Што е OneDrive?

Опцијата за складирање на Мајкрософт е прилично корисна. Еве што треба да знаете.

OneDrive е бесплатен, безбеден, онлајн простор за складирање, каде што можете да заштедите податоци што ги креирате или стекнувате. Можете безбедно да чувате лични податоци како даночни пријави или фотографии, како и деловни документи како презентации и табеларни пресметки. Можете дури и да зачувате медиуми, вклучувајќи музика и видеа.

Бидејќи OneDrive е онлајн и во облакот , податоците што ги чувате таму се достапни околу часовникот, без оглед каде и да сте, и од речиси секој интернет- поврзан уред. Се што ви треба е компатибилен веб прелистувач или апликацијата OneDrive, лична единица за складирање OneDrive и сметка на Microsoft, од кои сите се бесплатни.

01 од 03

Како да го добиете Microsoft OneDrive во Windows

Апликацијата OneDrive од Microsoft. Joli Ballew

Microsoft OneDrive е достапен од File Explorer на сите компјутери инсталирани на Windows 8.1 и Windows 10. Можете да зачувате во OneDrive исто како што сакате да зачувате во било која вградена папка (како Документи, Слики или Видеа) со рачно избирање во полето за дијалог Save As. OneDrive исто така е интегриран во Microsoft Office 2013, Microsoft Office 2016 и Office 365, и може да одлучите да заштедите таму, истовремено користејќи ги овие апликации.

Апликацијата OneDrive е достапна за Microsoft Surface таблети, Xbox One конзоли и понови Windows Mobile уреди. Можете исто така да го користите на Windows 8.1 и Windows 10 компјутерите. За да ја добиете апликацијата на вашиот компјутер, таблет уред или Windows Mobile уред, едноставно посетете ја продавницата на Microsoft.

Забелешка: Ако сакате стандардно да го зачувате на OneDrive, можете да го направите тоа со прилагодување на неколку поставувања OneDrive во Windows 8.1 и Windows 10. Најверојатно е најдобро сега за да ја користите апликацијата OneDrive , барем додека не се ажурира компјутерот за поддршка на One -Диман синхронизација.

02 од 03

Добијте Microsoft OneDrive за други уреди

OneDrive за iPhone. Joli Ballew

Има апликација OneDrive за скоро секој друг уред што го поседувате. Има еден за поттикне пожар и поттикне телефон, Андроид таблети, компјутери и телефони, iOS уреди и Mac.

Ако, сепак, не можете да пронајдете апликација за вашиот уред, сепак можете да го користите OneDrive, бидејќи на датотеките што ги зачувувате може да се пристапи од интернет преку кој било веб прелистувач. Само отворете го вашиот веб прелистувач и одете до onedrive.live.com.

03 од 03

Начини да се користи Microsoft OneDrive

OneDrive е, во суштина, екстра хард диск, со кој можете да пристапите од било каде. На компјутер, тој е достапен во File Explorer и изгледа и делува како и секоја локална папка. Онлајн, сите синхронизирани датотеки се достапни од било каде.

OneDrive нуди 5 GB слободен, простор за складирање, кој е достапен откако ќе се регистрирате за сметка на Microsoft. Иако многу луѓе користат OneDrive да направат резервни копии на важни податоци во случај нивниот компјутер да не успее, други го користат единствено за пристап до нивните податоци кога се далеку од нивните компјутери.

Со OneDrive облак складирање можете:

Белешки
Пред да го ребрендира Мајкрософт нивниот простор за складирање на облак на интернет, еднаш наречен Microsoft SkyDrive до Microsoft OneDrive во 2014 година.

OneDrive нуди повеќе простор за складирање ако сте спремни да платите. Дополнителен 50 GB е околу $ 2.00 / месечно.