Може ли да игра Nintendo 3DS игри на Wii U?

Wii U и 3DS се компатибилни со други игри, но не и меѓусебно

Ако се надевате да заштедите пари со играње на вашите омилени Nintendo 3DS игри на вашиот Wii U, ќе бидете разочарани. Вие не може да играте Nintendo 3DS игри на Wii U. Сепак, двата системи делат некоја сличност помеѓу нив, и постои начин да се играат оние 3DS игри на вашиот компјутер.

3DS и Wii U компатибилност

Можете да ги користите истите Miiverse и Nintendo Network ID на Wii U и Nintendo 3DS, а вашиот баланс на поени за Nintendo може да се дели помеѓу нив.

И Wii U и Nintendo 3DS се способни да играат игри од други системи - едноставно не едни од други игри. Wii U може да игра Wii дискови, како и игри од неколку ретро системи преку Wii U виртуелната конзола.

Nintendo 3DS може да игра Nintendo DS картички и е способен за преземање игри Game Boy и NES преку Nintendo 3DS Виртуелна конзола. 3DS, исто така, технички може да игра игри Game Advance, но овие игри не се широко достапни.

Како да имитирате 3DS игри на вашиот компјутер

Иако Wii U не може да игра 3DS игри, вашиот компјутер може со помош на емулатор. Не сите 3DS игри се достапни во форма која може да се отвори емулатор, но многумина се.

Бесплатната програма Citra е емулатор со отворен код за Nintendo 3DS кој работи на Windows, Linux и MacOS компјутери. Програмата може да отвори 3DS извршни датотеки како што се 3DS, 3DSX, ELF, AXF, CCI, CXI и APP датотеки. TronDS е уште една опција за играње 3DS игри на вашиот компјутер.