Конфигурирај или исклучи го UAC во Windows Vista Home

01 од 04

Уредување на регистарот

UAC (Контрола на корисничка сметка) е многу малтретирана во текот на изминатата година. Заедницата се обиде да ја зајакне безбедноста за да спречи експлоатација и компромис на оперативниот систем Windows, но Мајкрософт е погребан со критики за UAC од пуштањето на Windows Vista. UAC исто така беше цел на хумористични реклами за Apple Mac компјутерот и оперативниот систем.

Во одбрана на UAC, д-р Jesper Johansson, ко-автор на Windows Vista Security (Обезбедување Виста против малициозни напади) , напиша одлична статија. Ако сакате подобро да ги разберете UAC, нејзината намена и како да ја користите, прочитајте го долгорочното влијание на контролата на корисничка сметка.

Можно е да ја уредите конфигурацијата или да го оневозможите UAC користејќи Group Policy за системи во доменот на мрежата, или со користење на поставките за Local Security Policy за самостојни системи. Сепак, Microsoft не ја вклучува можноста за пристап до овие поставувања од Windows Vista Home или Windows Vista Home Premium. Корисниците на оперативните системи на Windows Vista Home мора рачно да го уредуваат Регистарот за да ги променат поставувањата на UAC.

Дозволете ми да се воведам со наведување дека не препорачувам оневозможување на UAC. Статијата на Јохансон јасно ги објаснува придобивките од UAC, и за огромното мнозинство дома корисници, оставајќи ја стандардната конфигурација на UAC е препорачлива. Ако сте понапреден корисник, или едноставно чувствувате потреба да ја промените UAC конфигурацијата иако, само следете ги овие чекори:

Кликнете Start , потоа кликнете на Run

02 од 04

Започни RegEdit

Во полето " Отвори" во полето Изврши, внесете "RegEdit" за да ја отворите алатка за уредување на регистарот. Претпоставувајќи дека веќе не сте го оневозможиле UAC, ќе добиете барање за UAC за согласност за отворање на услугата.

03 од 04

Најди ги UAC регистарските клучеви

Користење на менито во левиот панел, мора да се движите до делот на регистарот кој ги држи клучевите за регистар кои го конфигурираат UAC.
  1. Изберете HKEY_LOCAL_MACHINE
  2. Изберете СОФТВЕР
  3. Изберете Microsoft
  4. Изберете Windows
  5. Изберете CurrentVersion
  6. Изберете Политики
  7. Изберете Систем

04 од 04

Уреди ConsentPromptBehaviorAdmin

Постојат различни клучеви за регистар поврзани со различни UAC функции. Оној кој има најдиректно и значајно влијание за домашен корисник кој работи како администратор на Windows Vista Home иако е ConsentPromptBehaviorAdmin .

Ако двојно кликнете на ова копче, ќе можете да ја смените вредноста на DWord поврзан со него. Постојат три можни вредности кои можете да ги користите:

За понатамошно објаснување за другите клучеви за регистар на UAC, можете да се повикате на блог на MSDN UAC или да го исклучите UAC на Windows Vista Home и Windows Vista Home Premium на TweakVista.

Забелешка на уредникот: Оваа статија е наследство. За повеќе актуелни информации за најновата верзија на Microsoft Windows, посетете ја веб-локацијата на Windows.com на Windows.com: windows.about.com и проверете го овој напис .