Користење на cPanel и поддомени за веб-страници на WordPress

Мапа на вашата WordPress страна на поддомен Користејќи cPanel алатки

Поставувањето на вашата WordPress мрежа за да ги прикажувате поддомените на вашите нови сајтови може да биде незгодно. Со многу веб-домаќини, можете едноставно да го додадете поддоменот на вашите DNS- записи, како на вообичаените инструкции за мапирање на поддомени на веб-страниците на WordPress.

Но, ако користите cPanel, уредувањето на евиденцијата на DNS може да не работи. Во оваа статија, научете ги специјалните инструкции за мапирање на поддомен на вашата веб-страница на WordPress користејќи cPanel.

Верзија : WordPress 3.x

Да речеме дека имаш три веб-страници на мрежата на WordPress, како на пример:

- example.com/flopsy/ - example.com/mopsy/ - example.com/contontail/

Кога ќе ги мапирате на поддомените, тие ќе изгледаат вака:

- flopsy.example.com - mopsy.example.com - cottontail.example.com

Започнете со Вообичаените упатства

Првиот чекор е да бидете сигурни дека сте пробале вообичаен метод за поставување на поддомени. Ова вклучува поставување на WordPress MU доменот мапирање приклучок.

Откако приклучокот е инсталиран и работи, вообичаениот следниот чекор е да ги уредувате DNS-записите и да ги додадете поддомените. Меѓутоа, кога се обидов ова на мојот cPanel домаќин, наидов на проблеми.

На cPanel, уредување на DNS записи не може да работи

Домаќинот cPanel изгледаше како да го пресретнува мојот обид да постави посебен поддомен. Веб-страницата на поддоменот (како flopsy.example.com) ќе ме предаде на некоја чудна статистика страница за сметката на домаќинот.

Иако cPanel ми дозволи да ги уредим DNS-записите, оваа конфигурација едноставно не работеше на овој хост. Наместо тоа, решението беше да се користи опцијата менито cPanel за да додадете поддомен .

Користете cPanel's # 34; Додадете поддомен & # 34;

Со оваа опција, не го насочувате поддоменот на IP адреса. Наместо тоа, креирате поддомен за одреден домен. Ја посочувате оваа поддомена во подпапката во рамките на вашата инсталација cPanel каде што сте ја инсталирале оригиналната WordPress-страница , страницата која подоцна сте ја трансформирале во мрежа.

Збунет? Бев премногу. Ајде да одиме низ него.

Подпапки, реални и замислени

Да речеме, кога прв пат го инсталиравме WordPress, cPanel ни побара од кој поддиректориум (подпапка) да го инсталираме, а ние ја напишавме мрежата. Ако гледаме на датотечниот систем, ќе видиме:

public_html / network /

Оваа папка го има кодот за веб-страницата на WordPress. Ако пребаруваме на example.com, ќе го видиме овој сајт.

Откако ја имавме нашата WordPress страница, отидовме низ таинствената магија на претворање example.com во мрежа на WordPress .

Потоа, ние поставивме втор сајт на оваа мрежа на WordPress. Кога WordPress ( не cPanel, сега сме во WordPress) побараа од нас да ја внесеме подпапката, ние го внесовме флекс.

Сепак (ова е навистина важно), не само што ја создадовме оваа подпапка во датотечниот систем:

public_html / flopsy / (НЕ Е ПОСТОИ)

Кога WordPress бара "подпапка", навистина бара етикета за оваа веб-страница. Оригиналниот сајт, public_html / network /, е вистинска подпапка на датотечниот систем, но не е нишана. Кога WordPress ќе го добие URL example.com/flopsy/, ќе знае да патува со посетителот на "flopsy" -реба.

(Но, каде всушност се зачувуваат датотеките за различни страници, ве прашам? Во серија нумерирани директориуми во public_html / network / wp-content / blogs.dir /. Ќе видите blogs.dir / 2 / files /, blogs.dir / 3 / files /, итн.)

Додај поддомен што посочува на подпапката на мрежата

Сега да се вратиме на додавање на подмладокот во cPanel. Бидејќи cPanel ве праша за подпапка, би било многу лесно да влезете во public_html / flopsy /. Но, таа потпапка навистина не постои.

Наместо тоа, треба да го внесете public_html / network /, директориумот за инсталација на WordPress. Ќе внесете иста подпапка за mopsy, cottontail и која било друга поддомена што ја додавате. Сите тие укажуваат на истата public_html / network /, бидејќи сите тие треба да одат на истата единствена WordPress мрежа. WordPress ќе се грижи за сервирање на точната локација, врз основа на URL-то.

Откако ќе знаете како тоа функционира, методот cPanel за додавање на поддомен, всушност, може да биде малку полесен од вообичаениот метод за уредување на записи на DNS. Наскоро ќе додадете нови веб-страници на WordPress со несовесно напуштање.