Што е датотека со ОДТ?

Како да отворите, уредите и конвертирате ODT датотеки

Датотека со продолжување на датотеката .ODT е датотека со текстуален документ на OpenDocument. Овие датотеки најчесто се создадени од бесплатната програма за обработка на текст OpenOffice Writer.

ODT датотеките се слични на популарниот DOCX формат на датотеки што се користи со Microsoft Word. Тие се и типови датотеки со документи кои можат да ги задржат работите како текст, слики, објекти и стилови, и се компатибилни со многу програми.

Како да отворите ODT датотека

ODT датотеката се гради со OpenOffice Writer, така што истата програма е најдобар начин да се отвори. Меѓутоа, LibreOffice Writer, AbiSource AbiWord (добиете верзија на Windows тука), Doxillion и неколку други бесплатни уредувачи на документи може да ги отворат и ODT датотеките.

Документи на Google и Microsoft Word Online можат да ги отвораат ODT-датотеките преку интернет, и можете да ги уредите и таму.

Забелешка: Доколку користите Google Docs за уредување на датотеката ODT, прво мора да ја поставите на вашата сметка на Google Drive преку NEW> File upload менито.

ODT Viewer е уште еден бесплатен ODT прегледувач за Windows, но корисен е само за гледање ODT-датотеки; не можете да ја уредувате датотеката со таа програма.

Ако имате инсталирано Microsoft Word или Corel WordPerfect, тоа се два други начини да користите ODT датотеки; тие едноставно не се бесплатни за преземање. MS Word може и да се отвори и да се зачува во ODT формат.

Некои од програмите штотуку ги споменаа работат и на MacOS и Linux, но NeoOffice (за Mac) и Calligra Suite (Linux) се некои алтернативи. Исто така не заборавајте дека Google Docs и Word Online се два онлајн ODT гледачи и уредници, што значи дека работи на не само на Windows, туку и на било кој друг оперативен систем кој може да работи на веб прелистувачот.

За да отворите ODT-датотека на уред со Android, можете да ја инсталирате апликацијата за читач на OpenDocument. iPhone-ите и другите корисници на iOS можат да користат ODT-датотеки со OOReader или TOPDOX документи, а веројатно и некои други уредувачи на документи.

Доколку вашата ODT датотека се отвори во програма со која не сакате да ја користите, погледнете како да ја промените стандардната програма за специфичното проширување на датотеката во Windows. На пример, правењето на таа промена би било корисно ако сакате да ја уредувате вашата ODT-датотека во OpenOffice Writer, туку да се отвори во MS Word.

Забелешка: Некои други формати на OpenDocument користат слична наставка на датотеки, но не можат да се отворат со истите програми споменати на оваа страница. Ова ги вклучува ODS, ODP, ODG и ODF датотеки, кои, соодветно, се користат со програмите Calc, Impress, Draw и Math на OpenOffice. Сите овие програми може да се симнат преку главниот пакет OpenOffice.

Како да конвертирате ODT датотека

За да конвертирате датотека ODT без да имате еден од оние издавачи / гледачи на ОДТ споменати погоре, јас препорачувам онлајн конвертор како Zamzar или FileZigZag . Zamzar може да зачува датотека ODT на DOC , HTML , PNG , PS и TXT , додека FileZigZag поддржува некои од тие формати, како и PDF , RTF , STW, OTT и други.

Меѓутоа, ако веќе имате MS Word, OpenOffice Writer или било кој од овие други ODT отварачи, можете да ја отворите датотеката таму, а потоа да изберете друг формат на документ кога ќе ја зачувате. Повеќето од овие програми поддржуваат други формати во прилог на форматите кои поддржуваат ODT конвертори, како што е DOCX.

Ова важи и за онлајн ОДТ уредниците. За да конвертирате ODT датотека со помош на Google Docs, на пример, само кликнете со десното копче и одберете Open with> Google Docs . Потоа, користете ја датотеката на Google Docs > Преземи како мени за да ја зачувате датотеката ODT до DOCX, RTF, PDF, TXT или EPUB .

Друга опција е да преземете посветен конвертор на датотеки со слободен документ .

Забелешка: Ако барате метод за зачувување на DOCX-датотеката во ODT, користењето на Microsoft Word е еден лесен начин да го направите тоа. Погледнете што е DOCX-датотека? за повеќе информации за конвертирање на DOCX-датотеките.

Повеќе информации за ODT формат

Форматот на ODT не е идентичен со форматот DOCX на MS Word. Можете да ги видите нивните разлики објаснети на веб-страницата на Мајкрософт.

ODT датотеките се складирани во ZIP контејнер, но исто така можат да користат XML , што го олеснува автоматското креирање на датотеката без потреба од уредник. Овие типови датотеки ја користат наставката .FODT.

Можете да направите датотека FODT од ODT-датотека со оваа команда :

oowriter - конвертирате-да fodt myfile.odt

Оваа команда е достапна преку бесплатниот пакет ОпенОфис.