Како да ги копирате директориумите и датотеките со командата rsync на Linux

Користете ја командата за Linux rsync за да копирате папки / датотеки од командната линија

rsync е програма за пренос на датотеки за Linux која ви овозможува да ги копирате директориумите и датотеките со едноставна команда , која вклучува дополнителни опции минатото на традиционалната функција за копирање.

Една од корисни функции на rsync е тоа што кога ќе го користите да копирате директориуми, можете да ги исклучите датотеките на систематски начин. На тој начин, ако користите rsync за да направите резервни копии на датотеки, можете да го направите само да направите резервни копии на датотеките што навистина сакате да ги архивирате, додека избегнувате сè друго.

Примери за rsync

Употребата на командата rsync правилно бара следење на правилната синтакса :

rsync [ОПЦИЈА] ... [SRC] ... [DEST] rsync [ОПЦИЈА] ... [SRC] ... [USER @] HOST: DEST rsync [OPTION] ... [SRC] USER @] HOST :: DEST rsync [OPTION] ... [SRC] ... rsync: // [USER @] HOST [: PORT] / DEST rsync [OPTION] ... [USER @] HOST: SRC [ DEST] rsync [ОПЦИЈА] ... [USER @] HOST :: SRC [DEST] rsync [ОПЦИЈА] ... rsync: // [USER @] HOST [: PORT] / SRC [DEST]

Опцијата што е претставена погоре може да се пополни со повеќе работи. Погледнете го делот OPTIONS SUMMARY на страницата за документација rsync за целосна листа.

Еве само неколку примери за тоа како да користите rsync со некои од овие опции:

Совет: Во сите овие примери, задебелен текст не може да се промени, бидејќи е дел од командата. Како што можете да кажете, патеките на патеките и другите опции се прилагодени на нашите специфични примери, така што тие ќе бидат различни кога ќе ги користите.

rsync /home/jon/Desktop/data/*.jpg / home / jon / Desktop / backupdata /

Во овој погоден пример, сите JPG- датотеки од / data / папката се копираат во / backupdata / фолдерот во фолдерот на корисникот Џон.

rsync --max-size = 2k / home / jon / Desktop / data / / home / jon / Desktop / backupdata /

Овој пример на rsync е малку покомплициран бидејќи е поставен да не ги копира датотеките ако тие се поголеми од 2,048 KB. Тоа е, само да копирате датотеки помали од наведената големина. Можете да ги користите k, m или g за да прикажете килобајти, мегабајти и гигабајти во 1024 мултипликаторот, или kb , mb или gb за да користите 1.000.

rsync -min-size = 30mb / home / jon / Desktop / data / / home / jon / Desktop / backupdata /

Истото може да се направи и за - мин-големина , како што гледате погоре. Во овој пример, rsync ќе ги копира само 30 MB или повеќе датотеки.

rsync - min-size = 30mb --progress / home / jon / Desktop / data / / home / jon / Desktop / backupdata /

Кога копирате датотеки што се прилично големи, како 30 MB и поголеми, а особено кога има голем број од нив, можеби ќе сакате да го видите напредокот на функцијата за копирање наместо да претпоставиме дека командата е замрзнато. Во тие случаи, користете ја опцијата --progress за да го видите процесот до 100%.

rsync -recursive / home / jon / Desktop / data / home / jon / Desktop / data2

Опцијата --recursive обезбедува лесен начин да ја копирате целата папка на друга локација, како во папката / data2 / во нашиот пример.

rsync -r --exclude = "* .deb " / home / jon / Desktop / data / home / jon / Desktop / backupdata

Можете исто така да копирате цела папка, но да ги исклучите датотеките од одредена наставката на датотеката , како што се DEB- датотеки во овој пример погоре. Овој пат, целата / data / folder е копирана во / backupdata / како во претходниот пример, но сите DEB-датотеки се исклучени од копијата.