Мајкрософт OneDrive: Може да го складира и да пренесува дигитална музика?

OneDrive е услуга за облак складирање, но може да ја пушти вашата музичка библиотека?

Мајкрософт OneDrive (порано познат како SkyDrive ) е сервис за складирање на интернет кој ви овозможува да складирате фотографии, документи, па дури и да креирате / уредувате одредени типови на датотеки на Microsoft Office. Можете да го користите за да ја вчитате и проследувате вашата музика.

Што е OneDrive?

Таа е дел од пакетот облак-базирани услуги што ги нуди компанијата. Ако веќе имате сметка на Microsoft тогаш веројатно знаете дека на сите овие услуги може да се пристапи преку едно корисничко име и лозинка.

Но, како за дигиталната музика? Може ли OneDrive да се користи за чување и проследување на вашата песна библиотека?

Еве неколку често поставувани прашања за потенцијалот на услугата како музички шкаф.

Може ли да ја вчитам мојата музичка библиотека во OneDrive и да ја препеам?

Да, но тоа не е еден чекор процес. OneDrive може да сочува само за било која датотека што сакате да ја поставите, па музичките датотеки можат да се складираат и таму. Сепак, не можете да ги пренесувате директно од OneDrive. Ако кликнете на една од вашите подигнати песни, сè што ќе можете да направите е да го преземете повторно.

За да проследувате аудио од OneDrive, треба да ја користите услугата Microsoft Xbox Music . Двете услуги се поврзани заедно, и иако Xbox Music е во суштина претплата услуга (Xbox Music Pass), можете да го користите бесплатно да проследувате сопствени музички подигнати датотеки.

Но, не можете да ја вчитате вашата музика во било која стара папка на OneDrive. Мора да биде во папката "Музика". Ако не го користите ова назначено место тогаш Xbox Music нема да види ништо!

Датотеките може да се подигнат со помош на вашиот прелистувач или апликацијата OneDrive (препорачано), но песни може да се емитуваат само во Windows 8.1, Windows Phone 8.1 Music app, Xbox One / 360 или преку интернет пребарувач.

Кои аудио формати се поддржани?

Во моментов можете да испраќате песни кои се кодирани во следниве аудио формати:

Како што би можеле да очекувате, не можете да репродуцирате датотеки што имаат DRM заштита од копирање, како што се M4P или WMA Protected. Мајкрософт исто така велат дека некои AAC-датотеки без загуба, исто така, може да не играат правилно.

Колку песни можат да се додадат на OneDrive?

Има тековно ограничување за поставување на 50.000 датотеки. Ова е слично на музиката на Google Play. Но, проблемот со OneDrive е дека вашите подигнати брои кон границата за складирање; Google не го има ова ограничување на бројот на гигабајти . Значи, ако сте само што добивте стандарден 15GB простор, тогаш ќе снемате простор многу пред да го притиснете ограничувањето на 50.000 датотеки.

Тоа, рече, ако веќе сте претплатник на Xbox Music Pass ќе добиете дополнителен 100GB складирање за да си играте.

Совет