Што е датотека XPI?

Како да ги отворите, уредите и конвертирате XPI датотеките

Кратенка за Cross-Platform Install (или XPInstall ), датотека со проширување на XPI- датотеката (изговорена како "пргав") е архива на датотеки за проширување на Mozilla / Firefox Browser, која се користи за проширување на функционалноста на Mozilla производи како Firefox, SeaMonkey и Thunderbird.

XPI датотеката е навистина само преименувана ZIP- датотека која Mozilla-програмата може да ја користи за да ги инсталира додатоците. Тие можат да вклучуваат слики и JS, MANIFEST, RDF и CSS датотеки, како и повеќе папки полн со други податоци.

Забелешка: XPI-датотеките користат голема буква "i" како последна буква од наставката за датотеката, па немојте да ги мешате со XPL-датотеки кои користат големи букви "L" - овие се LcdStudio Playlist-датотеки. Друга слична наставка на датотеки е XPLL, која се користи за датотеки со податоци за подигнување на планот.

Како да отворите датотека XPI

Прелистувачот на Mozilla Firefox користи XPI-датотеки за да обезбеди проширливост во прелистувачот. Ако имате XPI-датотека, само влечете го во кој било отворен прозорец на Firefox за да го инсталирате. Додатоците на Mozilla за Firefox страницата е едно место на кое можете да одите за да добиете официјални XPI датотеки за користење со Firefox.

Совет: Ако користите Firefox кога пребарувате за додатоци од врската погоре, изборот на копчето Add to Firefox ќе ја преземе датотеката и ќе ве замоли веднаш да ја инсталирате, за да не мора да го повлечете во на програмата. Инаку, ако користите друг прелистувач, можете да ја користите Download Anyway линк за да го симнете XPI.

Додатоците на Mozilla за Thunderbird обезбедуваат XPI датотеки за нивниот разговор / e-mail софтвер Thunderbird. Овие XPI-датотеки може да се инсталираат преку опцијата за мени на додатоци на Thunderbird's Tools (или Tools> Extension Manager во постарите верзии).

Иако тие сега се прекинати, веб прелистувачите на Netscape и Flock, музичкиот плеер Songbird и уредникот Nvu HTML имаат мајчин поддршка за XPI-датотеките.

Бидејќи XPI-датотеките се навистина само .ZIP-датотеки, можете да ја преименувате датотеката како таква и потоа да ја отворите во која било програма за архивирање / компресија. Или, можете да користите програма како 7-Zip за да кликнете со десното копче на XPI датотеката и отворете ја како архива за да ја видите содржината внатре.

Ако сакате да изградите своја XPI датотека, можете да прочитате повеќе за тоа на страницата за продолжување на пакувањето во Mozilla Developer Network.

Забелешка: Додека повеќето XPI-датотеки што ги среќавате најверојатно ќе бидат во формат специфичен за апликацијата Mozilla, можно е дека твое нема никаква врска со ниту една од програмите што ги споменав погоре, а наместо тоа треба да се отвори во нешто друго.

Доколку вашата XPI датотека не е инсталирана датотека Cross-Platform, но не знаете што друго би можело да биде, обидете се да го отворите во текстуален уредувач - видете ги нашите омилени во листата за најдобра слободен текст едитори . Ако датотеката е читлива, тогаш вашата XPI датотека е едноставна текстуална датотека . Ако не можете да ги разберете сите зборови, видете дали во текстот можете да пронајдете некаква информација што може да ви помогне да одредите која програма беше користена за креирање на датотеката XPI, која потоа можете да ја користите за да истражувате компатибилен XPI отвор .

Како да конвертирате датотека XPI

Постојат типови на датотеки слични на XPI кои се користат од други веб прелистувачи за да додадат дополнителни функции и можности на прелистувачот, но тие не можат лесно да се конвертираат во и од други формати за употреба во друг прелистувач.

На пример, иако датотеките како што се CRX (Chrome и Opera), SAFARIEXTZ (Safari) и EXE (Internet Explorer) сите може да се користат како додатоци на секој соодветен прелистувач, ниту еден од нив не може да се користи во Firefox и XPI-датотеката на Mozilla тип не може да се користи во ниеден од овие други прелистувачи.

Сепак, постои онлајн алатка наречена Add-on Converter за SeaMonkey која ќе се обиде да конвертира XPI-датотека компатибилна со Firefox или Thunderbird во XPI-датотека која ќе работи со SeaMonkey.

Совет: Ако сакате да го конвертирате XPI во ZIP, имајте на ум она што го споменав погоре за преименувањето на продолжувањето. Вие не треба да всушност извршите програма за конверзија на датотеки за да ја зачувате датотеката XPI во формат ZIP.

Повеќе Помош со XPI датотеки

Погледнете Get More Help за информации за контактирање на мене во социјалните мрежи или преку е-пошта, објавувањето на форуми за техничка поддршка и многу повеќе. Дозволете ми да знам какви проблеми имате со отворањето или користењето на датотеката XPI и ќе видам што можам да направам за да ви помогнам.

Ако ви треба развојна поддршка за проширувањето на Firefox, нема да можам да помогнам со тоа. Силно препорачувам StackExchange за такво нешто.