Креирање на SQL Server база на податоци за одржување

Плановите за одржување на база на податоци ви овозможуваат да ги автоматизирате задачите за администрација на повеќе бази на податоци во Microsoft SQL Server . Можете да креирате планови за одржување со користење на лесен волшебник процес без знаење за Transact- SQL .

Можете да ги извршите следните задачи во план за одржување на база на податоци:

01 од 07

Започнете со Волшебникот за План за одржување на базата

Отворете Microsoft SQL Server Management Studio (SSMS) и проширете ја папката за управување. Десен-клик на папката за одржување и одберете го Волшебникот за планови за одржување од менито што се појавува. Ќе го видите приказот за почеток на волшебникот, како што е прикажано погоре. Кликнете Next за да продолжите.

02 од 07

Наведете го Планот за одржување на базата на податоци

Во следниот екран што се појавува, дајте име и опис за планот за одржување на вашата база на податоци. Тука треба да дадете информации кои ќе бидат корисни за друг администратор (или самиот!) Кој се обидува да ја разбере целта на планот месеци или години од сега.

03 од 07

Распоред на вашиот план за одржување на база на податоци

Веројатно ќе сакате да ја користите стандардната опција тука "Единствен распоред за целиот план или без распоред". Имате можност да креирате различни распореди за различни задачи, но претпочитам да креирам различни планови за различни распореди за да помогнете работите да бидат исправни.

Кликнете на копчето Промена за да го промените стандардниот распоред и да го одберете датумот и времето што ќе го изврши планот. Кликнете на копчето Следно кога ќе завршите.

04 од 07

Изберете Задачи за вашиот план за одржување

Ќе го видите прозорецот прикажан погоре. Изберете задачи (задачи) што сакате да ги вклучите во вашиот план за одржување на базата на податоци. Кога ќе завршите, кликнете на копчето Следно за да продолжите.

05 од 07

Нарачување на задачите во План за одржување на база на податоци

Следниот прозорец, прикажан погоре, ви овозможува да го промените редоследот на задачите во вашиот план за одржување со користење на копчињата "Премести и движи надолу".

06 од 07

Конфигурирајте ги деталите за задачата на Планот

Следно, ќе имате можност да ги конфигурирате деталите за секоја задача. Опциите што ви се претставени ќе се разликуваат врз основа на задачите кои сте ги избрале. Сликата погоре покажува пример на екранот што се користи за конфигурирање на резервна задача. Кога ќе завршите, кликнете на копчето Следно за да продолжите.

07 од 07

Изберете Опции за известување на Планот за одржување

Конечно, имате можност SQL Server да креира извештај секој пат кога планот ќе се изврши со детални резултати. Може да изберете да го испратите овој извештај до корисник преку e-mail или да зачувате во текстуална датотека на серверот.