Како да поставите Најди мојот iPhone на iPhone

Ако вашиот iPhone или iPod touch е изгубен или украден, тоа не мора да значи дека е потребно за добро. Ако го поставите Find My iPhone пред да исчезнат, можеби ќе можете да го вратите назад (или барем чувајте го лицето кое го има пристап до вашите податоци). Од клучно значење е да го вклучите Find My iPhone пред да се изгуби уредот. Откако веќе нема, тоа е премногу доцна.

Најди мојот iPhone е одлична алатка за наоѓање на изгубени или украдени iPhone телефони. Ги користи вградените GPS или услуги за локација на Вашиот уред за да го лоцира уредот на мапа. Исто така ви овозможува да ги заклучите или избришете сите податоци од Вашиот уред преку Интернет за да спречите крадец да не го пристапува. (Ако Вашиот уред е изгубен, исто така можете да го користите Find My iPhone за да го направите Вашиот уред да звучи. Само слушате за промената меѓу перните за каучот.)

01 од 03

Вовед во поставување Најдете мојот iPhone

слика кредит: Херој слики / херој слики / Getty Images

Најди мојот iPhone е бесплатен дел од iCloud. Додека имате iCloud сметка и поддржан уред, можете да го користите Find My iPhone. Достапно е ако користите iOS 5 или повисоко на iPhone 3GS или понова, трета генерација iPod touch или понова, или iPad.

Поставување Најди мојот iPhone

Бидејќи тоа е бесплатно и потенцијално може да ви помогне да излезете од лоша ситуација, ако уредот ви недостасува, нема причина да не се поставите Find My iPhone денес.

Опцијата за поставување Find My iPhone е дел од првичниот процес на поставување на iPhone . Можеби сте го вклучиле тогаш. Ако не сте, следете ги овие чекори за да го вклучите.

За да почнете, ќе ви треба iCloud профил. Вашата iCloud сметка веројатно го користи истото корисничко име и лозинка како вашата iTunes сметка. Ако не сте сигурни дека имате iCloud профил или не сте пријавени на:

  1. Допрете ја апликацијата Поставки на почетниот екран
  2. Допрете iCloud
  3. Допрете Account и пријавете се
  4. Внесете го вашето iCloud корисничко име и лозинка.

02 од 03

Овозможување на Најдете мојот iPhone во iCloud поставките

Откако iCloud ќе биде овозможено, само треба да го вклучите Find My iPhone и сите сте во собата. За да го направите тоа, следете ги овие чекори (ако веќе сте на iCloud-екранот, прескокнете на чекор 3):

  1. Допрете Поставки
  2. Допрете iCloud
  3. Допрете Најдете мој iPhone
  4. Поместете го Find my iPhone лизгачот на On (iOS 5 и 6) или зелено ( iOS 7 и нагоре)
  5. Во некои верзии на iOS, ќе се појави втор лизгач, прашувајќи да испрати последна локација . Ова ја испраќа последната позната локација на вашиот уред на Apple, кога има за цел да истече од батеријата. Бидејќи Find My iPhone не може да работи на уред без батерија, ова се користи за да се обидат да ги лоцираат уредите откако ќе истече од сок. Препорачуваме да го овозможите со поместување на лизгачот во зелено.

Во зависност од тоа каква верзија на iOS користите, може да добиете порака која ќе ви овозможи да разберете дека ова го вклучува GPS следењето на вашиот iPhone (GPS следење за вас, а не за некој друг да ги следи вашите движења. повторно загрижени за приватноста, проверете го овој напис ). Можеби ќе треба да допрете Дозволи за да го вклучите Find My iPhone.

03 од 03

Користење на функциите на Најди мојот iPhone

Апликацијата Најди мојот iPhone во акција.

Ние не препорачуваме да го направите тоа, но ако сакате да го исклучите Find My iPhone, следете ги овие чекори:

  1. Допрете Поставки
  2. Допрете iCloud
  3. Допрете Најдете мој iPhone
  4. Движете го лизгачот Најди мојот iPhone на Off (iOS 5 и 6) или бело (iOS 7 и нагоре)
  5. Во iOS 7 и нагоре, ќе треба да ја внесете лозинката за iCloud профилот што се користи на уредот. Оваа функција, наречена Activation Lock , е дизајнирана да спречи крадците да се исклучат Find My iPhone за да го сокријат уредот од услугата.

Користење Најди мојот iPhone

Се надеваме дека никогаш нема да треба да го користите Find My iPhone, но ако го направите тоа, ќе ги најдете овие статии корисни: