Зошто да купите Android TV наместо Apple TV за игри?

Игриверот е подобар за Андроид ТВ микроконзоли.

Ако сте шопинг за нова телевизиска кутија, можеби ќе имате свое око на 4-та генерација на Apple TV, особено сега кога поддржува App Store со игри. Но, држете ги вашите коњи - Андроид ги штити ТВ кутии како Амазон пожар ТВ, Nexus плеер и Nvidia Shield TV. И кога станува збор за игри, Андроид микроконсули се далеку понапред од Apple TV. Еве 5 причини да купите Android TV, наместо Apple TV.

01 од 05

Поголема понуда на игри

Rocketcat Games

Андроид игри имаат поддржано контролори веќе неколку години, па има многу игри кои веќе ги поддржуваат контролорите. Протоколот на контролорот на iOS има само околу 2013 година. Спротивно на тоа, дури и ако играта на iOS поддржува контролори на игри, ако развивачот не го објави за Apple TV, тогаш не можете да го пуштите таму. Благодарение на поотворената природа на Андроид, можете да добиете Android-игри кои не се специјално оптимизирани за вашиот уред со Android TV преку игри со sideloading. Ќе треба да ја добиете APK-датотеката, но ова може да се направи. И ако сте root, можете дури и да ги присилите игрите да ги користат контролорите, па теоретски доста било која игра може да се репродуцира на телевизиски уред со Android, ако сте доволно инвентивни.

02 од 05

Поевтини и подобри контролори

SteelSeries

Бидејќи протоколот на контролорот на Андроид е стандарден протокол за Управување со хумани интерфејси, секој може да направи контролер кој работи со Андроид. Можете да ги соберете евтини контролери, или прекинати модели или нешто од буџетот контролор производителот iPega, на пример. Дури и официјалните контролори од Амазон и Гугл се поевтини или скапи како најевтините опции за iOS контролер. И Андроид поддржува 4 контролери поврзани одеднаш, за разлика од раните верзии на Apple TV. Дури и уредите Fire TV поддржуваат некакви компатибилни контролери што можете да ги исчистите, не само сопствените контролори на Амазон. Имате опции во изобилие.

03 од 05

Поширок спектар на хардвер

Nvidia Shield телевизор со контролер и далечински управувач. Nvidia

Токму сега, 4-та генерација на Apple TV чини 149 до 199 долари во зависност од моделот што сакате да го добиете. Во меѓувреме, ако сакате да играте со Android на телевизор, имате неколку поевтини и повисок квалитет. Амазон пожар ТВ Gaming издание е 139 $ и доаѓа со бесплатни игри. Nexus Player може да се најде на продажба за најниско ниво од $ 40 до $ 50, што не доаѓа со контролор, но опциите на трети лица се многубројни. Дури и Fire TV Stick може да игра некои игри. Додека Nvidia Shield е поскап од базниот модел на Apple TV, добивате екстремни перформанси и пристап до Nvidia's streaming опции.

04 од 05

Играјте вистински конзолни игри!

Bethesda

Многу мобилни игри се прилагодуваат на големиот екран, но има неколку пати кога сакате да играте игра наменета за големиот екран на големиот екран. За среќа, постојат начини да се направи токму тоа. Не само што постојат многу начини да ги проследувате игрите од вашиот компјутер, Nvidia's Shield уредите нудат пристап до GRID, нивниот начин да ги проследувате игрите на вашиот Shield TV. И ако сакате да го користите Nvidia's streaming, единствениот официјален начин да го направите тоа е преку уред за заштита. Нема потреба да го приклучувате вашиот компјутер во телевизорот или да купите нешто како Steam Link за да репродуцирате игри на вашиот телевизор. Како и да е, благодарение на способноста да се бара контролор, игри како што се The Talos Principle, Hotline Miami и Doom 3: BFG Edition се издадени исклучиво за контролни уреди, и можете да ги пуштите овие на ТВ-уредите со Android, со леснотија.

05 од 05

Андроид може да направи што iOS не може

OnLive мени.

Бидејќи Apple е толку рестриктивно со своите политики на App Store, ќе има некои работи кои едноставно нема да можете да ги добиете со Apple TV. Емулаторите - дури и правни доколку ги снабдувате вашите сопствени игри - нема да се појават на Apple TV. И да, некои ретро-компјутерски игри и DOSBox се достапни на Андроид. Сакате да користите тастатура и глувче за да ги репродуцирате вашите игри? Тоа може да се организира. Исто така може да се има и реализацијата на протоколите за протоколи на Nvidia и Remote Play од трети лица. Ако услугата за стриминг на играта како OnLive, која сега е непостоечка, некогаш излегува, најверојатно ќе го поддржува само Андроид, бидејќи Apple не покажа склоност да одобри некоја OnLive апликација. И програмерите не мора да одат преку официјални канали, благодарение на sideloading. Андроид микроконзола секогаш ќе биде повеќе разноврсна и корисна.