Што е Pincushion Distortion?

Научете како да исправувате честа дисторзија на телефото објектив

Pincushion изобличување е една од проблемите со мали леќи на камерата што може да се појават и создаваат несакани ефекти во вашите слики. Сепак, лесно е да се поправи или да се минимизира кога знаете што да барате и зошто тоа се случува.

Што е Pincushion Distortion?

Пинкусионската дисторзија е ефект на леќата што ги предизвикува сликите да се заглават во центарот. Помислете на тоа како ефектот врз игличката како игла се турка во него: ткаенина околу иглата се движи надолу и кон иглата кога се применува притисокот.

Друг начин да се визуелизира изобличување на вртежите е да се погледне во парче решеткаст хартија. Притиснете на центарот на хартијата и забележете дека прави линиите на решетката почнуваат да се криват навнатре кон вдлабнување. Ако сликавте висока зграда со права линии, изобличувањето на перките на леќата ќе го има истиот ефект.

Пинкусионската дисторзија најчесто се поврзува со телефото објективи , а особено со зум телефото. Изобличувањето обично се појавува на телефото крајот на објективот. Ефектот на деформација на пинцеусион се зголемува со растојанието што објектот е од оптичката оска на објективот.

Тоа е спротивен ефект на изобличување на леќите на барел и, како и неговиот колега, деформацијата на перкусхијата е највидлива кај сликите со прави линии (особено кога линиите се блиску до работ на сликата).

Поправање на Pincushion изобличување

Избегнувањето на Pincushion може лесно да се коригира во современи програми за уредување на слики како Adobe Photoshop, кој содржи филтер за корекција на "леќа". Бесплатните програми за уредување фотографии исто така нудат малку помалку софистицирани корекции.

Како изобличување на барел, изобличувањето на перките е засилено со ефектите на перспективата на сликите . Ова значи дека дел од ова изобличување може да се коригира во фотоапаратот.

Додека снимате, можете да направите неколку чекори за да го елиминирате или намалите изобличувањето: