Каде да добиете AirPlay за Windows

Проследувајте музика, фотографии, подкастови и видеа низ вашиот дом или канцеларија

AirPlay , која е технологија на Apple за пренос на безжични медиуми, овозможува вашиот компјутер или iOS уред да испраќа музика, фотографии, подкасти и видеа на уреди низ вашата куќа или канцеларија. На пример, ако сакате да проследувате музика од iPhone X на Wi-Fi звучник, користите AirPlay. Истото за отсликување на екранот на вашиот Mac на HDTV.

Епл ги ограничува некои од неговите најдобри карактеристики на своите производи (на пример, нема FaceTime на Windows), што може да ги остави сопствениците на компјутери да се прашуваат: Може да користите AirPlay на Windows?

Еве добра вест: Да, можете да го користите AirPlay на Windows. Само осигурајте се дека имате најмалку два уреди што се компатибилни со AirPlay (еден треба да биде компјутер или iOS уред) на истата Wi-Fi мрежа и добро е да одите.

За да користите некои напредни карактеристики на Airplay, ќе треба да добиете дополнителен софтвер. Прочитајте за да дознаете повеќе.

Streaming AirPlay од iTunes? Да.

Постојат два различни елементи за AirPlay: стриминг и пресликување. Стриминг е основната AirPlay функционалност за испраќање музика од вашиот компјутер или iPhone на звучник поврзан со Wi-Fi. Mirroring користи AirPlay за прикажување на она што го гледате на екранот на уредот на друг уред.

Основни емитување на аудио Airplay се вградува во Windows верзијата на iTunes. Само инсталирајте iTunes на вашиот компјутер, поврзете се со Wi-Fi мрежа и подготвени сте да проследувате музика до компатибилни аудио уреди.

Стриминг медиуми над AirPlay? Да, со дополнителен софтвер.

Една од карактеристиките на AirPlay што Apple го ограничува на Macs се способноста да се проследува содржина покрај музиката на AirPlay уред. Користејќи го, можете да ги пренесувате медиумите од речиси секоја програма - дури и оние кои не поддржуваат AirPlay - бидејќи AirPlay е вграден во оперативниот систем.

На пример, ако ја користите десктопната верзија на Spotify , која не поддржува AirPlay, можете да го користите AirPlay вграден во macOS за да испраќате музика до вашите безжични звучници.

Ова нема да работи за корисници на компјутер, бидејќи AirPlay на Windows постои само како дел од iTunes, а не како дел од оперативниот систем. Освен ако не преземете дополнителен софтвер, тоа е. Постои пар на трети лица програми кои можат да помогнат:

Mirroring AirPlay? Да, со дополнителен софтвер.

Една од најкул карактеристики на AirPlay е достапна само на сопствениците на Apple TV: пресликување. AirPlay Mirroring ви овозможува да прикажете што е на екранот на Mac или iOS на вашиот HDTV користејќи го Apple TV . Ова е друга функција на OS-ниво што не е достапна како дел од Windows, но можете да ја добиете со овие програми:

AirPlay ресивер? Да, со дополнителен софтвер.

Друга особина на Mac само за AirPlay е способноста на компјутерите да примаат потоци AirPlay, а не само да ги испратат. Некои Macs кои работат на последните верзии на Mac OS X можат да функционираат како звучници или Apple TV. Само пратете аудио или видео од iPhone или iPad на тој Mac и може да ја пушта содржината.

Повторно, тоа е можно затоа што AirPlay е вграден во macOS. Постојат неколку програми од трети лица кои на вашиот Windows PC ја даваат оваа функција: