Дијагностички податоци од Western Digital Data LifeGuard

Целосен преглед на Western Digital DLGDIAG, алатка за тестирање на слободен хард диск

Western Diagnostic Life LifeGuard Diagnostic (DLGDIAG) е програма за тестирање на хард дискови која може да се работи како стандардна програма од Windows или да се стави флеш меморија за подигање пред да се стартува компјутерот.

DLGDIAG за Windows може да извршува дијагностички тестови на внатрешни и надворешни хард дискови на кој било производител, што значи дека не ви треба уред за пренос на податоци од Western Digital за да ја користите верзијата на Windows.

DLGDIAG за DOS е независен од оперативниот систем , што значи дека функционира без оглед на тоа што е инсталирано на хард дискот , но тестирањето е достапно само за Western Digital дискови.

Важно: Можеби ќе треба да го замените хард дискот ако не успее во било кој од вашите тестови.

Преземете ја Дијагностиката за животна средина за Windows

Преземете ја Дијагностиката за DOS на Western Digital Data

Совет: Преземања се од Softpedia и Wdc.com на Western Digital. Погледнете го нашиот водич за упатства за преземање и инсталирање за повеќе информации.

Забелешка: Овој преглед е од Western Digital Data LifeGuard Diagnostic за Windows v1.31, кој беше издаден во октомври 2016 година, а DOS v5.27, објавен октомври 2016 година. Ве молам дајте ми да знам дали има понова верзија што треба да ја разгледа.

Повеќе за Western Digital Data LifeGuard Diagnostic

Western Diagnostics LifeGuard Diagnostic for Windows работи на 32-битни и 64-битни верзии на Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista и Windows XP .

За да започнете, само да ја преземете инсталационата датотека, која доаѓа во ZIP формат. Потоа отпакувајте го со екстрактор на датотеки и стартувајте ја датотеката setup.exe која е содржана во неа. Инсталирајте го како и секоја друга програма, избирајќи Напред низ инсталерот.

Совет: Најверојатно можете да ја отпакувате архивата без потреба од програми од трети страни, но препорачувам да користите 7-Zip ако одите по тој пат.

Програмата за бутабилност се нарекува Western Diagnostic LifeGuard Diagnostic for DOS, и е програма само за текст, што значи дека не можете да го користите глувчето за да се движите околу неа. Не грижете се дека пишува ДОС - не ви треба ДОС или треба да знаете нешто за тоа за да ја користите оваа алатка.

Верзијата за бутабилност бара малку повеќе работа, но е одлична кога не користите Windows или не може да влезете поради некоја причина. Преземете ја датотеката за инсталација, исто така во ZIP формат, и извлечете ја. Откако тоа е направено, видете ги овие инструкции за добивање на датотеки на флеш диск - само да ги копирате нема да работи.

DLGDIAG за Windows е полесно да се користи од верзијата на DOS, но тие можат да ги извршуваат истите функции, со исклучок на верзијата на Windows која може да ги види информациите за само-следење, анализа и известување (SMART).

Друга разлика е дека DOS-верзијата на Western Digital Data LifeGuard Diagnostic бара примарен хард диск да биде диск за Western Digital пред програмата да работи. Верзијата на Windows, сепак, нема такво ограничување.

Опцијата за брзо тестирање во Western Digital Data LifeGuard Diagnostic врши релативно брзо само-скенирање, додека Продолжениот тест го проверува целиот хард диск за лоши сектори . Верзијата на Виндоус Ви овозможува да ги видите резултатите на екранот додека верзијата на ДОС ви овозможува печатење на резултатите.

И двете верзии на DLGDIAG, исто така, може да се искористат за бришење на хард дискот со презапишување на уредот со помош на методот Write Zero за санирање на податоци .

Western Digital Data LifeGuard Дијагностички професионалци & amp; Конс

Бидејќи има и бутабилна верзија на DLGDIAG, постојат некои недостатоци:

Позитивни:

Конс:

Моите мисли за Дијагностиката за животна средина на западните дигитални податоци

Преносливата верзија за Windows е исклучително лесна за употреба и разбирање, јасно покажувајќи маркер за премин или неуспех за статусот на SMART.

Најбрзиот начин да започнете скенирање е двоен-клик на уредот од листата за да покажете дополнителни опции како брзо или продолжено скенирање. Исто така ми се допаѓа дека можете да го прочитате бројот на моделот и серискиот број на секој уред.

При изборот на хард диск за работа со користење на Western Digital Data LifeGuard Diagnostic за DOS, можете да го видите само серискиот број. Тоа е откако вие слепо одберете еден од дисковите и се враќате во главното мени што го прикажува капацитетот на хард дискот, што е корисно во одредувањето на кој уред сакате да работите.

Преземете ја Дијагностиката за животна средина за Windows

Преземете ја Дијагностиката за DOS на Western Digital Data

Овие преземања се од Softpedia и Wdc.com. Видете Преземи и инсталирај ги советите за повеќе информации.