Како да ја користите командата Во Windows

Користете ја командата за да закажете команди и други програми

Во Windows 7 и претходните верзии на Windows, командата at е командна команда која се користи за распоредување на други команди и програми да се извршуваат во одредени датуми и времиња.

Командата at не е достапна во Windows 10 или Windows 8 . "Мајкрософт" препорачува да ја користите командната команда со богата функција.

Во Command Syntax во Windows 7 и порано

Синтаксисот на командата at е:

во [ \\ computername ] hh : mm [ / секој: датум [ , ...] | / next: date [ , ...]] [ / interactive ] [ id ] [ / delete [ / yes ]] " command " [ /? ]

Поединечните компоненти на синтаксата се:

На командни примери

во 14:15 "chkdsk / f"

Во горенаведениот пример, командата at се користи за закажување на извршување на командата chkdsk како chkdsk / f денес, само во 14:15 часот, на компјутерот што се користи во моментов.

во \\ prodserver 23:45 / секој: 1,4,8,12,16,20,24,28 "bkprtn.bat"

Во овој пример, командата at се користи за закажување на извршувањето на серијата на bkprtn.bat на компјутерот наречен prodserver во 11:45 часот на првиот, четвртиот, осмиот, 12, 16, 20, 24 и 28 секој месец.

на 1 / избришете

Еве, закажаната команда со ID на 1 е избришана.

Достапна команда

Командата at е достапна од командната линија во многу оперативни системи на Windows, вклучувајќи ги и Windows 7, Windows Vista , Windows XP и некои постари верзии на Windows. Не е во Windows 8 или 10.

Достапноста на командните прекинувачи може да се разликува од оперативниот систем до оперативниот систем.

На поврзани со команди

На командата често се користи со многу други Command Prompt команди, бидејќи се користи за закажување на извршување на други команди.