Превземања на Microsoft Internet Explorer

Мајкрософт има произведено верзии на својот интернет прелистувач Internet Explorer (IE), кој датира од 1995 година. Таа и понатаму е една од најпопуларните апликации на Интернет, користена од милиони за прелистување на World Wide Web (WWW) , првенствено, но не исклучиво на Microsoft Windows. Прелистувачот и различните додатоци на софтверските алатки може слободно да се симнуваат на интернет.

Преземање на точната верзија на Internet Explorer

Тековните верзии на Internet Explorer можат да се најдат во делот Прелистувачи на Microsoft Download Center на адреса http://microsoft.com/download. Најновиот поддржан прелистувач за даден компјутер зависи од верзијата на оперативниот систем што го работи. На пример, компјутерот со оперативен систем Windows 7 не може да ги извршува најновите верзии на IE што се поддржани на Windows 10.

Иако генерално не се препорачува, старите верзии на IE може да се инсталираат на компјутерите. Инсталациските пакети за старите верзии на IE може да се добијат од oldversion.com.

Преземи закрпи за безбедност на Internet Explorer

Веројатно најважните од сите преземања на софтвер поврзани со Internet Explorer се безбедносни закрпи што Мајкрософт ги издава редовно. Софтверските закрпи се мали модификации на постоечките апликации кои ги ажурираат и заменуваат одредени датотеки на апликацијата без да бараат да бидат деинсталирани или да ги изгубат поставувањата на корисникот. Поради големиот број на безбедносни напади што се појавуваат на интернет секојдневно, закрпи станаа од суштинско значење за одредување на сите можни безбедносни проблеми кои се појавуваат на интернет, особено со популарни апликации како IE.

Корисниците на Windows можат да добијат редовни безбедносни закрпи на Internet Explorer преку Windows Update. Експертите препорачуваат да се овозможи функцијата за "автоматско ажурирање" на Windows Update за "препорачани" преземања, така што инсталацијата на безбедносни закрпи нема да биде одложена чекајќи некој да ги започне.

Преземање додатоци на Internet Explorer

Инсталирањето на изборните компоненти на пребарувачот наречено "додатоци" може да ја зголеми корисноста на Internet Explorer. Мајкрософт дефинира четири категории додатоци:

Исто така, алатниците за прелистувачи се најпопуларните опција за превземање на прелистувачи за прелистувачи воопшто, а не само за IE. Овие ленти со алатки обезбедуваат врски за кратенки и начини за заштеда на време за пренесување на податоци од веб-страница на веб-страница на трети страни.

Додатоците на добавувачот на услуги дозволуваат корисникот да зема текст напишан во лентата за адреси на Internet Explorer и да го насочи кон одреден Web пребарувач на кој прелистувачот ги испраќа своите барања за пребарување.

Педалот за гас овозможува избор на текст од веб-страница и негово испраќање до веб-услуга преку менито со десен клик.

Конечно, корисниците можат да инсталираат додатоци кои ја зголемуваат нивната приватност на интернет преку блокирање на некои форми на веб-содржини. Овие т.н. заштитни листи за следење ги одржуваат неколку групи на Интернет.

Листата на Add-ons на Internet Explorer инсталирана на системот може да се пристапи од менито IE Tools и од опцијата за избор на "Manage Add ons". Индивидуалните додатоци исто така можат да бидат оневозможени и / или отстранети преку овој ист интерфејс.

Мајкрософт одржува галерија на IE додатоци достапни за преземање на iegallery.com.