Што е MKV датотека?

Како да отворите, уредите и конвертирате MKV датотеки

Датотеката со продолжување на датотеката .MKV е датотека Matroska Video. Тоа е видео контејнер сличен на MOV и AVI , но исто така поддржува неограничен број на песни, слики и преводи (како SRT или USF).

Овој формат често се гледа како носител за високо-def онлајн видео, бидејќи поддржува описи, рејтинзи, покрие уметност, па дури и глава поени. Поради овие причини, тој беше избран како стандарден формат на видео контејнер за популарниот софтвер DivX Plus.

Како да играте MKV датотеки

Отворањето MKV датотеки може да звучи како лесна задача, но ако имате колекција од 10 видеа што сте ги добиле од 10 различни места, може да најдете дека не можете да ги пуштите сите на вашиот компјутер. Ова е затоа што точните кодеци се потребни за да се репродуцира видеото. Има повеќе информации за тоа подолу.

Тоа, рече, вашата најдобра залог за играње на повеќето MKV датотеки е да користите VLC. Ако сте на Windows, некои други MKV-плеери вклучуваат MPV, MPC-HC, KMPlayer, DivX Player, MKV File Player или Core Media Player (TCMP).

Некои од овие апликации може да се користат за отворање MKV датотека на macOS, исто како Elmedia Player. Иако не е слободен, софтверот Roxio може да се користи за репродукција на MKV датотеки на MacOS.

На Линукс, MKV датотеките може да се репродуцираат користејќи xine и некои од програмите погоре кои работат со Windows и Mac, како VLC.

Играње MKV датотеки на iPhone-и, iPads и iPod допири е можно со слободен PlayerXtreme Media Player или VLC за мобилни апликации. VLC работи со Android уреди, како и едноставен MP4 Video Player (тој е именуван како таков, бидејќи MP4s и други видео формати се поддржани).

Можете да го користите софтверот CorePlayer за да отворите MKV датотеки на палми, Symbian, Windows Mobile и BlackBerry уредите. Сепак, софтверот не е слободен.

Забелешка: Веб-страницата на Matroska.org има листа на филтри за декодери кои мора да бидат инсталирани за одредени MKV-датотеки за играње на вашиот компјутер (во секцијата Дополнителни информации за репродукција ). На пример, ако видеото е компресирано со DivX Video, мора да имате или DivX кодек или FFDshow.

Бидејќи можеби ќе ви бидат потребни различни програми за отворање на различни MKV-датотеки, видете Како да ја смените стандардната програма за специфичното проширување на датотеката во Windows. Ова е потребно, ако, да речеме, KMPlayer се обидува да отвори MKV датотека која што наместо сакате или треба да ја користите со DivX Player.

Како да конвертирате MKV датотека

Слободен видео конвертор на датотеки е најлесниот начин за конвертирање MKV датотека во друг видео формат. Бидејќи датотеките за видео обично се прилично големи, онлајн MKV конвертор како Convert.Files веројатно не треба да биде ваш прв избор.

Наместо тоа, се препорачува да се користи програма од таа листа, како Freemake Video Converter . Можете да го користите за конвертирање на MKV во MP4, AVI, MOV, па дури и директно на DVD, за да можете да ја снимите MKV датотеката со мал напор или знаење за снимање филмови.

Совет: Freemake Video Converter исто така е корисно ако сакате да копирате или копирате ДВД во МКВ формат.

Како да управувате со MKV датотеки

Можете да додадете нови преводи во МКВ видео или дури да ги отстраните, плус да направите сопствени поглавја за видеото. Најлесен начин да го направите ова е бесплатната MKVToolNix програма за Windows, Linux и MacOS.

Поддржаните титл формати вклучуваат SRT, PGS / SUP, VobSub, SSA и други. Можете да ги избришете титлите кои се меко кодирани во MKV датотеката или дури и да додадете свои сопствени преводи. Дел од уредникот на глава од програмата ви овозможува да направите почетни и завршни времиња за сопствени видео поглавја.

Совет: Ако не ја користите GUI-верзијата на MKVToolNix, оваа команда може да ги отстрани титлите:

mkvmerge - не-преводи input.mkv -o output.mkv

За други совети или помош за користење на MKVToolNix, видете ја онлајн документацијата.

За да ја уредите должината на МКВ-датотека, да ги отсекувате деловите од видеото или да споите повеќе МКВ видеа заедно, можете да ја користите програмата Freemake Video Converter споменат погоре.

Повеќе информации за МКВ формат

Бидејќи MKV формат на датотека е само општ контејнерски формат, може да содржи неколку различни песни кои секој користи различни формати на компресија. Ова значи дека не е толку лесно да имате само еден MKV плеер кој може да ја отвори секоја MKV датотека што ја имате.

Одредени декодери се неопходни за одредени програми за кодирање, па затоа некои MKV фајлови можат да работат на еден компјутер, но не и друг - програмата што ја чита датотеката MKV мора да има достапни соодветни декодери. Има навистина корисна листа на декодери на веб-страницата на Matroska.org.

Доколку она што го имате е само аудио датотека која е поврзана со формат Matroska, таа може да користи екстензија на датотека MKA. МК3Д (Матроска 3D видео) датотеки се користат за стереоскопски видео и датотеките на МКС (Матроски Елементарен Поток) само содржат преводи.

Проектот Матроска е поддржан од непрофитна организација и е вилушка на Мултимедијалниот контејнерски формат (MCF). Првпат беше објавен на јавноста кон крајот на 2002 година и е целосно отворен стандард без авторски права кој е слободен за приватна и за комерцијална употреба. Во 2010 година, Microsoft потврди дека Windows 10 ќе го поддржи формат Matroska.