Како да го користите Google Scholar за да ги најдете истражувањата

Што е Google Scholar?

Google Scholar е одличен начин да се најдат научни и академски статии на Интернет; овие се високо истражувани, рецензирани содржини кои можете да ги користите за да нуркате длабоко во практично секој предмет за кој ќе помислите. Еве официјално blurb дека сумира сето тоа:

"Од едно место можете да пребарувате низ многу дисциплини и извори: рецензирани трудови, тези, книги, извадоци и статии од академски издавачи, професионални друштва, складишта за препринтери, универзитети и други научни организации. Google Scholar ви помага да ги идентификувате најрелевантни истражувања низ целиот свет на научни истражувања ".

Како да најдам информации со Google Scholar?

Можете да пребарувате информации преку различни начини во Google Scholar. Ако веќе знаете кој е автор на информациите што ги барате, обидете се со нивното име:

barbara ehrenreich

Можете исто така да пребарувате по насловот на публикацијата што ја барате, или можете да го проширите пребарувањето со преглед на категориите во делот за напредно пребарување . Можете исто така да едноставно пребарување по предметот; на пример, во потрага по "вежбање" донесе многу различни резултати од пребарувањето.

Што значат резултатите од пребарувањето на Google Scholar?

Ќе забележите дека резултатите од пребарувањето во Google Scholar изгледаат малку поинакви од она што сте навикнати. Брзо објаснување на резултатите од пребарувањето на Google Scholar:

Кратенки за Google Scholar

Google Scholar може да биде малку големо; тука има многу детални информации. Еве неколку кратенки кои можете да ги користите за полесно да одите:

Можете исто така да креирате Google Alert за субјектот или субјектите за кои сте заинтересирани; на овој начин, во секое време објавен научен напис кој го упатува вашиот посебен интерес, ќе добиете е-пошта што ќе ви каже за тоа, заштедувајќи одредено време и енергија.