Што е BlackBerry PIN пораки?

Што е BlackBerry PIN-to-PIN пораки?

Уредите на BlackBerry имаат единствена идентификација, инаку позната како ПИН (личен идентификациски број). ПИН може да се користи за испраќање на безбедни пораки до други корисници на BlackBerry , исто така наречени "peer to peer" пораки.

BlackBerry "scrambles" ПИН пораките, но всушност не ги криптирате, па бидете внимателни кога го споделувате вашиот ПИН со други.

Што поддржуваат BlackBerry уреди ПИН-пораки?

BlackBerry 7 оперативниот систем и порано, како и уредите за верзии на BlackBerry 10, поддржуваат ПИН пораки. После BlackBerry 10, оперативниот систем BlackBerry беше прекинат и подоцнежните BlackBerry уреди го користат оперативниот систем Android.

Како работи пораката со ПИН?

ПИН-кодот е низа од 8 алфанумерички знаци кои тешко се кодираат во вашиот BlackBerry и не можат да се менуваат. BlackBerry Internet Service (BIS) го препознава вашиот BlackBerry со неговиот ПИН, па затоа знае каде да ги достави вашите е-пораки. BlackBerry Messenger (BBM) го користи ПИН-протоколот за да доставува пораки до други корисници на BlackBerry.

ПИН пораките едноставно испраќаат порака со користење на BlackBerry PIN протоколот од еден BlackBerry директно на друг BlackBerry. ПИН пораките се посигурни од е-пораките, бидејќи тие се испомешани и патуваат од еден BlackBerry до друг само преку мобилните мрежи. Тие не пресекуваат на интернет. ПИН пораките се појавуваат во апликацијата за BlackBerry пораки заедно со е-пораки.

Ако имате пријатели на BBM на кои сакате да испратите директни ПИН-пораки, можете да го добиете својот ПИН од нивниот BBM контакт. Ако го имате вашиот BBM контакт во Контактите на вашиот BlackBerry, можете да го поврзете со нивниот BBM контакт за да можете да ги испратите ПИН пораките директно од списокот за контакт на BlackBerry.

Колку е безбеден е ПИН-пораки?

Ако одберете да го дадете својот ПИН на BlackBerry, запомнете дека не може да се смени, па затоа треба да ја имате на ум безбедноста на BlackBerry и да го дадете својот PIN само на луѓето на кои им верувате.

Понатаму, BlackBerry посебно наведува дека ПИН пораката треба да се смета за "испомешана, но не и криптирана". Ова значи дека секој BlackBerry уред може да пристапи и да ја прочита секоја порака што ја прима, дури и ако тој уред не е наменет примач.

BlackBerry нуди претпријатие за енкрипција на услуги, BBM Protected, кое може да шифрира BBM-пораки помеѓу уредите.

Не-PIN BBM пораки со корисници на уреди кои не се BlackBerry

Ако имате BlackBerry и сакате да комуницирате со контакти кои имаат не-BlackBerry уреди, како што се Android, iOS или Windows уреди, не можете да користите PIN пораки, но сепак можете да ги искористите BBM пораките за да пренесувате пораки напред и назад.

Прво, вашиот контакт треба да ја инсталира апликацијата BBM Messenger за неговата платформа. Потоа можете да ја пребарувате апликацијата на вашиот BlackBerry за да ги пронајдете и да ги додадете во вашите BBM контакти.