Како да го направите вашиот дом попаметен со Apple TV

Apple TV ви овозможува да добиете најмногу од вашиот поврзан дом

Apple TV има скриен талент: ќе делува како релејна точка за да ви овозможи безбедно да ги контролирате паметните уреди околу вашиот дом.

Apple обезбедува рамка за паметни домашни уреди наречени HomeKit. Уредите кои поддржуваат HomeKit носат посебна икона на пакувањето и се дизајнирани за употреба со iOS, така што можете да ги контролирате овие работи користејќи iPhone, iPads, iPod touch и Apple TV. Прекинувањето при користење на уредите HomeKit е дека не можете да им пристапувате од далечина, освен ако немате ТВ на Apple.

Домаќин уреди

Примери на уреди со овозможен HomeKit вклучуваат:

Philips Hue Ambiance

Канарскиот се-во-еден систем за домашна безбедност

Шлаге Сенс Паметни Deadbolt со Век Трим

Ева Термо

Како да го контролирате HomeKit со Apple TV

Во повеќето случаи е прилично едноставна за поставување на нови HomeKit уреди за работа со вашите iOS уреди, само следете ги инструкциите на производителите. Малку е различно кога сакате да го користите вашиот Apple TV како центар, така што во тој случај исто така ќе треба да ги следите овие едноставни чекори:

Ажурирај сè

Ажурирајте ги сите ваши уреди со iOS и вашиот Apple TV (трето или четврто издание).

Поставување

Прошири

Поврзување на Apple TV

Сега ќе мора да добиете се што работи со вашиот Apple TV. Вклучете го и проверете ја сметката iCloud на која е поврзан телевизорот е иста како онаа со која сте поврзани со HomeKit. Можете да го проверите ова во System Settings> iCloud.

Откако ќе го поставите ова, вашиот Apple TV ќе стане портал за контрола на HomeKit опремата. Ова значи дека ќе можете да го користите вашиот iPhone или iPad и апликацијата што ја придружува специфичната ставка на поврзаниот комплет за дома за да го контролирате тој комплет од далечина, па така ќе можете да работите од ваков вид од каде и да сте :

Ако вашиот далечински пристап не работи, одјавете се од iCloud на вашиот Apple TV, а потоа се најавите назад. За да се пријавите, одете во Поставки> Сметки> iCloud. Не заборавајте дека откако ќе ја групирате вашата галантерија за HomeKit заедно, може да им дадете на другите луѓе контрола над тие додатоци, иако останувате во целосна контрола и може да ги отстраните другите од контрола во иднина.

Смена на проблеми

Во редок случај кога не можете да ги користите вашите HomeKit уреди со компатибилна (четврта или трета генерација) Apple TV, пробајте ги овие совети за решавање на проблеми: