Водич за интернет-услуги на Blackberry

БИС дава е-пошта до BlackBerry Smartphones

BlackBerry Internet Service (BIS) е сервис за е-пошта и синхронизација обезбеден од RIM за корисниците на BlackBerry. Таа е создадена за корисници на BlackBerry без е-сметка на претпријатие на BlackBerry Enterprise Server (BES) и може да се користи во повеќе од 90 земји.

BIS ви овозможува да добивате е-пошта од повеќе POP3, IMAP и Outlook Web App (OWA) на вашиот BlackBerry, како и да ги синхронизирате вашите контакти, календар и избришани ставки од некои даватели на е-пошта. Сепак, БИС е повеќе од само е-пошта; Outlook и Yahoo! Корисниците на поштата можат да ги синхронизираат контактите, а корисниците на Gmail можат да ги синхронизираат избришаните ставки, контакти и календар .

Ако не можете да си дозволите регистрирана сметка на БЕС, или ако вашата компанија не е домаќин на БЕС, BlackBerry Internet Service е многу способна замена. Не го обезбедува истото ниво на сигурност што ќе го најдете на BES, но сепак можете да добивате е-пошта и да ги синхронизирате вашите контакти и календар.

Поставување нова BIS сметка

Кога купувате BlackBerry уред со кој било безжичен оператор, доаѓа со инструкции за поставување на BIS сметка и BlackBerry адреса за е-пошта. Овие упатства се разликуваат од превозникот до превозникот, па мора да се консултирате со вашата документација ако ви треба помош за создавање на сметка.

На пример, Verizon покажува како да поставите BlackBerry сметка користејќи BIS, а начинот на кој го правите е преку страница со специфични Verizon на vzw.blackberry.com. Уште еден уникатен URL-адреса на превозникот, како што е bell.blackberry.com за Bell Mobility или sprint.blackberry.com за Спринт.

Креирање BlackBerry Email адреса

Откако ќе ја креирате вашата BIS сметка, ќе ви биде побарано да додадете адреси за е-пошта, како и да имате можност да креирате email адреса на BlackBerry.

Е-мејл адресата на BlackBerry е специфична за вашиот BlackBerry. Е-пошта испратена на вашата BlackBerry адреса за е-пошта оди директно до вашиот уред, па затоа треба да бидете селективни за тоа каде го користите и за кого ќе го дадете.

Ако сте AT & T претплатник, вашата е-пошта на BlackBerry ќе биде корисничко име @ att.blackberry.net.

Додајте дополнителни e-mail сметки

Можете да додадете до 10 адреси за е-пошта до вашата BIS-сметка (покрај BlackBerry-мејл-сметка), а BIS ќе испрати е-пошта од овие сметки на вашиот BlackBerry. За некои провајдери како Gmail, е-поштата е испорачана со помош на технологијата на RIM и ќе биде доставена многу брзо.

Откако ќе додадете сметка за е-пошта, ќе добиете е-пошта на Активиран сервер од БИС, кој ви кажува дека ќе почнете да примате е-пошта на вашиот BlackBerry за 20 минути. Вие исто така може да добиете е-пошта за безбедносна активација . Следете ги упатствата дадени во е-поштата за да ја активирате сметката за е-пошта на БИС.

Забелешка: RIM има и други BlackBerry апликации кои ја користат оваа технологија на притискање, како Yahoo Messenger и Google Talk.

Премести ги сметките од BlackBerry до BlackBerry

Во случај да го изгубите или оштетите вашиот BlackBerry, RIM го направи исклучително лесен за пренос на вашите поставки.

Можете да се најавите на веб страната на BIS на вашиот оператор (погледнете во документацијата што ја добивте со вашиот BlackBerry) и кликнете на врската Промени уред под Подесувања. Следете ги упатствата за откривање на нов уред . БИС ќе ги пренесе сите информации за вашата сметка за е-пошта на вашиот нов уред, а за неколку минути, вашата e-mail порака ќе се активира.

Повеќе информации за БИС

BlackBerry Internet Service е како интернет провајдер (Интернет-провајдер) кој го користите дома. Додека целиот сообраќај е пренасочен преку вашиот интернет провајдер од вашите домашни уреди, ако BIS е поставен, целиот сообраќај на вашиот телефон е испратен преку BIS.

Сепак, една разлика меѓу БЕС и БИС е дека со вториот, вашиот интернет сообраќај не е шифриран. Бидејќи сите ваши електронски пораки, посети на веб-страници итн., Се испраќаат преку шифриран канал (БИС), можно е владините разузнавачки агенции да ги видат податоците.