Како да инсталирате TrueType или OpenType фонтови во Windows

Додајте фонтови на вашиот Windows компјутер на вистински начин за да ги избегнете проблемите

Без разлика дали преземате фонтови од веб-страница или имате CD полн со фонтови, пред да можете да ги користите во вашиот word processor или во други софтверски програми, мора да ги инсталирате TrueType или OpenType фонтовите во папката Windows Fonts. Тоа е едноставна процедура, но внимавајте на следниве белешки и совети кога ги инсталирате фонтовите.

Apple го разви TrueType стандардот за фонтови и го лиценцираше на Microsoft. Adobe и Microsoft работеа заедно за да го развијат стандардот за фонт OpenType. Иако OpenType е најновиот фонтен стандард, OpenType и TrueType фонтовите се висококвалитетни фонтови кои се соодветни за сите апликации. Тие најчесто ги заменуваат постарите два-дел Postscript тип 1 фонтови поради леснотијата на инсталација и употреба.

Проширете ги опциите за фонт во Windows

За да додадете фонтови на OpenType или TrueType на вашиот Windows компјутер:

  1. Кликнете на копчето Start и одберете Settings > Control Panel (или отворете My Computer и потоа Control Panel ).
  2. Двоен-клик на папката Фонтови .
  3. Изберете File > I nstall New Font .
  4. Лоцирајте го директориумот или папката со фонт (и) што сакате да го инсталирате. Користете ги папките: и прозорци: да се преместите во папката на вашиот хард диск , диск или CD каде што се наоѓаат вашите нови TrueType или OpenType фонтови.
  5. Пронајдете го фонтот (ите) што сакате да го инсталирате. TrueType фонтовите имаат екстензија.TTF и икона, која е куче-шпанско страница со два преклопуваат Ц. Тие бараат само една датотека за инсталација и употреба. Fonts на OpenType имаат екстензија.TTF или .OTF и малку икона со O. Тие исто така бараат само една датотека за инсталација и употреба.
  6. Означете го фонтот TrueType или OpenType да се инсталира од листата со прозорец на фонтови.
  7. Кликнете Во ред за да ја завршите инсталацијата за фонт TrueType или OpenType.

Совети за инсталација на фонт