Направете свој Mac Recovery HD на било кој диск

Уште од оперативниот систем OS X Lion , инсталацијата на Mac OS вклучуваше создавање на Volume Recovery HD, скриен на дискот за стартување на Mac. Во итен случај, можете да го подигнете на Recovery HD и да го користите Disk Utility за да ги исправите проблемите со хард дискот, одете онлајн и пребарувате за информации за проблемите што ги имате или повторно инсталирајте го оперативниот систем на Mac.

Можете да откриете повеќе за тоа како да го користите Volume Recovery HD во водичот: Користете ја Volume Volume Volume за обновување или решавање на оперативниот систем OS X.

Направете свој Mac Recovery HD на било кој диск

Благодарение на Apple

Apple, исто така, создаде алатка наречена OS X Recovery Disk Assistant која може да креира копија од HD Recovery на кој било надворешен уред што може да се бутира, што сте го поврзале со вашиот Mac. Ова е добра вест за многу корисници на Mac кои би сакале да имаат Volume Volume Recovery HD на дискот различен од волуменот за стартување. Сепак, утилиштата може само да создадат HD Recovery HD во надворешен диск. Ова ги остава сите Mac Pro, iMac, па дури и Mac Mini корисници кои можат да имаат повеќе внатрешни хард дискови.

Со помош на неколку скриени функции на Mac OS, малку време и ова чекор-по-чекор водич, можете да креирате Volume Volume Recovery HD каде што сакате, вклучително и внатрешен уред.

Два методи за создавање на HD Обнова

Поради некои промени во можностите кои се достапни во различните верзии на Mac OS, постојат два различни методи за да се користи за создавање на Volume Recovery HD во зависност од верзијата на Mac OS-от што ја користите.

Ќе ви ги покажеме двата методи; првиот е за OS X Lion преку OS X Yosemite , а вториот е за OS X El Capitan , како и MacOS Sierra и подоцна.

Што ви треба

За да креирате копија од Volume Volume Recovery HD, најпрво мора да имате работен обем на HD Recovery HD на уредот за стартување на вашиот Mac, бидејќи ние ќе го користиме оригиналниот Recovery HD како извор за создавање на клон на јачината на звукот.

Ако немате Volume Volume Recovery HD на вашиот стартување диск, тогаш нема да можете да ги користите овие инструкции. Сепак, не грижете се; наместо тоа, можете да креирате бутабилна копија од Mac OS инсталерот, што се случува да ги вклучува сите ист алатки за обновување како Volume Recovery HD. Можете да најдете инструкции за креирање на бутирачки Installer на USB флеш диск тука:

Создади Flash Drive со оперативен систем со OS X Lion Installer

Креирај бутирачки копии од OS X Mountain Lion Installer

Како да направите Flash Installer на OS X или MacOS (Маверикс преку Сиера)

Со тоа надвор од патот, време е да го свртиме вниманието кон она што ни е потребно за да создадеме клон од Обемот HD обем.

Креирање на Volume Recovery HD во OS X Lion преку OS X Yosemite започнува на страница 2.

Создавање обем HD обем со OS X El Capitan и подоцна може да се најде на страница 3.

Креирајте HD Volume за обновување на OS X Lion преку OS X Yosemite

Debug менито за дискот комунални ви овозможува да ги видите сите партиции, дури и оние што се скриени од Пронаоѓачот. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Обемот HD Recovery е скриен; тоа нема да се појави на работната површина, или јас n Disk Utility или други апликации за клонирање. За да го клонираме Обнова HD, прво мораме да го направиме видлив, така што нашата апликација за клонирање може да работи со јачината на звукот.

Со OS X Lion преку OS X Yosemite, може да користиме скриена функција на Disk Utility. Disk Utility вклучува скриен мени за Debug што можете да ги користите за да ги принуди скриените партиции да бидат видливи во Disk Utility. Токму тоа ни е потребно, па првиот чекор во процесот на клонирање е да го вклучиме менито за Debug. Тука може да најдете инструкции:

Овозможи го менито за дебагирање на комуналното драјво

Запомнете, само ќе го пронајдете менито за дефект на дискот за корисници на OS X Lion преку OS X Yosemite. Ако користите подоцна верзија на Mac OS, скокнете напред на страница 3. Во спротивно, следете го водичот за да го направите менито за Debug видливо, а потоа да се вратите назад и ние ќе продолжиме со процесот на клонирање.

Креирање на HD Clone за обновување

Сега, кога имаме скриено мени за Debug во Disk Utility (види погоре врска), можеме да продолжиме со процесот на клонирање.

Подгответе ја дестинацијата

Можете да креирате Recovery HD клон на било кој волумен наведен во Disk Utility, но процесот на клонирање ќе ги избрише сите податоци на одредишниот волумен. Поради оваа причина, добра идеја е да ја смените големината и да додадете партиција посветена на новиот Volume Recovery HD кој ќе го креирате. Обнова HD партиција може да биде многу мала; 650 МБ е минимална големина, иако би ја направил малку поголем. Disk Utility веројатно нема да може да креира партиција што е мала, па затоа користете ја најмалата големина што може да ја креира. Ќе најдете инструкции за додавање и промена на големината на тома тука:

Disk Utility - додадете, избришете и изменете големината на постојните простори со помош на дискот

Откако ќе го делени дестинациониот диск, можеме да продолжиме.

  1. Стартувај алатка за дискови , која се наоѓа во / Applications / Utilities.
  2. Од менито за Debug , изберете Прикажи ја секоја партиција .
  3. Volume Volume Recovery HD сега ќе се прикаже на листата Device во Disk Utility.
  4. Во Disk Utility , одберете го оригиналниот обем HD Recovery , а потоа кликнете на картичката Restore .
  5. Повлечете го обемот HD во полето Извор .
  6. Повлечете ја јачината на звукот што сакате да го користите за новата HD Recovery HD во полето Дестинација . Двојно проверете за да бидете сигурни дека ја копирате точната јачина на звукот до дестинацијата, бидејќи секој волумен што ќе го повлечете таму ќе биде целосно избришан од процесот на клонирање.
  7. Кога сте сигурни дека сè е точно, кликнете на копчето Врати .
  8. Disk Utility ќе праша дали навистина сакате да го избришете дестинациониот диск. Кликнете Избриши .
  9. Ќе треба да дадете лозинка за администраторска сметка. Внесете ги бараните информации и кликнете OK .
  10. Процесот на клонирање ќе започне. Disk Utility ќе обезбеди статусната лента за да ве информира за процесот. Откако Disk Utility ќе го комплетира процесот на клонирање, подготвени сте да го користите новиот HD Recovery (но со среќа, никогаш нема да ви требаат да го користите).

Неколку дополнителни белешки:

Создавањето на нов обем на HD за обновување на овој начин не го поставува знамето за видливост да биде скриено. Како резултат на тоа, Volume Recovery HD ќе се појави на работната површина. Можете да ја користите Disk Utility за да го одмонтирате Volume Volume Recovery HD, ако сакате. Еве како.

  1. Изберете го новиот Volume Recovery HD од листата на уреди во Disk Utility.
  2. На врвот на прозорецот за Управување со дискот, кликнете на копчето Отстрани .

Ако имате повеќе волумен за Recovery HD во вашиот Mac, можете да го одберете оној кој ќе го користите во итен случај со стартување на вашиот Mac со копчето за опција што се држи надолу. Ова ќе го натера вашиот Mac да ги прикаже сите достапни дискови за стартување. Потоа можете да го одберете оној што сакате да го користите за итни случаи.

Креирај HD Volume за обновување на OS X Ел Капитан и подоцна

Идентификаторот на дискот за обем HD е диск1s3 во овој пример. Екран снимен благодарение на Coyote Moon, Inc.

Креирање на HD обем за обновување на внатрешен уред во OS X El Capitan и MacOS Sierra, а подоцна е малку повеќе тежок. Тоа е затоа што, со доаѓањето на OS X Ел Капитан, Apple го отстрани скриеното мени за дефект на Управување со дискот. Бидејќи Disk Utility веќе не може да пристапи до скриената HD-партиција Recovery, мора да користиме друг метод, посебно Terminal и верзијата на командната линија на Disk Utility, дискутил.

Користете го терминалот за да креирате дискета на сликата за Скриено обновување HD волумен

Нашиот прв чекор е да создадеме слика на дискот на скриената HD Recovery. Сликата на дискот прави две работи за нас; тоа создава копија од скриениот HD Recovery HD волумен, и го прави видлив, лесно достапен од работната површина на Mac.

Стартувајте го терминалот , кој се наоѓа во / Applications / Utilities.

Треба да го пронајдеме идентификаторот на дискот за скриената HD-партиција за Recovery. Внесете го следново на терминалот :

дискутилна листа

Уживајте внесете или вратете.

Терминалот ќе прикаже листа на сите партиции што вашиот Mac е во можност да пристапи, вклучувајќи ги и оние кои се скриени. Побарајте влез со ТИП на Apple_Boot и NAME OF Recovery HD . Линијата со ставката за обновување HD, исто така, ќе има поле означено идентификатор . Тука ќе го најдете вистинското име што го користи системот за пристап до партицијата. Веројатно ќе прочита нешто како:

disk1s3

Идентификаторот за вашата HD-партиција за обновување може да биде различен, но ќе го вклучи зборот " диск ", број , буквата " s " и друг број . Откако ќе го знаете идентификаторот за HD Recovery, можеме да продолжиме да ја правиме сликата на видлив диск.

  1. Во терминал , внесете ја следнава команда, заменувајќи го идентификаторот на дискот што го научивте во горниот текст: sudo hdiutil создаде ~ / Desktop / Recovery \ HD.dmg -srcdevice / dev / DiskIdentifier
  2. Активен пример на командата ќе биде: sudo hdiutil создаде ~ / Desktop / Recovery \ HD.dmg -srcdevice / dev / disk1s3
  3. Ако користите MacOS High Sierra или подоцна постои грешка во командата hduitil во терминалот што не ја препознава обратна коса црта ( \ ) за избегнување на просторот. Ова може да резултира со порака за грешка ' Само една слика може да се создаде во исто време '. Наместо тоа, користете единечни цитати за да го избегнете името Recovery HD.dmg како што е прикажано тука: sudo hdiutil создаде ~ / Desktop / 'Recovery HD.dmg' -srcdevice / dev / DiskIdentifier
  4. Уживајте внесете или вратете .
  5. Терминалот ќе побара вашата администраторска лозинка. Внесете ја вашата лозинка и внесете или вратете .
  6. Откако брзо ќе се врати терминалот, ќе се креира сликата за HD диск за обновување на работната површина на вашиот Mac.

Користете Disk Utility за да креирате HD Partition за обновување

Следниот чекор е да го поделите уредот за кој сакате да го направите Volume Volume Recovery HD. Можете да го користите водичот:

Поделба на диск со OS X Ел Capitan е диск комунални

Овој водич ќе работи со OS X El Capitan и подоцнежни верзии на Mac OS.

Обнова HD партицијата што ја креирате треба да биде малку поголема од Recovery HD партицијата, која обично е некаде помеѓу 650 MB до 1.5 GB или така. Сепак, бидејќи големината може да се промени со секоја нова верзија на оперативниот систем, предлагам да ја направите големината на партицијата поголема од 1,5 GB. Јас, всушност, користев 10 GB за мојата, доста претерана, но погонот што го направив има многу простор.

Откако ќе го подесливте избраниот диск, можете да продолжите од тука.

Клонирајте ја сликата за HD дискови за обновување на партицијата

Последниот чекор е да се клонира сликата за HD дискови за обновување на партицијата што ја создадовте. Ова може да го направите во апликацијата Disk Utility со командата Враќање .

  1. Launch Disk Utility , ако не е веќе отворен.
  2. Во прозорецот за Управување со дискот, одберете ја партицијата што ја создадовте. Треба да биде наведена во страничната лента .
  3. Кликнете на копчето Врати во лентата со алатки или изберете Врати од менито Уреди .
  4. Лист ќе се спушти; кликнете на копчето Image .
  5. Отидете до датотеката со сликата за обнова HD.dmg што ја создадовме претходно. Би требало да биде во вашата папка на Desktop .
  6. Изберете датотека Recovery HD.dmg , а потоа кликнете Open .
  7. Во Disk Utility на паѓачкото мени, кликнете на копчето Врати .
  8. Disk Utility ќе создаде клон. Кога процесот е завршен, кликнете на копчето Done .

Сега имате HD волумен за обновување на избраниот уред.

Една последна работа: криење на обемот HD обем

Ако се сетете кога ќе го започнете овој процес, ве замолив да го искористите дискутилот на Терминалот за да го пронајдете обемот HD Recovery. Јас спомнав дека ќе има еден вид на Apple_Boot. Волуменот за обновување на HD, кој штотуку го создаде, во моментов не е поставен да биде тип на Apple_Boot. Значи, нашата последна задача е да го поставите типот. Ова, исто така, ќе предизвика кривата HD Recovery HD да се скрие.

Треба да го откриеме идентификаторот на дискот за Volume Volume Recovery HD што го создадовте. Бидејќи овој волумен е моментално монтиран на вашиот Mac, можеме да го користиме Disk Utility за да го пронајдеме идентификаторот.

  1. Launch Disk Utility , ако не е веќе отворен.
  2. Од страничната лента, изберете го Volume Volume за реконструкција што го создадовте. Треба да биде единствената во страничната лента , бидејќи само видните уреди се појавуваат во страничната лента, а оригиналниот HD Recovery HD сеуште е скриен.
  3. Во табелата во десната страна ќе видите запис со наслов Уред :. Направете белешка за името на идентификаторот. Тоа ќе биде во формат сличен на disk1s3 како што видовме порано.
  4. Со уште селектираниот Volume Volume Recovery HD, кликнете го копчето Unmount во лентата со алатки на Disk Utility .
  5. Стартувај терминал .
  6. На терминалот најавете внесете: sudo asr прилагоди --target / dev / disk1s3 -settype Apple_Boot
  7. Бидете сигурни да го промените идентификаторот на дискот за да одговарате на оној за вашиот Volume Recovery HD .
  8. Уживајте внесете или вратете .
  9. Дајте ја вашата администраторска лозинка.
  10. Уживајте внесете или вратете .

Тоа е тоа. Создадовте клон на Volume Recovery HD на уредот по ваш избор.