Што е датотека FB2?

Како да отворите, уредите и конвертирате FB2 датотеки

Датотеката со екстензија на датотеката FB2 е датотека за евиденција на FictionBook. Форматот е изграден за да се грижи за фиктивни списи, но, секако, може да се користи за да се одржи било кој тип на е-книга.

FB2-датотеките се слободни од DRM и може да содржат фусноти, слики, форматирање на текст, Уникод и табели, од кои сите можат или не можат да бидат поддржани во некои читачи на FB2. Сите слики што се користат во eBook, како PNG или JPG, се претвораат во Base64 (бинарни) и се складираат во самата датотека.

За разлика од другите eBook-датотеки како EPUB , формат FB2 е само една XML- датотека.

Забелешка: Некои FB2-датотеки се чуваат во ZIP- датотека и затоа се нарекуваат * .FB2.ZIP.

Како да отворите датотека FB2

Постојат многу различни FB2 читачи на датотеки достапни на речиси сите платформи. Сепак, пред да се обидете да ја отворите вашата книга да се отвори на вашиот телефон, компјутер, итн, осигурајте се дека сте всушност добиле датотека FB2 ...

Ако не можете да ја отворите датотеката во програмите споменати подолу, проверете дали правилно ја читате наставката за датотеката. Вие всушност може да се занимавате со сосема различен формат на датотека кој нема никаква врска со формат eBook, како FBC , FBX (Autodesk FBX Interchange), FBR , FB! (FlashGet нецелосно преземање), или FBW (Backup Manager Manager Recovery).

Од компјутер

Можете да ги читате FB2-датотеките на компјутер со многу различни програми, вклучувајќи ги и Caliber, Cool Reader, FBReader, STDU Viewer, Athenaeium, Haali Reader, Icecream Ebook Reader, OpenOffice Writer (со Ooo FBTools plug-in) и веројатно некој друг документ и eBook читателите.

Некои веб-прелистувачи поддржуваат додатоци кои овозможуваат прегледување на FB2-датотеки, како што се FB2 Reader за Firefox и eBook Viewer и конвертор за Chrome

Бидејќи многу FB2-датотеки се содржани во архива на ZIP, повеќето читачи на FB2-датотеки се приспособат ова со директно читање на датотеката * .FB2.ZIP, без претходно да ја извлече датотеката .FB2. Ако не, можеби ќе треба да користите бесплатен извлекувач на датотеки како 7-zip за да ја добиете датотеката FB2 од архивата на ZIP.

Ако прочитате многу е-книги на вашиот компјутер, веројатно имате барем една од овие програми веќе инсталирани. Ако е така, и двоен-клик на датотеката FB2, но се отвора во програма за која претпочитате да не се отвори, стандардно, ве молиме да знаете дека можете да го промените ова.

Види го мојот Како да ги сменам датотечните асоцијации во Windows за комплетно упатство. Многу е лесно да се направи.

Од телефон или таблет

Можете да ги читате FB2 книгите на iPhone-и, iPads, уредите со Android и повеќе со помош на мобилна апликација. Постојат сите видови eBook читање апликации достапни, но овие се само неколку кои работат со FB2 датотеки ...

На iOS, можете да инсталирате FB2Reader или KyBook за да ги вчитате FB2-датотеките директно на вашиот iPhone или iPad. На пример, FB2Reader ви овозможува да испраќате книги до апликацијата од прелистувачот на вашиот компјутер или да ги увезувате од места како Google Drive и Dropbox.

FBReader и Cool Reader (и двете се Windows апликации, како што е споменато погоре) се примери за бесплатни мобилни апликации кои можат да читаат FB2-датотеки на Android уреди.

Од уред за е-читач

Најпопуларните е-читачи, како што се Amazon's Kindle и B & N's Nook, во моментов не поддржуваат FB2 датотеки природно, но секогаш можете да го конвертирате вашиот FB2 eBook во еден од многуте формати поддржани од вашиот eBook уред. Погледнете Како да Конвертирај датотека FB2 подолу за повеќе за тоа.

PocketBook е пример за eBook уред кој го поддржува формат на FB2 eBook.

Како да конвертирате датотека FB2

Конвертирањето на датотека FB2 може да се оствари со слободен конвертор на датотеки, како што е онлајн конверторот Zamzar . Оваа веб-страница може да конвертира FB2 во PDF , EPUB, MOBI , LRF, AZW3, PDB, PML, PRC и други слични формати за е-книги и документи.

Друга опција за конвертирање на вашата FB2 датотека е да користите еден од FB2 гледачите споменати погоре, како што е Caliber. Во Калибар, можете да го користите копчето Конвертирај книги за да изберете помеѓу многу различни формати на е-книги за да ја зачувате датотеката FB2.

Во други програми, проверете за опција како Конвертирај , Зачувај како или Извоз , а потоа одберете од листата на формати кои ви се дадени. Секоја програма го прави тоа малку поинаку, но не е тешко да се најде ако малку копате.