Дефиниција за измама на iPhone

Зборот "jailbreaking" се споменува многу во однос на iPhone-от. Некои луѓе можеби ви рекле дека треба да го направите на вашиот iPhone. Пред да направите нешто, осигурајте се дека ви е јасно што значи вашиот jailbreaking вашиот iPhone, заедно со неговите ризици и придобивки.

Објаснување на заплашувањето

Jailbreaking го менува оперативниот систем кој работи на iPhone или iPod touch за да ви даде поголема контрола. Со него можете да ги отстраните ограничувањата на Apple и да инсталирате апликации и други содржини од други извори освен официјалната App Store (најпопуларна од нив е Cydia).

Чекањето со заплашување често се дискутираше заедно со отклучувањето. Додека тие се слични, тие не се исти. Отклучувањето е законско право дека сите потрошувачи треба да ги преместуваат своите телефони од една телефонска компанија во друга. Од друга страна пак, затворањето на затвореници е сива област.

Поврзани написи: Која е разликата помеѓу отклучувањето и затворањето на iPhone?

Што можете да направите со Jailbroken уреди

Некои од работите што можете да ги направите со уреди со jailbroken вклучуваат:

Аргументи против измама на iPhone

Аргументите против jailbreaking на iPhone вклучуваат:

  1. Неверодостојна операција. Apple цврсто контролира како работат неговите уреди, ограничувајќи ја вашата способност да ги прилагодувате вашите уреди. Apple ги спречува овие промени да осигураат дека уредите работат без проблеми, со помалку грешки, поголема безбедност и нудат висококвалитетно искуство. Jailbreaking ви дава контрола, но, исто така, може да се воведат проблеми и нестабилност.
  1. Загриженост за безбедноста. Затоа што Епл бара корисниците да инсталираат апликации само од App Store, сите апликации нудат минимум квалитет и безбедност. Ова ги намалува безбедносните пропусти и спречува спам и малициозни апликации да го инфицираат вашиот уред. Jailbroken уреди може да бидат нападнати преку апликации кои не се одобрени од Apple.
  2. Ранливост кон напад. Општо земено, iPhone е најсигурната платформа за паметни телефони и ги гледа најмалите хакове, вируси и други напади. Единствениот пат кога iPhone-от е многу ранлив за напад е кога тоа е jailbroken .
  3. Проблеми со надградбата. Jailbroken уредите може да биде тешко да се надополни со најновата верзија на iOS . Ова е затоа што новите верзии на iOS често ги затвораат дупките на кодот што се користат од jailbreaks. Можеби нема да можете да го надградите вашиот оперативен систем и да го задржите jailbreak-от.
  4. Нема повеќе официјална поддршка. Jailbreaking пропушта гаранција на iPhone , па ако имате проблеми со вашиот телефон, не можете да добиете поддршка од Apple.
  5. Техничка комплексност. Jailbreaking не е секогаш едноставно. Правењето на правото може да бара поголема техничка вештина од просечното лице. Ако се обидете да jailbreak без да знаете што правите, можете сериозно, дури и трајно да го оштетите Вашиот iPhone.

Аргументи за измама на iPhone

Од друга страна, аргументите во корист на jailbreaking на iPhone вклучуваат:

  1. Слобода на избор. Застапниците на jailbreaking велат дека Apple ви ја негира слободата да ги користи уредите што ги поседувате. Тие тврдат дека контролите на Епл се премногу рестриктивни и дека ги спречуваат луѓето кои сакаат да ги модифицираат своите уреди за да се научат да го прават тоа легитимно.
  2. Отстранување на ограничувања. Jailbreakers, исто така, велат, понекогаш правилно, дека деловните интереси на Apple може да предизвикаат блокирање на апликации од App Store, кои инаку би работеле добро. Тие велат дека треба да имате пристап до овие апликации.
  3. Добивање содржина бесплатно. А помалку благороден, но сепак вистинит, аргумент во корист на jailbreaking е тоа што тоа го олеснува плаќањето на апликации и медиуми (музика, филмови, итн.) Бесплатно. Ова е пиратерија и кражба од луѓето кои ја произведуваат таа содржина, па затоа не е добар аргумент во корист на jailbreaking. Сепак, тоа е секако една корист за бескрупулозните.

Епл уреди кои можат да бидат Jailbroken

Jailbreaks може да се извршат врз основа на уредот или верзијата на iOS што работи, но не сите уреди или iOS верзии имаат достапни алатки кои работат за нив. Jailbreaks се достапни за следното:

Достапни Jailbreaks
iPhone iPhone 7 серија
iPhone 6S серија
iPhone 6 серија
iPhone 5S и 5C
iPhone 5
iPhone 4S
iPhone 4
iPhone 3GS
iPhone 3G
Оригинален iPhone
iPod touch 6-ти ген. iPod touch
5-ти ген. iPod touch
2. ген. iPod touch
оригинален iPod touch
iPad

iPad Pro
iPad Air 2
iPad Air
iPad 4

iPad 3
iPad 2
Оригинален iPad
iPad mini - сите модели
Apple TV 4-ти ген. Apple TV
2. ген. Apple TV
iOS верзија

iOS 10
iOS 9
iOS 8.1.1 - 8.4
iOS 7.1 - 7.1.2
iOS 7

iOS 6
iOS 5
iOS 4
iOS 3

tvOS верзија

tvOS 9

Нема познати јавно достапни jailbreaks за Apple Watch или оригинални, не-iOS iPods.

За значително повеќе детални информации за jailbreaking и алатките достапни за него, проверете ја статијата на Википедија за iOS jailbreaking.