Може ли да добиете IE за iPhone или iPad?

Секој го има својот омилен веб прелистувач. Без разлика дали сакате Сафари, Хром, Firefox или нешто друго, сакате да се држите со вашиот омилен на сите ваши уреди. Но, што се случува ако вашиот омилен веб прелистувач е Microsoft Internet Explorer (исто така познат по кратенката, IE)?

Сето тоа е добро и добро да се сака ИЕ на десктоп компјутерите (освен ако користите Mac, IE веќе не постоеше на Mac), но што е со кога користите iOS-уреди? Може ли да добиете IE за iPhone или iPad?

Internet Explorer на iPhone или iPad? Не

Најкраткиот одговор е не, нема IE за iPhone или iPad . Жалам што ви кажувам ова, љубителите на Internet Explorer или оние од вас кои се обврзани да го користат за работа, но никогаш нема да има IE за iOS. Постојат две клучни причини за ова:

  1. Microsoft престана да го прави Internet Explorer за Mac во 2006 година. Ако компанијата не се развие IE за Mac, се чини многу веројатно дека "Мајкрософт" одеднаш ќе донесе IE на iPhone.
  2. Уште поважно, "Мајкрософт" повеќе не прави IE за кој било оперативен систем. Компанијата целосно се повлече од Internet Explorer во 2015 година и ја замени со нов прелистувач наречен Edge.

Што е за прелистувачот на Microsoft Edge?

Добро, можеби, може да се каже, што е со користење на работ на iPhone и iPad? Технички, ова може да биде можност и во иднина. Microsoft може да креира верзија на Edge која работи на iOS и ќе ја објави преку App Store.

Ова изгледа неверојатно - претходно инсталираната верзија на Safari доминира во iOS-прелистувањето и повеќето луѓе кои не користат Safari на iOS користат Chrome. Едноставно не изгледа дека е место за уште еден голем прелистувач (плус, Apple бара програмерите да користат некои Safari-технологии за прелистувачи од трети страни, па тоа навистина нема да биде Edge). Тоа не е целосно невозможно, но јас не би го задржав здивот за Edge на iOS. Би било подобро да почнат да се навикнуваат на Safari или Chrome.

Значи, не можете да го стартувате IE или Edge на iPhone или iPad, но дали тоа значи дека целосно не можете да ги користите прелистувачите на Microsoft на iOS? Можеби не.

Промена на вашиот кориснички агент

Можно е дека можеби ќе можете да ги измамат некои веб-сајтови кои имаат потреба од IE да размислат дека работи на вашиот iPhone со менување на вашиот кориснички застапник. Корисничкиот агент е малку код кој вашиот прелистувач го користи за да се идентификува на секоја веб-локација што ја посетувате. Кога вашиот кориснички агент е поставен на Safari на iOS (стандардно за iPhones и iPads), вашиот прелистувач им кажува на сајтовите дека тоа е она што е кога ги посетувате.

Ако вашиот iOS уред е jailbroken , можете да го зграбиме корисничкиот агент за префрлување на апликацијата од Cydia (иако запомнете дека jailbreaking има свои недостатоци ). Со една од овие апликации, можете да направите Safari да им каже на веб-сајтовите дека тоа е многу различни прелистувачи, вклучувајќи го и IE. Во некои случаи, ова може да биде доволно за да ве придвижите на страницата која ви е потребна само за IE.

Ако веб-локацијата што се обидувате да ја посетите бара IE, бидејќи користи технологии кои поддржува само Internet Explorer, овие апликации нема да бидат доволни. Тие само го менуваат она што се чини дека Safari, а не основните технологии вградени во неа.

Користете далечинска работна површина

Друг начин да се обидете да го користите IE на iOS е со оддалечена работна програма . Далечните програми за десктоп ви овозможуваат да се најавите на компјутер во вашиот дом или канцеларија преку интернет со користење на вашиот iPhone или iPad. Кога го правите тоа, имате пристап до сите датотеки и програми на тој компјутер вклучувајќи Internet Explorer, ако е таму инсталиран.

Користењето на оддалечена работна околина не е за секого. Една работа, бидејќи треба да ги проследувате сите податоци од оддалечениот компјутер на вашиот iOS уред, тоа е многу побавно отколку користење на мајчин стан инсталиран на вашиот iPhone. За друго, тоа не е нешто што просечниот корисник обично ќе може да го користи. Потребна е техничка вештина или корпоративен ИТ оддел за да ви помогне да ги конфигурирате.

Сепак, ако сакате да го снимите, пребарувајте апликации Citrix или VNC во App Store .

Алтернативни прелистувачи за iPhone и iPad

Ако категорично се противите на користење на Safari на вашиот iPhone или iPad, секогаш можете да го пробате Chrome, достапен како бесплатно симнување од App Store.

Не ми се допаѓа ниту Хром? Постојат многу алтернативни прелистувачи достапни за iPhone и iPad , од кои многу од нив нудат функции кои не се достапни за Safari или Chrome. Можеби еден од нив ќе биде повеќе по ваш вкус.