Што е датотеката со "Themepack"?

Како да ги отворите, уредите и конвертирате Themepack датотеките

Датотеката со наставката на Themepack датотеката е датотека на Windows Theme Pack. Тие се создадени од Windows 7 за да применат слични тематски позадини за позадина, бои на прозорци, звуци, икони, курсори и скринсејвери.

Некои теми на Windows користат постара. Овие датотеки продолжување, но тие се само обични текстуални датотеки . Тие опишуваат бои и стилови кои треба да ги има темата, но бидејќи обичните текстуални датотеки не можат да држат слики и звуци, овие датотеки ги референцираат само сликите / звуците кои се складирани на друго место.

Windows престана да ги користи .themepack датотеките во Windows 8 и ги замени со теми кои имаат продолжување .deskthemepack.

Како да отворите датотека на Themepack

Themepack датотеките се отвораат во Windows 8 и Windows 10 исто како што можат во Windows 7. Ова се прави со двојно кликање или двоен допирање на датотеката - друга програма или алатка за инсталирање не е неопходна за датотеките да се извршуваат.

Поновите датотеки .deskthemepack не се компатибилни со Windows 7, што значи дека додека .themepack датотеките можат да се отворат во сите три верзии на Windows, само Windows 8 и Windows 10 може да ги отворат .deskthemepack датотеките.

Совет: Можете да преземете бесплатни теми од Microsoft во форматите .themepack и .deskthemepack.

Windows користи CAB формат за да ја зачува содржината на Themepack датотеките, што значи дека тие исто така може да се отворат со некоја популарна програма за компресија / декомпресија, а бесплатниот 7-Zip алатка е еден пример. Ова нема да се применува или да работи ништо внатре во датотеката Themepack, но ќе ги извади сликите и другите компоненти што го сочинуваат таа тема.

Забелешка: Доколку имате датотека .THEME која не е тема на Windows, таа може да биде датотека со Тема на Comodo која се користи со Comodo Internet Security и Comodo Antivirus или GTK Theme Index датотеката што се користи во GNOME.

Ако сметате дека некоја апликација на вашиот компјутер се обидува да ја отвори Themepack датотеката, но тоа е погрешна апликација или ако претпочитате да имате друга инсталирана програма отворена од Themepack датотеките, видете ја нашата Како да ја смените стандардната програма за специфично упатство за проширување на датотеката за правење кои се менуваат во Windows.

Како да конвертирате датотека на Themepack

Ако сакате да користите. Themepack датотека во Windows 8 или Windows 10, нема причина да го конвертирате бидејќи веќе се компатибилни со тие верзии на Windows, исто како што се со Windows 7.

Сепак, можеби ќе сакате да конвертирате .Themepack датотека во .theme датотека - можете да го направите тоа со слободен Win7 Theme Converter. Откако ќе ја вчитате Themepack датотеката во таа програма, поставете чек на типот " Излез ", а потоа кликнете или допрете Конвертирај за да ја зачувате датотеката Themepack како датотека со теми.

Ако сакате да ги користите поновите .deskthemepack датотеки во Windows 7, најлесно е да се направи, наместо да се конвертира .deskthemepack во .themepack датотека, е да се отвори .deskthemepack датотеката во Windows 7 со бесплатна алатка за инсталирање Deskthemepack Installer.

Друга опција е да ја отворите датотеката .deskthemepack во Windows 7 со алатката zip / unzip, како што е 7-Zip програмата што ја споменав погоре. Ова ќе ви овозможи да ги копирате позадини, аудио фајлови и сè друго што сакате да го користите во Windows 7.

Забелешка: Сликите во позадина во датотеката .deskthemepack се зачувуваат во папката "DesktopBackground". Можете да ги примените овие слики на Windows 7 како позадини како што би било која слика - преку Персонализација на контролната табла > Мени на позадина во позадина .

Ако ви треба да ги претворите позадинските слики или аудио датотеки во друг формат на датотека, можете да користите слободен конвертор на датотеки .

Повеќе Помош со Themepack датотеките

Погледнете Get More Help за информации за контактирање на мене во социјалните мрежи или преку е-пошта, објавувањето на форуми за техничка поддршка и многу повеќе. Дозволете ми да знам какви проблеми имате со отворање или користење на датотеката Themepack и ќе видам што можам да направам за да ви помогнам.