Апликации Сите Macs треба

Секогаш кога нов Mac се појавува овде , или за тоа, секогаш кога ќе реконфигурирам Mac или инсталирам нов оперативен систем, една од првите работи што ја направам е да ја инсталирам оваа база група од 10 апликации.

Мојата листа на 9 мора да има апликации не вклучува ниту една од главните апликации за продуктивност, како што се Microsoft Office или Adobe Creative Suite , за кои повеќето корисници се потпираат на нивните секојдневни задачи. Ќе ги инсталирам подоцна, но тие не се врвни приоритети. Наместо тоа, апликациите и комуналните услуги што ги инсталирам прво се дизајнирани да обезбедат рамка која ќе го олесни користењето и управувањето со мојот Mac.

За да излезе со оваа листа, погледнав низ апликациите што претходно ги инсталирав на сите Macs тука дома и во нашата канцеларија. Потоа размислував за неодамна купи Macs, и она што го инсталирав прв. Јас, всушност, излезе со долга листа на апликации и комунални услуги, кои ги намаливме назад до првите 9.

Без понатамошно разбирање, тука е врвот 9 листа на апликации што најпрво ќе ги инсталирам на Mac.

1Пазание

1знак. Подарок од AgileBits

1Password е корисна лозинка менаџер што ме ослободува од тоа да се одржи листа на податоци за најава за сите различни сајтови и услуги што ги користам секојдневно на мојот Mac. Покрај информации за најава, исто така ги задржувам сериските броеви на апликации во 1Password, што е една од причините зошто е една од првите апликации што ги инсталирам.

Ако морав да ги инсталирам апликациите без да имам 1Password, би потрошил многу време со дозволи и сериски броеви. Наместо тоа, 1Password ги става информациите на врвот на прстите, дозволувајќи новата инсталација на Mac да оди многу лесно.

Прочитајте го целиот преглед на 1Пазание .

Firefox

Firefox Квантна веб прелистувач од Mozilla.org. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Морам да кажам дека генерално го претпочитам Apple Safari за секојдневно прелистување на интернет. Но Firefox Quantum, исто така, има место на мојот Mac, всушност, многу важен. Без Firefox Quantum инсталиран, неколку од веб-сајтовите со коишто треба да работам нема да функционираат правилно.

Иако претпочитам Safari, Firefox е еден од најдобрите достапни пребарувачи за Mac, и Mozilla е многу добар за да го задржи до датумот.

Ако ви треба Firefox Quantum, можете да ја преземете верзијата Mac од Mozilla веб-страницата.

Карбонско копирање клонер

Јаглерод копирање Cloner може да биде закажан за клонирање мојот стартување диск. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Ако има едно нешто, јас сум вреден, тоа е бекап . Резервна копија, резервна копија, резервна копија. Секогаш мора да се каже барем три пати, само за акцент. Тоа е толку важно.

Јас ја користам Time Machine на Apple за мојот општ резервен систем; тоа е лесно да се користи и робустен. Но, исто така, сакам да имам нешто да се вратам, особено кога станува збор за компјутерски бекап. Ако некогаш сте се најде во средината на враќање на резервна копија, поради некој системски неуспех од некој вид, знаете како стомакот му е тешко да откриете дека вашата резервна копија е корумпирана и не може да се користи.

Затоа одржувам повеќе копии, како и повеќе методи на резервна копија. Може да изгледа малку екстремно, но не боли да биде параноичен, барем кога станува збор за заштита на податоците на вашиот компјутер.

Јас го користам Carbon Copy Cloner за да креирам бутабилни клонови од моето стартување. Со Carbon Copy Cloner можам лесно да се вратам на работа брзо ако уредот не успее или важни податоци станат корумпирани. Со само повторно подигнување и поставување на клон на Carbon Copy Cloner како диск за стартување, можам да се вратам да работам околу времето потребно за повторно да го стартувам мојот Mac.

Carbon Copy Cloner е мојот личен избор за резервна апликација за клонирање. Ми се допаѓа за неговиот кориснички интерфејс, и способноста да планирам креирање на кенови за стартување. Но, тоа не е единствениот избор. SuperDuper е уште една популарна резервна апликација со многу слични можности. Без разлика на која резервна апликација ќе одлучите да ја користите, не заборавајте да ја инсталирате и да работите веднаш на тој нов Mac.

TextWrangler / BBEdit

BBEdit ви овозможува да работите на повеќе документи одеднаш, лесно менување помеѓу нив со помош на страничната лента. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Софтверот Bare Bones нуди два популарни текстуални уредници, TextWrangler и BBEdit. TextWrangler веќе не е поддржан од macOS High Sierra, што можеше да биде удар за многу корисници на овој уредник за слободен текст. Но, добрите луѓе на Bare Bones презедоа смели чекори и понудија BBEdit, многу моќен уредник во место за TextWrangler. Уште подобро тие создадоа бесплатна верзија која има неколку од помоќните алатки во BBEdit оневозможени.

