Што е датотека PPSX?

Како да отворите, уредите и конвертирате PPSX датотеки

Датотека со продолжување на датотеката на PPSX е датотека со слајд шоу на Microsoft PowerPoint Open XML. Таа служи како ажурирање на PPS , формат кој се користи за истата цел во MS Office верзиите 2007 и порано.

PPSX датотеките се отвораат директно на презентацијата, бидејќи тие треба да се користат само за презентирање на слајд шоуто. Датотеките PowerPoint кои се отвораат директно во режимот на уредување се зачувуваат со PPTX продолжетокот.

PPSX датотеките користат XML и ZIP за да ги организираат и компресираат различните делови на датотеката, исто како и формати на датотеки DOCX и XLSX на MS Office.

Како да отворите датотека PPSX

Бесплатен PowerPoint Viewer на Мајкрософт може да ги отвори PPSX-датотеките ако само треба да ја видите презентацијата и да не направите никакво уредување. Секако, Microsoft PowerPoint работи премногу, а не само за гледање на презентацијата, туку и за уредување.

Ако користите верзија на PowerPoint постара од 2010 година, можете да ја отворите PPSX-датотеката само ако е инсталиран пакетот за компатибилност на Microsoft Office.

Забелешка: Бидејќи PPSX датотеките се отворени во режим на презентација, наместо на екранот наменет за уредување, не можете само со двоен клик или двоен допир на датотеката за уредување со PowerPoint. Наместо тоа, прво треба да го отворите PowerPoint, а потоа користете го менито File за да пребарувате за PPSX-датотеката. Потоа, можете да го уредувате исто како што можете да PPTX датотеки или било која друга PowerPoint датотека.

Слободното Kingsoft Presentation и LibreOffice Impress можат да ги отворат и PPSX датотеките. OpenOffice Impress ги поддржува и PPSX-датотеките, но можеби ќе треба прво да ја отворите програмата, а потоа да ја одберете опцијата "Microsoft PowerPoint 2007 XML" кога го разгледувате вашиот компјутер за тоа.

Некои од овие бесплатни онлајн Презентација создатели можат да увезуваат и користат PPSX датотеки премногу.

Иако не е бесплатна (но постои опција за тестирање), Office Ability е друга програма која поддржува PPSX датотеки.

Ако откриете дека некоја апликација на вашиот компјутер се обидува да ја отвори PPSX датотеката, но тоа е погрешна апликација или ако претпочитате да имате друга инсталирана програма со отворени PPSX датотеки, погледнете во нашата Како да ја смените стандардната програма за специфично упатство за проширување на датотеката за правење кои се менуваат во Windows.

Како да конвертирате датотека PPSX

Користејќи еден од бесплатните PPSX гледачи од погоре ви овозможува да конвертирате PPSX во PPTX, PDF , SWF , GIF и многу други формати. Некои од овие формати може да се гледаат само од менито за извоз , а не од редовното мени за Save As .

На пример, PowerPoint може да извезува PPSX датотека во MP4 или WMV преку File> Export> Create a менито за видео .

Слободен конвертор на датотеки е друг начин на кој можете да го конвертирате PPSX во нов формат. Овие се корисни ако немате некоја од програмите што ги споменав погоре. Zamzar е еден онлајн PPSX конвертор кој може да ја зачува датотеката во формати како PPT , DOCX , PNG и JPG . DocsPal и CoolUtils.com се два други примери.

Забелешка: Бидејќи двата формати се толку слични, може да биде лесно како да ја менувате наставката на датотеката од .PPSX во .PPTX за да ја третирате датотеката како PPTX-датотека. Сепак, бидејќи менувањето на наставката на датотеката всушност не ја конвертира датотеката, некои програми може да не го препознаат како валидна презентациска датотека.

Повеќе Помош со PPSX датотеки

Погледнете Get More Help за информации за контактирање на мене во социјалните мрежи или преку е-пошта, објавувањето на форуми за техничка поддршка и многу повеќе. Дозволете ми да знам какви проблеми имате со отворање или користење на датотеката PPSX и ќе видам што можам да направам за да ви помогнам.