Што е датотека WLMP?

Како да ги отворите, уредите и конвертирате WLMP датотеките

Датотека со продолжување на WLMP датотека е проектна датотека на Windows Live Movie Maker создадена од програмата на Microsoft Movie Maker на Microsoft (постарите верзии се нарекуваат Windows Live Movie Maker).

WLMP-датотеките го зачувуваат целиот материјал поврзан со проектот што може да му треба на Windows Movie Maker за чување, но не ги зачувува сите вистински медиумски датотеки. WLMP-датотеката може да содржи ефекти, музика и транзиции кои се однесуваат на слајдшоу или филм, но само ги упатува видеата и фотографиите.

Постарите верзии на Windows Live Movie Maker ја користат наставката .MSWMM за датотеките на проектот.

Како да отворите WLMP датотека

WLMP датотеките се создадени од и отворени со Windows Live Movie Maker, кој е дел од Suite на Windows Live Essentials. Овој програмски пакет подоцна беше заменет со Windows Essentials, со што се промени името на видео-програмата на Windows Movie Maker.

Сепак, Windows Essentials е прекината и не е достапна од веб-страницата на Мајкрософт од јануари 2017 година.

Меѓутоа, сепак можете да преземете Windows Essentials 2012 од MajorGeeks и други сајтови; вклучува Windows Movie Maker како дел од поголем пакет на апликации. Ќе работи со Windows Vista преку Windows 10 .

Забелешка: Бидете сигурни да одберете сопствена инсталација ако не сакате да ги инсталирате другите компоненти на Windows Essentials.

Ако имате постара верзија на Windows Movie Maker што прима само MSWMM фајлови, само симнете ја надградената верзија преку горната врска. Последната верзија на Windows Movie Maker може да ги отвори и WLMP и MSWMM датотеките.

Како да конвертирате WLMP датотека

Со Windows Movie Maker, можете да го известите видеото на проектот на WMV или MP4 од менито File> Save movi e . Користете го менито File> Publish menu if треба да го објавите видео директно на Flickr, YouTube, Facebook, OneDrive итн.

Ако знаете кој уред е дека сакате да ја користите датотеката WLMP на крајот, можете да ја одберете од менито Save film, за да Movie Maker автоматски ќе ги подеси поставувањата за извоз за да направите видео кое ќе одговара на тој уред. На пример, одбереш Apple iPhone, Android (1080p) или нешто друго ако знаете дека вашето видео ќе се користи конкретно на тој уред.

Откако вашиот проект на Windows Movie Maker е конвертиран во MP4 или WMV, можете да ја ставите датотеката преку друга алатка за конвертирање на видео датотеки за да ја зачувате во некој друг видео формат како MOV или AVI . Преку таа врска се присутни и онлајн конвертори на видео-датотеки, кои и двете поддржуваат широк спектар на извозни формати.

Некои видео конвертори како Freemake Video Converter дури и да го запишете видео директно на диск или во ISO датотека.

Дали вашето досие сè уште не се отвора?

Првото нешто што треба да го проверите ако не можете да ја отворите датотеката е да видите дали навистина завршува со наставка "WLMP". Некои екстензии на датотеки изгледаат слично, иако тие немаат ништо заедничко и не можат да се отворат со истите програми.

На пример, WML-датотеки кои се безжични ознаки за означување на јазик, користете продолжување на датотеката која изгледа навистина слична на WLMP, но тие не можат да се отворат со Windows Movie Maker. На истата белешка, датотеките на WLMP нема да работат со отворач на WML датотеки.

Друг пример е формат на датотека на Windows Media Photo кој има WMP екстензија приложена кон крајот на нејзините датотеки. Овој вид на датотека се отвора со гледачите на слики, вклучувајќи ја и програмата Галерија на фотографии која е дел од Windows Essentials. Меѓутоа, тој не го отвора истиот начин како и датотеките на WLMP.

LMP е последниот пример за продолжување на датотеката која е многу слична во написот на WLMP-датотеки. Ако всушност имате LMP датотека, тоа е датотека Quake Engine Lump која се користи со игри развиени во контекст на моторите на играта Quake.

Како што можете да кажете, треба да бидете свесни за суфиксот што го има вашата датотека, бидејќи тоа е најлесниот начин да се каже во кој формат е датотеката. Ако немате WLMP-датотека, истражувајте ја наставката на датотеката што ја имате, така што можете да најдете кои програми ги отвораат, уредуваат или конвертираат.