TextWrangler и BBEdit се корисен уредувач на текст. Таа има некои основни карактеристики кои што имаат тенденција да ми требаат неколку пати кога прв пат конфигурирам нов Mac, вклучувајќи ја и можноста да отворам скриени датотеки без прво користење на Terminal за да ги направат датотеките видливи.

Друга карактеристика која ја користам многу е нејзината способност за пребарување / пребарување / замена. Можете дури да го користите Grep (алатка за пребарување и замена на командната линија која првично беше напишана за разни UNIX школки) регуларни изрази за пребарување низ документи. Сметам дека ова е особено корисно кога се обидувате да одберете настани во лог-датотеките при решавање на проблеми.

Дознајте повеќе за TextWrangler и BBEdit на веб-страницата на издавачот.

Коктел

Коктелот обезбедува пристап до многу скриени карактеристики на macOS. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Коктел е системска алатка која овозможува брз и лесен пристап до многу поставувања на OS X кои обично се скриени од корисници. Со Cocktail, лесно можете да ги поставите опциите на корисничкиот интерфејс, како што е бројот на неодамнешни објекти за прикажување во менито "Отвори неодамна" и каде да поставите ленти за лизгање на прозорец. Едно нешто што секогаш го правам со Cocktail е промена на формат на снимање на екранот од PNG до TIFF. Треба да го користам TIFF формат за одредена работа што ја правам, и тоа како стандардно е полесно, а потоа конвертирам повеќе датотеки во соодветен формат.

Коктел, исто така, обезбедува пристап до некои скриени способности на Time Machine, како што се користење на Time Machine на не-Епл мрежните дискови. Исто така можете да го користите Cocktail за да го елиминирате еден од најпознатите досадни дијалози што Time Machine се појавува повторно и повторно, прашувајќи дали сакате да го користите ново поврзаниот уред како резервна копија на Time Machine. Не, јас не, многу ви благодарам, и престанав да ме прашувам!

Коктел, исто така, обезбедува збир на рутини за одржување кои можат да се извршуваат рачно или во планирани интервали.

Прочитајте повеќе за Коктел.

VLC

VLC е мора да имате медиа плеер за вашиот Mac. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

VLC е медиа плеер, слично како Apple QuickTime или DVD плеер. VLC разбира многу аудио и видео формати; исто така можете да го користите како медиумски конвертор. Една причина што ја инсталирам VLC е затоа што може да ги репродуцира сите популарни формати на Windows медиуми, како видео, така и аудио.

VLC е важно да се инсталира ако го користите вашиот Mac како дел од центарот за домашна забава. VLC може да произведе повеќеканален звук (опкружувачки звук за вашите филмови) преку оптичкиот излез на вашиот Mac.

Со сите медиумски формати VLC поддржува, ќе можете да репродуцирате само за било која аудио или видео датотека со која се среќавате.

Метеоролог

Метеорологот го става вашето локално време во менито. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Добро, признавам. Метеоролог не носи мора да има способност за вашиот Mac, освен ако не сте geek за времето. Сега не велам дека сум временски метеж. Го користам метеорологот за да продолжам со предупредувањата за времето, како што се грмотевици, силни ветришта или торнада, што би можело да влијае на серверите што ги користиме овде дома и во нашата матична канцеларија. Секогаш е убаво да се знае кога треба да бидам подготвен да ги исклучам работите.

Дали купувате нешто од ова? Добро, добро! Признавам. Јас само сакам да го видам моменталното време прикажано во менито на Mac, како и да имам брз пристап до локалните радар и предвидувања.

Xcode

xCode е интегрирана развојна околина за macOS. Со גלק (сопствена работа) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], преку Заедничката Ризница

Xcode е развојна околина на Apple за креирање апликации за Mac, iPhone, iPod touch и iPad. Достапно е бесплатно како преземање од веб-локацијата на Apple. Xcode поддржува голем број развојни јазици, но најновата понуда од Swift , замена на Apple за Object C и нов стандард за развој за iOS и OS X.

Дури и ако не сте програмер, можеби ќе сакате да ја инсталирате Xcode опкружувањето. Вклучениот уредник е корисен за било која работа поврзана со кодот. Вклучениот уредник Plist е прилично добар XML уредувач, иако е насочен кон Plist формат на Apple.

И откако ќе го инсталирате Xcode, може да добиете потреба да ја пробате раката во малку програмирање. Застанете и видете Дејвид Болтон, About.com Водич за C / C ++ C #. Тој има почетник за создавање на вашата прва апликација за iPhone.

Google Earth Pro

Гледајќи надолу на Санта Круз, Калифорнија ,. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Google Earth ; што да кажам? Оваа бесплатна апликација од Google е сон на љубител на сајтот. Можете да го посетите секое место на земјата, без да оставите вашата работна маса. Во зависност од тоа каде сте во посета, можеби ќе можете да зумирате од приказот со небото до крај до сцена на ниво на улица.

Google Earth е едноставно забавно, но исто така е корисно. Некогаш сте се запрашале што е над ридот од тебе? Со Google Earth, можете да погледнете без да си одите дома.