Што е BDMV датотека?

Како да отворите, уредите и конвертирате BDMV датотеки

Датотеката со проширување на датотеката BDMV е Blu-ray информативна датотека или понекогаш се нарекува датотека со информации за Blu-ray Disc филм . Тие содржат информации за содржината на Blu-ray диск, но тие не ги задржуваат вистинските мултимедијални датотеки.

Некои заеднички BDMV датотеки вклучуваат index.bdmv, MovieObject.bdmv и sound.bdmv .

BDM е сличен формат на датотека, но обично се гледа само на хард дискови ; тие се нарекуваат AVHCD информативни датотеки. Датотеките BDMV најчесто се користат на оптичките дискови.

Како да отворите датотека BDMV

Најпопуларните програми за пишување на дискови кои го поддржуваат снимањето на дискови со Blu-ray ќе ги отворат BDMV-датотеките, како бесплатниот медиумски плеер Класичен домашен кино (MPC-HC), BDMV Player и VLC.

CyberLink PowerDVD, JRiver Media Center, Nero и Macgo Mac Blu-ray Player поддржуваат BDMV датотеки, но ниту еден од нив не е слободен за користење (но може да имаат достапни пробни верзии).

Совет: Можеби ќе можете да користите и Notepad или друг уред за слободен текст за да ја отворите датотеката BDMV. Многу датотеки се датотеки само со текст, што значи без оглед на наставката на датотеката, уредувачот на текст може правилно да ја прикаже содржината на датотеката. Бидејќи датотеките BDMV само држат информации за Blu-ray дискот, можно е уредувачот на текст да го отвори.

Забелешка: Ако не можете да ја отворите датотеката во програмите што ги спомнав погоре, може да се погреши проширувањето на датотеката. Проширувањето на BDMV изгледа многу ужасно како екстензии на датотеки во неповрзани формати, како што се DMB (BYOND Game Executable), BDB (Backup Database Database Backup) и BDF (Бинарни податоци).

Ако откриете дека некоја апликација на вашиот компјутер се обидува да ја отвори датотеката BDMV, но тоа е погрешна апликација или ако претпочитате да имате друга инсталирана програма со отворени BDMV датотеки, погледнете во нашата Како да ја смените стандардната програма за специфично упатство за проширување на датотеката за правење кои се менуваат во Windows.

Како да конвертирате датотека BDMV

Со оглед на тоа што BDMV датотеките се само описни датотеки, не можете да ги конвертирате во мултимедијален формат како MP4 , MKV , итн.

Сепак, постојат некои конвертори достапни, кои се рекламираат како "BDMV конвертори" кои работат со конвертирање на видео / аудио содржини (како MTS / M2TS датотеки) на Blu-ray дискот во други формати, но никогаш не вистинските .BDMV датотеки.

Wondershare Video Converter Ultimate и iSkysoft iMedia Converter Deluxe се два примери, но ниту една од овие апликации не се бесплатни. Наместо тоа, можете да користите слободен конвертор на датотеки како Freemake Video Converter или EncodeHD за да ги конвертирате медиа датотеките од Blu-ray дискот, но тие веројатно не можат да ги увезуваат BDMV датотеките или папките директно - туку само би го избрале целиот диск.

На пример, Freemake Video Converter може да конвертира видео диск во MKV, MP4, ISO или дури директно на друг диск (што е корисно ако имате копија од Blu-ray диск на вашиот компјутер).

Повеќе Помош со датотеките BDMV

Погледнете Get More Help за информации за контактирање на мене во социјалните мрежи или преку е-пошта, објавувањето на форуми за техничка поддршка и многу повеќе. Дозволете ми да знам какви проблеми имате со отворањето или користењето на датотеката BDMV и ќе видам што можам да направам за да ви помогнам.