Избор на точно издание на Microsoft SQL Server 2012

Проверете цени и изданија на SQL Server

Погледнете ги белешките на SQL Server 2014 и SQL Server 2016 на крајот од овој напис.

Мајкрософт 2012 ослободување на SQL Server 2012 претпријатие база на податоци за управување со платформа означени голема еволуција во овој популарен производ. Оваа нова верзија вклучуваше главни подобрувања на функциите на деловната интелигенција, ревизијата и функционалноста за обновување на катастрофите на SQL Server, меѓу другите надградби.

SQL Server 2012 изданија

Со објавувањето на SQL Server 2012, Microsoft презеде чекори за поедноставување на опциите за лиценцирање на платформата со пензионирање на изданието на Datacenter Edition, Workgroup Edition и Small Business Edition претходно достапни за SQL Server 2008 и 2008 R2 .

Лиценцирање на SQL Server: по јадро или на сервер

Доколку планирате да го користите стандардното издание на Microsoft SQL Server 2012 во вашата околина, имате голем избор за да направите: Треба да се одлучите за лиценцирање по сервер или лиценцирање по основно? Во секој случај, ова е веројатно да предизвика значително зголемување на вашите давачки за лиценцирање. Еве го прегледот.

Подоцна верзии: SQL Server 2014 и SQL Server 2016

Функционално, SQL Server 2014 и SQL 2016 нудат побогателна функција од 2012 година. И двајцата се повисоки перформанси, вклучуваат поддршка за криптирање за енкрипција и додадоа опција за обновување на катастрофи.

Со 2016 година, Мајкрософт го отстрани деловното интелигентно издание и ги преклопи своите карактеристики во Enterprise Edition, така што нејзините основни изданија сега се ограничени само на Стандард и Претпријатие. SQL Developer сега е бесплатно симнување како дел од Visual Studio Developer Essentials на Мајкрософт.

SQL Server 2014 инкорпорираше мали промени во својот модел на лиценцирање на два начина:

SQL Server 2016 е сличен на 2014 со неколку промени:

Како што веројатно може да се каже, ќе треба да седнат со табеларна пресметка и да стартувате некои броеви пред да ги направите вашите решенија за лиценцирање на SQL Server. Опциите што ќе ги одберете може да имаат значително влијание врз вкупните трошоци за лиценца за базата на податоци и треба внимателно да се разгледуваат.