Подесувања на Gmail Exchange ActiveSync

Google Sync користи Exchange за да ги синхронизира сите ваши податоци

Подесувања на серверот за Gmail Exchange ActiveSync (EAS) се неопходни за пристап до дојдовни пораки и онлајн папки во програма за е-пошта со можност за размена. Ова е точно дали клиентот за е -пошта е на телефон, таблет или друг уред.

Откако ќе биде овозможено, Gmail користи технологија на Microsoft за размена и ActiveSync протокол за да го формира она што се нарекува Google Sync за да ги задржи не само вашите пораки во синхронизација помеѓу вашата онлајн сметка и уред, туку и вашите календарски настани и контакти. Ова ви овозможува да ги видите истите информации за сите поврзани уреди.

Важно: Google поддржува Google Sync (и Exchange ActiveSync протоколот) за Google Apps за бизнис, влада и образование. Ако не сте еден од тие корисници, не можете да поставите нова синхронизација со Google Sync која користи Exchange ActiveSync.

Подесувања на Gmail Exchange ActiveSync

Повеќе Помош при користење Gmail Exchange ActiveSync

Ако не можете да ги добиете овие поставувања на серверот да работат за вашата лична Gmail сметка или бесплатна сметка на Google Apps, тоа е затоа што Google веќе не им дозволува на тие корисници да поставуваат нови сметки со Exchange ActiveSync. Наместо тоа, само постоечките Google Sync EAS врски можат да ги користат овие поставувања. Поддршката за нови корисници заврши на 30 јануари 2013 година.

Совет: Слободните корисници на Gmail можат да пристапуваат до Gmail на нивните мобилни уреди преку POP3 или IMAP ; испраќањето пошта преку Gmail бара SMTP .

iPhone и други корисници на iOS кои сакаат да ја поделат Gmail сметката преку Exchange треба да се јават кај нивниот администратор за детали за тоа како треба да се користат горните поставки. На пример, ако вашата сметка G Suite е конфигурирана да се авто-синхронизација откако ќе се пријавите во апликација на Google, најавувањето со апликацијата Google Device Policy треба да биде доволно за да ги синхронизирате сите ваши податоци.

Сепак, можеби ќе треба да додадете нова сметка за е-пошта до уредот со избирање на Exchange од листата на нови сметки (не Google , Gmail , Other или било која друга опција), а потоа внесете ги информациите од горе. Од таму, можете да одберете што да синхронизирате: пораки, контакти и / или настани од календарот.

Забелешка: Ако на iOS ви се појави порака "Невалидна лозинка", можеби ќе треба да ја отклучите вашата сметка на Google. Можете да го направите тоа со решавање на CAPTCHA. Исто така, ако вашите избришани пораки се архивираат наместо да се избришат, треба да вклучите " Овозможи" Избриши ја е-поштата како ѓубре "за оваа опција за уредот од вашите поставувања за Google Sync.

Сличен процес е неопходен за поставување на Google Sync на BlackBerry уред за да може да се поврзе со вашата сметка на Google преку Microsoft Exchange ActiveSync. Кога ќе биде побарано да додадете нова сметка, задолжително изберете Microsoft Exchange ActiveSync или слично со слично име. Поставките погоре се исти за BlackBerry уредите.

Забелешка: Може да потрае до цел ден за да ги синхронизирате сите ваши информации ако сте неодамна сте се пријавиле за G Suite, образование или влада. Можете да отворите апликација на Google за да присилувате синхронизација, како што се апликацијата Пошта, Контакти или Календар.