Како да го користите декоративниот тип правилно во десктоп издаваштво

Фонт за скрипти, фонтови со екстремни карактеристики како што се удари или претерани серифи и сите фонтови дизајнирани да се користат на поголеми од големини на копии на телото, може да се опишат како декоративен тип .

Исто така се нарекува и тип на приказ , декоративните фонтови обично се користат за наслови и наслови и за мали количини на текст во големи димензии, како што се во честитки или постери. Некои декоративни видови се рачно нацртани или може да се креираат од дигитален тип кој е манипулиран со уредувач на фонтови или графичка програма за да одговараат на одредена намена, како што е информаторска плочка или лого .

Декоративните фонтови обично не се погодни за текст поставен на големината на телото (обично 14 поени и помали), бидејќи карактеристиките што ги прават карактеристични и декоративни може да влијаат на читливоста на помали точки. Екстремитетите во х-висина , потомци или искачувачи, како и фонтовите кои содржат графички елементи, крстови и цветаат, се карактеристични за декоративен тип. Сепак, не сите фонтови за прикажување или наслов соодветни се декоративни. Некои фонтови за прикажување се едноставни основни серифски или sans serif фонтови кои се цртаат специјално за употреба во големи наслови или за употреба во сите големи букви (исто така наречени фонтови за титлување).

Избор и употреба на декоративен тип

Ова не се тешки и брзи правила, туку општи упатства за успешно вградување на декоративни фонтови во вашите документи.

Повеќе совети за избор на фонт