Кој е најдобар кодек-пакет за репродукција на аудио и видео?

Репродуцирајте повеќе формати за аудио и видео датотеки со инсталирање на пакетот кодек

Дали некогаш сте превзеле дигитална музичка датотека или видео од Интернет и не сте биле во можност да ја репродуцирате? Ако вашиот медиа плеер фрли грешка и одбива да го репродуцира, тогаш сè што можеби ќе треба да направите е да го инсталирате точниот кодек на вашиот компјутер.

Постои умоповестен спектар на различни аудио и видео формати кои се користат денес, и затоа инсталирањето на медиумски кодек пакет често е најразумното решение. Овие пакети заштедат време лов за на интернет за еден посебен кодек. Тие често содржат речиси секој корисен кодек што некогаш ќе ви треба за да го направите вашиот компјутер ултра компатибилен.

Без разлика дали користите Windows Media Player , Winamp, Media Player Classic или друга аудиовизуелна програма, имајќи го вистинскиот збир на кодеци инсталирани на вашиот систем е од витално значење ако треба да репродуцирате широк спектар на различни формати на датотеки.

Оваа медија кодек пакет топ-листа покажуваат некои од најдобрите колекции за Windows кои можете да ги преземете бесплатно. Меѓутоа, ако сте корисник на Mac, тогаш вреди да се погледне VLC Media Player за OS X. Тоа може да се справи со многу формати надвор од кутијата.

01 од 03

K-Lite кодек пакет

Инсталација на K-lite Codec Pack. Image © Марк Харис - Лиценцирано за About.com, Inc.

K-Lite Codec Pack кој е компатибилен со Windows XP па натаму е веројатно најпопуларната компилација на кодеци. Ова е за неколку добри причини. Прво, тој има user-friendly интерфејс што ја прави инсталацијата лесна. И второ, содржи импресивна разновидност на кодеци кои редовно се ажурираат.

Постојат четири верзии достапни за преземање (32 и 64 bit) во зависност од вашите барања. Тие се:

Повеќе "

02 од 03

Кодексот на Windows Essentials

Инсталатор за кодек-пакет за Windows Essentials. Image © Марк Харис - Лиценцирано за About.com, Inc.

Ажурирање: Windows Essentials е прекинато од Microsoft. Овие информации се задржуваат за архивирање цели.

Windows Essentials Codec Pack е уште една ѕвездена компилација (за XP или подоцна) која ви нуди голема библиотека на кодеци за да ги репродуцирате речиси сите аудио и видео датотеки што ги преземате од Интернет.

Овој пакет содржи избор на филтри за подобрување на квалитетот на аудио и видео репродукција. Верзијата HomeCinema на Media Player Classic е исто така вклучена во оваа компилација. Ова е одличен бесплатен медиа плеер кој е многу способен и лесен - заслужува да пробате ако барате алтернатива на Windows Media Player. Повеќе "

03 од 03

X Кодек Пак

X Codec Pack екран во Media Player Classic. Image © X Codec Pack

X Codec Pack е уште една совршена компилација која ќе ви даде вашата верзија на Windows со добра поддршка за скоро сите видео и аудио датотеки што ги преземате.

Исто како и некои од другите кодек пакети достапни за преземање, X Codec Pack исто така доаѓа со популарната апликација Media Player Classic. Иако XP Codec Pack не се ажурира редовно како и другите компилации, сепак има импресивна колекција од кодеци, филтри и сплитери за репродукција на широк избор на медиумски датотеки. Повеќе "