Што MP3 плеери можете да ги користите со iTunes?

Кога размислуваме за паметните телефони и MP3 плеерите што се компатибилни со iTunes, iPhone и iPod се веројатно единствените работи што ми паѓаат на ум. Но, дали знаевте дека постојат други MP3 плеери, направени од други компании од Apple, кои се компатибилни со iTunes, а со некои додаток на софтвер, дека многу паметни телефони исто така можат да синхронизираат музика со iTunes?

Што значи iTunes компатибилност?

Да се ​​биде компатибилен со iTunes може да значи две работи: да може да синхронизирате содржина со MP3 плеер или паметен телефон користејќи iTunes или да може да репродуцирате музика купена од iTunes Store.

Оваа статија се фокусира само на способноста да ги синхронизирате содржините користејќи iTunes .

Ако сакате да знаете за компатибилноста на музиката купена во iTunes, проверете како MP3 и AAC се различни .

Тековни iTunes-компатибилни MP3 плеери

Од ова пишување, нема MP3 плеери направени од било која друга компанија, освен од Apple, која работи со iTunes надвор од кутијата. Постои софтвер кој може да ги направи другите MP3 плеери компатибилни со iTunes (повеќе за тоа подоцна во статијата), но ниту еден со мајчин поддршка.

Постојат две причини за ова. Прво, Apple обично ги блокира не-Епл уредите да работат со iTunes. Второ, благодарение на доминацијата на паметните телефони, сè уште се прават релативно малку традиционални MP3 плеери. Всушност, поставата на iPod е веројатно единствената значајна MP3 плеерска линија што сеуште е во продукција.

MP3 плеерите веќе не се поддржани од iTunes

Сепак, ситуацијата во минатото беше различна. Во раните денови на iTunes, Apple изгради поддршка за голем број на не-Apple уреди во Mac OS верзија на iTunes (верзијата на Windows не поддржува ниту еден од овие играчи).

Иако овие уреди не можеа да пуштаат музика купена од iTunes Store и на тој начин не можеа да ја синхронизираат таа музика, тие работеа со традиционални MP3-ови управувани преку iTunes.

MP3-плеерите кои не се Apple, компатибилни со iTunes, беа:

Креативни лаборатории Nakamichi Најк SONICBlue / S3

Номад II

SoundSpace 2

psa] play 60

Рио Еден
Номад II МГ psa] play120 Рио 500
Номад II в Rio 600
Номад Џубокс Rio 800
Номад Џубокс 20GB Rio 900
Номад Џубокс Ц Rio S10
Novad MuVo Рио S11
Rio S30S
Rio S35S
Рио S50
Рио Чиба
Рио Осигурувач
Рио Кали
РиоВолт SP250
RioVolt SP100
РиоВолт SP90

Сите овие MP3 плеери се прекинати. Поддршката за нив сè уште постои во некои постари верзии на iTunes, но овие верзии се години застарени во овој момент и таа поддршка ќе исчезне кога ќе го надградите iTunes.

На HP iPod

Има уште една интересна фуснота за историјата на iPod која има MP3 плеер кој работеше со iTunes: HP iPod . Во 2004 и 2005 година, Hewlett-Packard го лиценцираше iPod од Apple и ги продаде iPod-ата со логото на HP. Бидејќи тие се вистински iPods само со друго лого на нив, тие беа, се разбира, компатибилни со iTunes. HP iPods беа прекинати во 2005 година.

Зошто iTunes не поддржува не-Епл уреди

Конвенционалната мудрост може да сугерира дека Apple треба да дозволи iTunes да го поддржи најголемиот број на уреди што е можно за да добијат најмногу корисници за iTunes и iTunes Store што може. Додека ова има одредена смисла, тоа не одговара на тоа како Епл им дава приоритет на своите бизниси.

ITunes Store и достапните содржини таму не е примарна работа што Apple сака да го продаде. Наместо тоа, главниот приоритет на Apple е да продаде хардверски iPods и iPhone-а и тоа ја користи лесната достапност на содржината на iTunes за да го стори тоа. Епл го прави огромното мнозинство од своите пари за продажба на хардвер, а профитната маргина за продажба на еден iPhone е повеќе од добивката за продажба на стотици песни на iTunes.

Ако "Епл" требаше да дозволи хардвер кој не е Apple да се синхронизира со iTunes, тоа може да предизвика потрошувачите да купуваат уреди што не се Apple, нешто што компанијата сака да го избегне кога е можно.

Компатибилност блокирана од Apple

Во минатото, имаше некои уреди кои можеа да синхронизираат со iTunes надвор од кутијата. Двете стриминг софтверска компанија Real Networks и преносливиот хардверски производител Palm истовремено нудеа софтвер кој ги направи другите уреди компатибилни со iTunes. Palm Pre може да се синхронизира со iTunes , на пример, преправајќи се дека е iPod кога комуницира со iTunes. Сепак, поради обидот на Apple да продаде хардвер, компанијата го ажурираше iTunes неколку пати за да ја блокира оваа функција.

Откако беше блокиран во голем број верзии на iTunes, Palm ги напушти овие напори.

Софтвер кој додава компатибилност со iTunes

Значи, како што видовме, iTunes повеќе не поддржува синхронизирање со MP3-плеери што не се на Apple. Но, постојат голем број на програми кои можат да го додадат на iTunes за да му дозволат да комуницира со Android телефони, Zune MP3 плеер на Microsoft, постари MP3 плеери и други уреди. Ако имате еден од тие уреди и сакате да користите iTunes за управување со вашите медиуми, проверете ги овие програми:

Сакате совети како оваа доставени до вашето сандаче секоја недела? Претплатете се на бесплатниот неделен билтен на iPhone / iPod.