Што е датотека DWG?

Како да отворите, уредите и конвертирате DWG датотеки

Датотека со .DWG датотека продолжување е AutoCAD цртеж базата на податоци. Ги зачувува метаподатоците и цртежи за 2D или 3D векторски слики кои можат да се користат со CAD програми.

DWG датотеките се компатибилни со многу 3D цртежи и CAD програми, што го олеснува трансферот на цртежите помеѓу програмите. Меѓутоа, бидејќи постојат бројни верзии на формат, некои DWG гледачи не можат да ги отворат сите видови датотеки DWG.

Како да отворите DWG датотека

Autodesk има бесплатен DWG прегледувач на датотеки за Windows наречен DWG TrueView. Тие исто така имаат бесплатен онлајн DWG прегледувач наречен Autodesk Viewer кој ќе работи со било кој оперативен систем .

Се разбира, целосните програми на Autodesk - AutoCAD, Design и Fusion 360 - ги препознаваат DWG-датотеките.

Некои други DWG фајлови и уредници вклучуваат Bentley View, DWGSee, CADSoftTools ABViewer, TurboCAD Pro или LTE, ACD Systems Canvas, CorelCAD, GRAPHISOFT ArchiCAD, SolidWorks eDrawings Viewer, Adobe Illustrator, Bricsys Bricscad, Serif DrawPlus и DWG DXF Sharp Viewer.

Dassault Systemes DraftSight може да отвори датотека DWG на оперативните системи Mac, Windows и Linux.

Како да конвертирате датотека DWG

Zamzar може да го конвертира DWG во PDF , JPG, PNG и други слични формати на датотеки. Бидејќи тоа е онлајн DWG конвертор, тоа е многу побрзо да се користи од оној што треба да го инсталирате на вашиот компјутер. Сепак, тоа е само најдобра опција ако датотеката не е преголема, бидејќи нешто навистина големо ќе потрае долго време за да испратите / преземете.

Други DWG датотеки може да се конвертираат со DWG гледачите споменати погоре. На пример, бесплатната програма DWG TrueView може да го конвертира DWG во PDF, DWF и DWFX; DraftSight може да ги конвертира DWG датотеките во DXF , DWS и DWT бесплатно; и DWG DXF Sharp Viewer можат да извезуваат DWGs како SVGs .

Поновите формати на датотеки DWG не можат да се отворат во постарите верзии на AutoCAD. Погледнете ги инструкциите на Autodesk за зачувување на DWG-датотеката на претходната верзија, како на пример 2000, 2004, 2007, 2010 или 2013 година. Можете да го направите со бесплатната DWG TrueView програма преку копчето DWG Convert .

Microsoft има инструкции за користење на DWG-датотека со MS Visio. Откако ќе се отвори во Visio, датотеката DWG може да се конвертира во форми на Visio. Можете исто така да ги зачувате дијаграмите Visio со DWG формат.

AutoCAD треба да може да ја конвертира DWG датотеката во други формати како STL (Stereolithography), DGN (MicroStation Design) и STEP (STEP 3D Model). Меѓутоа, можеби ќе добиете подобра конверзија во формат DGN ако го користите софтверот MicroStation за да ја увезете DWG датотеката.

TurboCAD ги поддржува и тие формати, па можете да го користите за да ја зачувате DWG датотеката во STEP, STP, STL, OBJ, EPS, DXF, PDF, DGN, 3DS, CGM, формати на слики и неколку други типови датотеки.

Други формати на AutoCAD

Како што можете да кажете од погоре, постојат неколку различни формати на CAD формати кои можат да содржат 3D или 2D податоци. Некои од нив изгледаат ужасно многу како ".DWG", па може да биде збунувачки како тие се разликуваат. Сепак, други користат сосема различни екстензии на датотеки, но сè уште се користат во програмата AutoCAD.

DWF датотеки се датотеки на Autodesk Design Web Format кои се популарни затоа што тие можат да им се дадат на инспекторите кои немаат познавање на формат или CAD програми. Цртежите може да се видат и манипулираат, но некои од информациите можат да бидат скриени за да се спречи конфузија или кражба. Дознај повеќе за DWF датотеките тука .

Некои верзии на AutoCAD користат DRF-датотеки , што значи Дискритен Render Format . DRF датотеките се направени од апликацијата VIZ Render која доаѓа во комплет со некои постари верзии на AutoCAD. Бидејќи овој формат е толку стар, отворањето на едно во AutoCAD може да ви го зачува во понов формат како MAX, за употреба со Autodesk 3DS MAX.

AutoCAD исто така ја користи PAT- датотечната наставка. Ова се векторско-базирани, обични текстови Хеч Шаблони кои се користат за складирање на податоци за слика за создавање обрасци и текстури. Датотеките на PSF се датотеки на AutoCAD PostScript Patterns.

Во прилог на пополнување на шаблони, AutoCAD користи датотеки во Color Book со проширување на ACB- датотеката за складирање на збир на бои. Овие се користат за боење површини или пополнување на линии.

Текстуалните датотеки кои задржуваат информации за сцената создадени во AutoCAD се зачувуваат со проширувањето на ASE- датотеката. Ова се обични текстуални датотеки, така што тие полесно се користат од слични програми.

Датотеките за дигитална распределба на средства ( DAEs ) се користат од AutoCAD и други слични CAD програми за размена на материјали помеѓу апликациите, како слики, текстури и модели.