Што е OGG датотека?

Како да ги отворите, уредите и конвертирате OGG датотеките

Датотека со продолжување на датотеката на OGG е Ogg Vorbis компресирана аудио датотека што се користи за држење на аудио податоци. OGG-датотеките може да вклучуваат информации за изведувач и песна, како и метаподатоци.

Зборот "Vorbis" се однесува на кодирачката шема обезбедена од програмерите на OGG формат, Xiph.org. Сепак, OGG-датотеките кои не се сметаат за Vorbis може да вклучуваат други видови на аудио компресија како FLAC и Speex, и може да го користат продолжувањето на датотеката .OGA.

Како да отворите OGG датотека

Многу музички плеери и аудио софтвер можат да ги отворат OGG датотеките, како што се VLC, Miro, Windows Media Player (со Directshow филтер), MPlayer, Xion Audio Player и Audials One. Можете исто така да репродуцирате OGG-датотеки преку интернет преку Google Drive.

Некои од овие програми може да ги отворат OGG датотеките и на Macs, вклучувајќи го и Roxio Toast. Оние како Miro и VLC може да ги репродуцираат OGG датотеките на Линукс, како и Zinf, Totem, Amarok и Helix Player.

GPS уредите и другите медиа плеери веројатно го поддржуваат OGG формат, но Apple не. Ова значи дека треба да инсталирате апликација како VLC for Mobile или OPlayer HD со цел да ги отворите OGG-датотеките на iPhone, iPad или iPod touch.

Ако отворите онлајн OGG-датотека или повлечете локална во Google Chrome, можете да ја пуштите OGG-датотеката без да преземате посебна програма. Opera и Mozilla Firefox може да проследат OGG датотеки.

Совет: Ако откриете дека некоја апликација на вашиот компјутер се обидува да ја отвори OGG-датотеката, но тоа е погрешна апликација или ако претпочитате да имате друга инсталирана програма со отворени OGG-датотеки, погледнете во нашата Како да ја смените стандардната програма за специфичен водич за проширување на датотеката за правење на таа промена во Windows.

Како да конвертирате OGG датотека

Некои бесплатни конвертори на аудио датотеки ви дозволуваат да конвертирате OGG-датотека во MP3 , WAV , MP4 и други слични формати. Најлесен начин да го направите ова е да користите онлајн OGG конвертор како FileZigZag или Zamzar .

На пример, со FileZigZag, можете да ги конвертирате OGG Vorbis компресираните аудио датотеки во неколку формати, покрај оние што се споменати, како што се WMA , OPUS, M4R , M4A , AAC и AIFF . Исто така може да се користи за конвертирање на OGG-датотеките онлајн, дури и ако тие не се компресирани со Vorbis. Замзар работи на ист начин.

Исто така можете да ги конвертирате OGG-датотеките со програма што може да ја преземете ако не сакате да ги вчитате вашите датотеки онлајн, или ако треба да ги конвертирате OGG-датотеките во најголемиот дел. Преку слободна аудио датотека конвертори линк споменати погоре, исто така можете да најдете OGG конвертори како слободен аудио конвертор, MediaHuman аудио конвертор, и хамстера слободен аудио конвертор.

Повеќе информации за датотеките на OGG Vorbis

OGG Vorbis исто така функционира како контејнерски формат заменет за OGG формат. Тоа може да содржи струи на аудио, видео и преводи или друг текст. Овие типови на мултиплексирани медиа датотеки се зачувуваат со продолжување на датотеката OGX.

OGX датотеките се нарекуваат OGG Vorbis Multiplexed Media датотеки и може да се отворат со VLC, Windows Media Player и QuickTime.

Форматот на датотека OGG Media кој ја користи .OGM наставката на датотеката е малку различен од другите формати споменати погоре. Иако, исто така, може да се репродуцира со VLC и постари верзии на Windows Media Player, Xiph.org не го поддржува форматот, бидејќи не спаѓа во границите на спецификацијата OGG.

Сè уште не можете да ја отворите датотеката?

Ако вашата датотека не се отвори со предлозите од погоре, проверете дали наставката на датотеката вели .OGG, а не нешто слично како OGS (Origs Movie Data), OGZ (Cube 2 Map) или OGF (STALKER Model).

Иако оние, а веројатно и многу други, споделуваат некои од истите писма за продолжување на датотеката како OGG-датотеки, тоа не значи дека тие воопшто се поврзани или дека тие можат да бидат отворени или конвертирани со истите програми. Тие може да бидат способни, но шансите се добри што ви е потребно да ги истражите овие формати на датотеки специјално за да видите кои апликации се потребни за да ги отворите.

На пример, ако дознаете дека всушност имате OGZ-датотека, јасно е дека тоа е мапирана датотека, а не аудио-датотека. Видео-играта на Cube 2: Sauerbraten е она што користи OGZ-датотеки.