Листа на големи програми за слободен дизајн за CD и DVD кутии

Софтвер за поклопувања, инсерти, етикети и брошури

Ако редовно снимате дигитална музика на ЦД или ДВД-а, добро е да ги индексирате вашите компилации на некој начин за лесно да го пронајдете она што го барате. Еден од најдобрите начини да го направите ова е да користите софтвер за графички дизајн за вашите компајлирани ЦД - а и ДВД-а . Како и со изработка на фенси инсерти, можете да креирате брошури кои вклучуваат информации за песната. Со некои програми, исто така можете да направите дизајни за самите дискови. Овој водич покажува бесплатен софтвер на веб за креирање на сопствени дизајни кои можете да ги испечатите и да ги користите за вашите компилации.

Горењето на ЦД-а и ДВД-а се намали популарноста. Како резултат на тоа, опциите за слободно покритие се ограничени. Неколку од наведените програми веќе не се поддржани, иако тие се достапни за преземање. Проверете ги барањата на компјутерите од секоја за да бидете сигурни дека тие ќе работат на вашиот компјутер.

01 од 05

Ronyasoft CD DVD етикета создателот

Оваа програма за дизајн на обложки на ЦД и ДВД има кориснички интерфејс со неколку шаблони за избор. Интересна опција наведена во делот за шаблони е да направите случаи на хартија. Можете да изберете хартиени ракави или случаи на хартија од Оригами - одлична опција ако сакате да му дадете на некое ЦД или ДВД што сте го составиле (користејќи материјал што не ги нарушува авторските права, се разбира). Програмата ви овозможува да увезете слики користејќи популарни формати како jpg, png и BMP. Додавањето на текст е лесно за наведување на содржината на вашиот медиум. Ова е едноставна програма која произведува импресивни резултати. Повеќе "

02 од 05

Thyante Software CDCoverCreator

CDCoverCreator е програма за дизајн и печатење специјално за ЦД-а. Има добар избор на опции за создавање на податоци и аудио компакт дискови . Ако имате намера да креирате CD-то за податоци, тогаш CDCoverCreator може автоматски да генерира листа на датотеки, негирајќи ја потребата сите да ги внесувате со рака. Единствена карактеристика што вообичаено не е вклучена во софтверот за дизајн на наслови е опцијата за пребарување на насловната на албумот. Ако сте поддржале оригинално купено ЦД со правење на аудио CD или со копирање во MP3 датотеки , тогаш можете да ја користите оваа опција за да пребарувате за CD обложка на интернет, која може да биде вклучена во вашиот дизајн. Ова е одлична програма за користење за музика, фотографии или било кој друг вид на податоци. Повеќе "

03 од 05

Magix Xtreme Print Studio

Ciaran Griffin / Stockbyte / Getty Images

За да го користите Magix Xtreme Print Studio за повеќе од седум дена, треба да ја регистрирате вашата инсталација. Ова ви овозможува да го користите софтверот бесплатно. Покрај тоа што е флексибилна програма која има добар избор на шаблони на CD и DVD, Xtreme Print Studio исто така може да се користи за дизајнирање и печатење на етикети, инплеи и брошури. Можете да додадете различни форми на вашите дизајни, слики за увоз, и да додадете текст, што го прави Xtreme Print Studio флексибилна и способна програма за дизајн.

Magix го прекина Xtreme Print Studio, но сè уште е достапно на некои сајтови за преземање. Повеќе "

04 од 05

Meritline EZ Label Xpress Lite

Со својот јасен и едноставен интерфејс, EZ Label Xpress Lite го олеснува брзото производство на дизајни. Можете да креирате дизајни за случаи на CD и DVD, вклучувајќи ги и самите дискови. Како и кај повеќето програми од овој тип, можете да увезете слики, но нема алатки за цртање за да креирате сопствени дизајни во софтверот. Тоа, рече, можете брзо да додадете текст кој е корисна карактеристика за набројување на вашите музички нумери. Генерално, добра програма за брзо печатење на дизајни за вашите компакт дискови од ЦД и ДВД.

Meritline ја прекина EZ Label Xpress Lite, но сè уште е достапна на некои сајтови за преземање. Повеќе "

05 од 05

Nero CoverDesigner

Користете го Nero CoverDesigner за дизајнирање и печатење на етикети, инлеи и брошури за ЦД, ДВД-а и Blu-ray дискови. Оваа целосно функционална бесплатен, исто така, создава бизнис картички.

Нерон го прекина CoverDesigner, но сеуште е достапен на некои сајтови за преземање. Повеќе "