Како да добиете Siri за Android или Windows телефони

Со подемот на Сири, Алекса, Google Now и слични технолошки технологии, јасно е дека ако можеме да ги контролираме нашите телефони, зборувајќи со нив, е една од следните големи работи во технологијата. Сопствениците на iPhone, iPads и Macs можат да го користат Siri за да добиваат информации од интернет, да стартуваат апликации, да пуштат музика, да добиваат насоки и многу повеќе.

Како и со било која кул, моќна технологија како оваа, луѓето кои немаат iPhone телефони и можат да се прашуваат дали можат да добијат Siri за Android или други платформи за паметни телефони како Windows Phone или BlackBerry.

Краток одговор е: не, нема Сири за Андроид или други платформи за паметни телефони - и веројатно никогаш нема да биде . Но, тоа не значи дека корисниците на други паметни телефони не можат да имаат многу слични, а можеби дури и подобри од-Сири.

Зошто Siri работи само на Apple уреди

Сири веројатно никогаш нема да работи на кој било мобилен оперативен систем, освен iOS (или десктоп оперативен систем, освен macOS), бидејќи Siri е главен конкурентен диференцијатор за Apple. Ако сакате сите кул работи што Сири ги прави, мора да купите iPhone или друг уред на Apple. Епл ги прави своите пари за продажба на хардвер, па дозволувајќи им на таквата привлечна функција да работи на хардверот на својот конкурент, ќе му наштети на својата крајна линија. И тоа не е нешто Apple-или било кој паметен бизнис-прави намерно.

Иако нема Siri за Android или други платформи за паметни телефони, секој од овие други телефони има свои вградени, интелегентни асистенти активирани со глас. Во некои случаи, постојат фактички повеќе опции за секоја платформа. Еве некои повеќе информации за алатките кои обезбедуваат функционалност на Siri стил на било кој паметен телефон.

Алтернативи на Siri за Андроид

Андроид има далеку најмногу опции за гласовни асистенти како Сири. Еве еден поглед на некои од најпопуларните.

Алтернативи на Siri за Windows Phone

Алтернативи на Сири за BlackBerry

Пазете се: Постојат многу лажни Siri Apps

Ако ја пребарувате продавницата на Google Play и апликацијата за Windows Phone за "Сири", може да најдете голем број на апликации со Siri во нивните имиња. Но внимавајте: тие не се Сири.

Тоа се апликации со гласовни карактеристики кои се споредуваат со Сири (за кратко време, дури и тврдеше дека е официјален Сири за Андроид) да се сврти кон својата популарност и да ги поттикне корисниците на Android и Windows Phone кои бараат карактеристики на Siri-тип. Без оглед на тоа што велат тие дефинитивно не се Siri и тие не се направени од Apple.

За разлика од Андроид или Windows Phone, нема апликации во BlackBerry App World (продавница за апликации) кои тврдат дека се Siri. Се разбира, постојат некои глас-активирани апликации за BlackBerry, но ниту еден од нив не е толку софистициран или моќен како, или тврдат дека е, Сири.

Алтернативи на Сири на iPhone

Сири беше првиот од овие асистенти што го погодија пазарот, па на некој начин не успеа да ги искористи технолошките достигнувања што им се достапни на своите конкуренти. Поради тоа, некои луѓе велат дека Google Now и Cortana се подобри од Siri.

Но, сопствениците на iPhone-и се среќни: и Google Now и Cortana се достапни за iPhone. Google Now може да го добиете како дел од апликацијата Google Search (преземи во App Store), додека Cortana (преземи Cortana во App Store) е самостојна опција. Преземете ги и споредете ги паметните асистенти за себе.