Што е JSX датотека?

Како да отворите, уредите и конвертирате JSX датотеки

Датотеката со JSX наставката на датотеката е датотека со скрипта ExtendScript. Овие датотеки се напишани на јазик за скриптирање ExtendScript, кој е сличен на JavaScript и ActionScript, но поддржува некои дополнителни функции.

JSX датотеките се користат за пишување на plug-in за Adobe Creative Suite Software како Photoshop, InDesign и After Effects.

Проширувањето на датотеката .JSXBIN се користи кога JSX-датотеката е зачувана во бинарна датотека.

Како да отворите датотека JSX

Предупредување: JSX датотеките се извршни датотеки, што значи дека може да има негативно влијание врз нормалното функционирање на вашиот компјутер, ако е дизајнирано со малициозни намери. Би требало да внимавате при отворањето на извршни формати на датотеки, како што сте добиле преку е-пошта или преземени од веб-страници што не ги познавате. Погледнете ја мојата листа на екстензии на екстензии на датотеки за други екстензии како што е JSX за што треба да внимавате.

Бидејќи JSX датотеките се користат во програмите на Adobe, можете да ги отворите со Photoshop, InDesign и After Effects од менито File> Scripts> Browse .... Ова е, исто така, каде што овие програми ги увезуваат JS и JSXBIN датотеките.

Како и повеќето изворни кодот, JSX датотеките се навистина само текстуални датотеки , па секој текстуален уредувач може да ги отвори за уредување. Бесплатната апликација Notepad вклучена во Windows е еден од начините да се направи ова, но ние препорачуваме еден од нашата листа за најдобра слободен текст едитори . Сепак, бесплатен ExtendScript Toolkit на Adobe е веројатно најдобриот начин за уредување на JSX датотеки, бидејќи има проверувач на синтакса , дебагер и други корисни развојни функции.

Забелешка: Ќе треба Креативен Облак инсталиран на вашиот компјутер и корисничка сметка на Adobe за да го преземете ExtendScript Toolkit.

Совет: Некои JSX-датотеки не може да бидат во формат на сценариото ExtendScript и така нема да се отвори со програмата ExtendScript Toolkit. Ако мислите дека JSX-датотеката што ја имате е во друг формат, пробајте да ја отворите со текстуален уредувач. Дури и ако форматот не е само текст, насловот во датотеката може да ви даде некоја насока за тоа каков вид на датотека е.

Ако сеуште имате проблеми, внимателно разгледајте го продолжувањето. Бидејќи повеќето имаат само три букви, понекогаш е лесно да се збунат слични екстензии. Проверете дали вашата JSX датотека не е навистина друга датотека со слична екстензија на датотеки, како што се JSP, HSX, SXO или CSX датотека.

Додека јас не го предвидувам ова да се случува многу често, имајќи предвид дека малкумина, доколку некои други формати освен овие скриптни датотеки го користат JSX продолжувањето, можно е дека некоја програма, освен ExtendScript Toolkit, ќе биде конфигурирана да ги отворат овие датотеки стандардно. Ако е така, погледнете го нашиот Како да ги смените датотечните асоцијации во Windows туториал за помош за менување на таа програма.

Како да конвертирате JSX датотека

Програмата ExtendScript Toolkit може да ја конвертира вашата JSX датотека во бинарна датотека со JavaScript во JSXBIN формат.

Бидејќи JSX датотеките се само текстуални документи, исто така можете да користите уредувач на текст за да ја зачувате .JSX датотеката во .TXT, .HTML или било кој друг текстуален формат што го сакате. Сепак, имајте на ум дека програмите Adobe само ќе можат да го извршат кодот во овие датотеки ако го користат JSX продолжувањето.

Треба повеќе помош?

Погледнете Get More Help за информации за контактирање на мене во социјалните мрежи или преку е-пошта, објавувањето на форуми за техничка поддршка и многу повеќе.

Дозволете ми да знам какви проблеми имате со отворањето или користењето на JSX датотеката и ќе видам што можам да направам за да ви помогнам. Бидете сигурни да ми дозволите да дознаете какви видови на работи веќе сте се обиделе - тоа ќе нè спаси многу време и проблеми.

Сепак, нема да можам да помогнам во конкретни развојни прашања. Доколку проблемот со проблеми со кореспонденција го решавате, или ви треба совет на тоа ниво, ве молиме погледнете во ресурсите достапни на веб-страницата на Adobe's Scripting Developer Center. StackExchange е уште една одлична опција.