Што е WMV датотека?

Како да отворите, уредите и конвертирате WMV датотеки

Датотека со продолжување на WMV датотеката е Windows Media Video датотека, компресирана со еден или повеќе формати на видео компресија на Microsoft. Тоа е вообичаен формат што се користи за складирање на видео во Windows, па затоа некои програми од трети страни го користат за нешта како кратки анимации.

Windows Media Audio датотеките се слични, но содржат само аудио податоци - без видео. Овие датотеки ја користат WMA продолжувањето .

Забелешка: Windows Media Player е исто така поврзан со други формати на датотеки кои користат слични екстензии на датотеки, но тоа не значи дека тие се исти формати. На пример, WMZ-датотеките се компресирани датотеки за Windows Media Player кои менуваат како изгледа Windows Media Player и датотеките на Windows Media Redirector (WMX) се кратенки кои укажуваат на WMA и WMV медиумски датотеки.

Како да отворите WMV датотека

Повеќето верзии на Windows имаат инсталирано Windows Media Player или Movies & TV, па затоа се најдобри решенија за отворање на WMV-датотеки ако користите Windows. Бидејќи WMP престана да се развива за MacOS по верзијата 9, корисниците на Mac можат да го користат Flip4Mac, но тоа не е бесплатно.

VLC, DivX Player, KMPlayer и MPlayer се два алтернативни и комплетно слободни медиа плеери кои репродуцираат WMV фајлови на Mac и Windows оперативни системи , но има и многу други. Elmedia Player е уште еден WMV плеер за Mac.

Забелешка: Ако вашата датотека сè уште не се отвори дури и по обидот на овие програми, можно е дека воопшто не се занимавате со датотека со Windows Media Player. Како што споменавме погоре, некои формати на датотеки користат многу сличен звучен додаток на датотека, но тоа во никој случај не значи дека форматите се идентични или дури и тесно поврзани.

Еве неколку примери:

Како да конвертирате WMV датотека

Користењето на еден од овие бесплатни програми за видео конвертори или онлајн сервиси е дефинитивно најдобриот начин за конвертирање на WMV-датотека. Само преземете и инсталирајте еден, а потоа вчитајте ја WMV датотеката и потоа одберете да го претворите во друг видео формат како MP4 , AVI , MKV , 3GP , FLV и многу други.

Секој видео конвертор и Freemake Video Converter се два од моите омилени WMV конвертори. И двајцата се многу лесни за користење и поддржуваат голем број излезни формати. На пример, Freemake Video Converter може да ја конвертира вашата WMV датотека директно на DVD, како и да го извлече аудио, зачувувајќи го во MP3 .

Онлајн видео конвертори како Zamzar може да конвертирате WMV датотеки премногу. Користењето на онлајн датотека конвертор има свои предности и недостатоци, бидејќи додека не мора да преземете програма да се направи конверзија, вие мора да го испратите видео на веб-сајт, што може да потрае долго време, ако сте конвертирање голем WMV датотека.

Повеќе информации за WMV фајлови

WMV датотеките го користат формат на формати на формати на напредни формати на Microsoft (ASF) и затоа се многу слични на ASF- датотеките, што е друг формат на датотеки развиен од Microsoft.

Сепак, WMV датотеките исто така можат да бидат спакувани во формат на контејнери Matroska или AVI и затоа имаат продолжување MKV или AVI датотека.