Чувајте деца од гледање сајтови за возрасни

Заштитете ги вашите деца од несоодветни веб-содржини

Тоа не треба да дојде како изненадување да се слушне дека на интернет е дом на веб-сајтови се ориентирани кон возрасни или експлицитни. Јазикот на сајтовите можеби не е нешто што сакате вашите деца да читаат, а сликите може да бидат од нешта што не сакате вашите деца да ги видат. Не е лесно да ги спречите вашите деца да гледаат содржини за возрасни на интернет, но софтверските програми и апликации може да ви помогнат да ги заштитите вашите деца од содржина што не сакате да ги гледате.

Блокирање на софтвер и апликации

Ако претпочитате да користите една од многуте програми за блокирање на веб-локации, имате многу добри избори . Постојат програми дизајнирани да ги следат активностите на вашето дете на мобилни уреди и компјутери. NetNanny е високо оценет за следење и ограничување или контрола на гледањето на интернет на вашите деца. Ако вашето дете користи Андроид или iOS мобилни уреди, веродостојни апликации за следење на родителски контроли вклучуваат MamaBear и Qustodio.

Бесплатни опции за заштита на родителите

Пред да започнете да купувате софтвер, земете слободни чекори за да ги заштитите вашите деца.

Ако вашето семејство користи компјутер од Windows за да пребарува на интернет, поставете ги родителски контроли на Windows директно во Windows 7, 8, 8.1 и 10. Ова е ефикасен чекор, но не запирајте тука. Можете да овозможите родителски контроли во вашиот рутер , конзоли за вашите деца , YouTube и нивните мобилни уреди .

Неколку примери се Google SafeSearch и родителските контроли на Google Family Link.

Ограничете го прелистувањето со линкот на Google Family

Google Chrome нема вградени родителски контроли, но Google ве охрабрува да ги додадете вашите деца во програмата Google Family Link. Со него можете да ги одобрувате или блокирате апликациите што вашето дете сака да ги преземе од Google Play Store, да види колку време вашите деца поминуваат во нивните апликации и да користат SafeSearch за да го ограничат пристапот до експлицитни веб-страници во кој било прелистувач.

За активирање на Безбедно пребарување и филтрирање на експлицитни резултати од пребарување во Google Chrome и други прелистувачи:

  1. Отворете Google во прелистувачот и одете на екранот за параметри на Google.
  2. Во делот за филтрирање SafeSearch, кликнете на полето пред Вклучување на SafeSearch .
  3. За да ги спречите вашите деца да го исклучат SafeSearch, кликнете Lock (Безбедно пребарување) и следете ги инструкциите на екранот.
  4. Кликнете Save .

Ограничете го прелистувањето со Internet Explorer

За да блокирате веб-страници во Internet Explorer:

  1. Кликнете Алатки .
  2. Кликнете на Интернет опциите .
  3. Кликнете на табулаторот Содржина
  4. Во делот Советник за содржина , кликнете на Овозможи .

Сега сте во Советникот за содржина. Од тука можете да ги внесете вашите поставки.

Предупредување: Родителските контроли се ефективни само кога вашето дете користи еден од уредите и идентификациите за пријавување што ги имате со контроли. Воопшто не помагаат кога вашето дете ќе посети куќа на пријател или е на училиште, иако училиштата обично имаат силни веб-ограничувања. Дури и во најдобар случај, родителските контроли не можат да бидат 100 отсто ефективни.