кликне на таа врска, документот за референцирање ќе се отвори во посебен прозорец.

Треба ли да бидам загрижен за приватноста?

Накусо, бр. Google им гарантира на корисниците дека ги чува сите податоци приватни, освен ако не одлучите да споделувате документи со други луѓе. Google, исто така, рече дека нејзиниот најпопуларен производ, Google Search, нема да ги чита или скенира Google Docs или нешто зачувано на Google Drive.