Што е датотека DEB?

Како да отворите, уредите и конвертирате DEB датотеки

Датотека со продолжување на датотеката на DEB е датотека со софтверски пакет на Debian. Тие се користат главно во оперативни системи базирани на Unix, вклучувајќи ги и Ubuntu и iOS.

Секоја DEB-датотека се состои од две архиви на TAR кои ги сочинуваат извршните датотеки, документацијата и библиотеките. Може или не може да биде компресирана со користење на GZIP, BZIP2 , LZMA или XZ.

Слични на DEB-датотеките се micro deb датотеки (.UDEB) кои вклучуваат некои, но не и сите исти информации како редовна DEB-датотека.

Како да отворите датотека DEB

ДЕБ-датотеките може да се отвори со некоја популарна програма за компресија / декомпресија, слободната 7-Zip алатка е еден пример. Секој од овие типови на програми ќе ја декомпресира (извади) содржината на датотеката DEB, а некои, исто така, може да имаат можност да создаваат компресирани датотеки од DEB.

Додека некои од овие датотеки zip / unzip ќе работат и на машините за Линукс, тие всушност не го инсталираат пакетот како што би очекувале од нив - туку само ја извлекуваат содржината на архивата.

За да ги инсталирате DEB-датотеките, можете да ја користите бесплатната алатка gdebi, која ви овозможува да кликнете со десното копче на DDE-датотеката и одберете да ја отворите од контекстното мени.

Иако не е толку лесно како да користите gdebi, исто така можете да инсталирате DEB-датотеки со dpkg користејќи ја оваа команда (со замена на "/path/to/file.deb" со патеката до вашата .DEB датотека):

dpkg -i /path/to/file.deb

Повеќекратни DEB-датотеки може да се инсталираат користејќи:

dpkg -i -R / path / до / папка / со / deb / датотеки /

Можете исто така да ги деинсталирате датотеките DEB користејќи ја оваа команда:

apt-get отстранете /path/to/file.deb

Забелешка: Ако не можете да ја отворите датотеката, може да ја збуните DEM датотеката со датотека DEB. ДЕМ датотеката е најверојатно или Видео Демо-датотека или дигитален модел на надмоќ.

Како да конвертирате датотека DEB

Бесплатниот конвертор на датотеки како FileZigZag може да конвертира DEB-датотека во формати на датотеки како TGZ , BZ2, BZIP2, 7Z , GZIP, TAR, TBZ, ZIP и други.

Исто така, можете да ја конвертирате датотеката DEB во RPM користејќи ја оваа команда на странци:

apt-get ажурирање apt-get install alien alien -r file.deb

Можете да најдете многу упатства онлајн за конвертирање на DEB-датотека во IPA- датотека. Можете да видите еден тука во JailbreakErra. Друг покажува како да го инсталирате софтверот Kodi на домашниот театар на iOS, но можете да го прилагодите упатството за инсталирање на сопствен DEB-датотека на iPhone или друг iOS уред.

Можете да инсталирате DEB-датотека на затворени или хакирани iPhone, iPad или iPod touch користејќи ја програмата iFunbox. Ако ви треба помош, видете ја упатството на Jailbreak Square.

Јас не сум свесен за DEB кон APK конвертор за инсталирање на Debian пакети на Android уреди. Сепак, можете да го направите спротивното за да стартувате Андроид апликации на Линукс, со Shashlik.

Повеќе Помош со DEB Датотеки

Погледнете Get More Help за информации за контактирање на мене во социјалните мрежи или преку е-пошта, објавувањето на форуми за техничка поддршка и многу повеќе. Дозволете ми да знам какви проблеми имате со отворање или користење на датотеката DEB и ќе видам што можам да направам за да ви помогнам.