Како да се донесе на Windows 10 искуство за iOS и Android

Апликацијата за компјутер помага да ги доведете јадните карактеристики на Windows 10 на вашиот паметен телефон

Кога станува збор за мобилни компјутери, филозофијата на Мајкрософт е ако не можете да ги победите, да им се придружите. Microsoft веќе не се обидува да создаде ексклузивни искуства на својата мобилна платформа. Наместо тоа, компанијата ја презема филозофијата дека нејзиниот софтвер треба да работи на сè, без оглед на оперативниот систем - вклучувајќи iOS и Android уреди.

Најлесен начин да го донесат Windows 10 на вашиот паметен телефон е со апликацијата Windows Phone Phone Companion. Џо Белфиоре, Корпорациски потпретседател на "Мајкрософт", група на оперативни системи, првпат објави блогови за апликацијата "Phone Companion" за Windows 10. Сега, кога е надвор, апликацијата е водич за интегрирање на одредени функции на Windows 10, како дигиталниот асистент Cortana и OneDrive , со iOS или Android телефон.

OneDrive да ги владее сите

Првото нешто што треба да се забележи е дека голем дел од оваа подобрена интеграција работи ако имате - и всушност користите - OneDrive, Мајкрософт облак складирање производ. Еден пат е навистина добар, патем. Лесен начин за да добиете повеќе платени складишта е да се претплатите на Office 365, што ви дава пристап до целиот Office Suite, како и здрав складиште во OneDrive.

Како и да е, ако имате OneDrive на вашиот компјутер или Mac, но не и вашиот телефон, ќе треба да ја преземете апликацијата. Откако тоа е поставено, постојат неколку кул работи што можете да ги направите:

Згора на тоа, Microsoft користи OneDrive зад сцената за неколку функции во другите апликации.

Другата голема интеграција е со Кортана, персонален дигитален асистент на "Мајкрософт". Слична е на Siri или Google Now на Apple ако сте запознаени со било која од тие услуги. Cortana е достапна како апликација и во продавниците за iPhone и Android. Phone Companion на вашиот компјутер ќе ви помогне да ја пронајдете и инсталирате апликацијата за Вашиот уред.

Интеграција на Кортана

Cortana може да ви помогне да поставите потсетници, да додавате состаноци во вашиот распоред, да пребарувате информации на Интернет и така натаму. Една од моите омилени карактеристики е функцијата за SMS, која ви овозможува да примате и да одговарате на текстуални пораки на вашиот компјутер. Cortana за Android исто така може да ви испрати известувања за апликации од вашиот телефон на вашиот компјутер. Овие известувања се овозможени врз основа на апликација-по-апликација, што значи дека можете да спречите да бидете преоптоварени со поплава од непотребни известувања на вашиот компјутер.

Cortana на Android и iOS нуди некои одлични карактеристики, но постојат некои разлики со Windows 10 Mobile верзија. На пример, гласовната команда "Еј Кортана" не работи на iOS. Иако Cortana за Андроид неодамна ја поврати оваа функција откако "Мајкрософт" претходно ја врати назад поради системски конфликти. Користењето на "Еј Cortana" на Андроид може полесно да ја користи услугата кога сте во движење.

Windows 10 е одличен оперативен систем, и интегрирање на вашиот мобилен уред со екосистемот на Microsoft - вклучувајќи го и вашиот Windows 10 PC - навистина го подобрува вашето компјутерско искуство.