Пребарајте го веб со Gigablast

Користете го Gigablast за да пребарувате на Интернет

Забелешка : кодот кој ги овластува резултатите од пребарувачот Gigablast беше објавен како слободен софтвер во 2013 година; Gigablast сеуште го овластува сопственото пребарување, но функционира како платформа за други проекти.

Што е Гигабласт?

Gigablast е веб пребарувач со над 2 милијарди страници во својот индекс. Gigablast нуди брза услуга, релевантни резултати за пребарување и неколку прилично кул опции за дополнително пребарување кои се вредни за вашето време.

Gigablast Домашна страница

Ќе најдете дека почетната страница на Gigablast е чиста и незасегната, секогаш мојата лична преференција. Во прилог на главната лента за пребарување, имате располагање со вас Directory и Search Travel. Јас ќе дојдам до оние во една минута, но за сега, ајде да се фокусираме на директно пребарување на Интернет.

Gigablast Search

Пребарувањето со Gigablast е лесно; само напишете прашање и одете. Моето барање за костимите на Ноќта на вештерките не само што повлече многу релевантни резултати, но исто така добив правописни сугестии ("Дали мислите на костимите на Ноќта на вештерките "), Гига Битс, Референтни страници и Поврзани страници.

Гигабласт гига битови

Giga Битс на Гигабласт се "поврзани теми динамички генерирани врз основа на барањето". Во основа, Gigablast ви нуди сугестии за пребарување врз основа на тоа што е вашето пребарување, и во најголем дел, моите Giga Битови беа мошне релевантни и ми помогнаа да мислам на повеќе концепти за пребарување што може да ги користам за да го намалам моето пребарување.

Референтни страници на Gigablast

Може да ги видите Референтните страници на некои од страниците со резултати од пребарувањето; овие се "групи на стручни веб-страници кои содржат листи на линкови релевантни за барањето". Не сите Референтни страници ќе бидат многу референтни; но во најголем дел ова е корисна карактеристика.

Поврзани страници со Gigablast

Поврзани страници со "Гигабласт" се "сродни веб-страници кои можеби не ги вклучуваат и условите за пребарување." Океј, ова е многу, многу интересна карактеристика во која навистина влегував. Повеќе за оваа функција од соопштението за медиумите на Gigablast:

"Поврзаните страници се многу релевантни резултати од пребарување, кои не мора да ги содржат условите за барање на пребарувачот. Многу од овие поврзани страници никогаш не се враќаат ниту од други пребарувачи поради таа причина", рече Мет Велс, извршен директор и основач на Gigablast. "

Функции на резултатите од пребарувањето Gigablast

Колку повеќе време поминав со Gigablast, толку повеќе бев импресиониран. На пример, на дното на секој резултат од пребарување, ќе видите пет уникатни елементи кои повеќето други пребарувачи не ги вклучуваат: архивирана копија, одземена, постари копии, датум на индексирање и изменета датум. Еве една лажичка за овие карактеристики:

Овој профил на Gigablast се продолжува на 2. страница.

Овој профил на Gigablast продолжува од првата страница.

Gigablast ги нуди и можностите за пребарување на Open Directory, Google , Yahoo , MSN Search и Teoma. Покрај тоа, можете да изберете да го вклучите или исклучите вашиот Gigablast Family Filter (копчињата за радиото се на дното на страниците со резултати од пребарувањето).

Напредно пребарување на Gigablast

Можете да направите многу напредно пребарување со Gigablast Advanced Search, вклучително и исклучување на зборови, пребарување на фрази, ограничување на одредени URL-и, групирање на сајтови кои ќе бидат вклучени или исклучени, резултати по страница итн. Исто така, можете да го проверите единствениот Gigablast Search Syntax што ќе го преземе местото каде што Gigablast Advanced Search ќе замине.

Gigablast Опции за пребарување-Веб, Директориум, Блогови, Патување, Влада

Како што веќе рековте, имате неколку опции за пребарување со Gigablast; на интернет, очигледно, но тогаш имаш уште неколку. Gigablast's Directory е добар ресурс, солиден директориум и се чини дека е составен од некои прилично добри референтни сајтови, првенствено.

Gigablast Travel Search ви овозможува да го пребарувате целиот индекс на Gigablast за само информации поврзани со патувањето; ова може да биде нешто од информации за одредена дестинација до ресурси за летови. Се забавував да барам информации за мојот роден град, Портланд, Орегон, а особено ги ценевме дополнителните Гига битови што ми се појавија.

Зошто да користам Gigablast?

Неколку работи кои особено ми се допаѓаат за Gigablast: